Είναι αμαρτία ο γάμος με στενό συγγενή;Ερώτηση: Είναι αμαρτία ο γάμος με στενό συγγενή;

Απάντηση:
Στο Λευιτικό 18:6-18 καταγράφονται οι σχέσεις που ο Θεός απαγορεύει στον Νόμο, στην Παλαιά Διαθήκη. Σ' αυτήν την περικοπή ο Θεός απαγορεύει στους Ισραηλίτες να παντρευτούν τον γονιό τους, τον πατριό τους ή τη μητριά τους, το εγγόνι τους (και βέβαια τον παππού ή τη γιαγιά), κάποιο από τα αδέλφια τους, τον θείο ή τη θεία τους, ακόμη και αδέλφια από άλλον πατέρα ή μητέρα. Ο γάμος μεταξύ εξαδέλφων δεν απαγορεύεται πουθενά στην Αγία Γραφή.

Στις αρχαίες ημέρες της ανθρωπότητας, οι άνθρωποι ήταν λίγοι στον αριθμό. Ως αποτέλεσμα, ο γάμος μεταξύ στενών συγγενών ήταν συχνά αναγκαίος. Όταν οι άνθρωποι πλήθυναν αρκετά στη γη, δεν ήταν πλέον απαραίτητο να συνάπτονται γάμοι μεταξύ στενών συγγενών. Στις αρχαίες ημέρες της ανθρωπότητας, ο ανθρώπινος γενετικός κώδικας δεν είχε φθαρεί στον βαθμό που αυτό συμβαίνει σήμερα. Συνεπώς, ήταν ασφαλές να παντρεύονται στενοί συγγενείς και να τεκνοποιούν. Ο κίνδυνος εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών στα παιδιά ήταν μικρός. Από τη στιγμή που το ανθρώπινο γένος πλήθυνε και επεκτάθηκε, και ένεκα της αμαρτίας, ο γενετικός κώδικας φθάρηκε αρκετά, ο Θεός απαγόρεψε τον γάμο μεταξύ στενών συγγενών.

Ουσιαστικά, λοιπόν, δεν υπάρχει κάτι κακό στο γάμο στενών συγγενών. Ο λόγος που δεν πρέπει να γίνεται είναι ότι μια τέτοια σχέση είναι γενετικά επισφαλής. Επιπρόσθετα, τα περισσότερα έθνη σήμερα έχουν αυστηρούς νόμους για την αποτροπή γάμων μεταξύ στενών συγγενών. Η Αγία Γραφή μας καλεί να υπακούμε στους νόμους του έθνους, στο οποίο διαβιούμε (Ρωμαίους 13:1-6). Οι περισσότεροι νόμοι αναγνωρίζουν πως οι γάμοι μεταξύ δεύτερων εξαδέλφων είναι επαρκώς ασφαλείς ώστε επιτρέπονται. Δύο άνθρωποι που σχετίζονται μεταξύ τους με την προοπτική του γάμου, θα πρέπει να προσεύχονται ολόψυχα στον Θεό να τους δώσει σοφία στο κατά πόσον αυτή η σχέση αποτελεί θέλημά Του (Ιακώβου 1:5). Θα πρέπει επίσης το ζευγάρι να λάβει αναμφίβολα τη συμβουλή των οικογενειών τους για το ζήτημα αυτό.

English


Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα
Είναι αμαρτία ο γάμος με στενό συγγενή;