settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι θα πρέπει να αναζητώ σε μια εκκλησία;

Απάντηση


Προκειμένου να γνωρίσουμε τι πρέπει να επιζητούμε σε μια τοπική εκκλησία, χρειάζεται πρώτα ν' αντιληφθούμε τον σκοπό του Θεού για την εκκλησία – το Σώμα του Χριστού- γενικώς. Υπάρχουν δύο έξοχες αλήθειες που αφορούν την εκκλησία. Πρώτον, «η εκκλησία του ζωντανού Θεού, στύλος και στερέωμα της αλήθειας» (Α΄ Τιμόθεον 3:15). Δεύτερον, ο Χριστός, μόνον, είναι η κεφαλή της Εκκλησίας (Εφεσίους 1:22, 4:15, Κολοσσαείς 1:18).

Αναφορικά με την αλήθεια, η τοπική εκκλησία είναι ο τόπος όπου η Αγία Γραφή (η μόνη αλήθεια του Θεού) έχει πλήρη εξουσία. Η Γραφή είναι ο μόνος αλάνθαστος κανόνας πίστης και πρακτικής (Β΄ Τιμόθεον 3:15-17). Όταν, συνεπώς, αναζητώ μια εκκλησία για να συμμετέχω σ' αυτήν, θα πρέπει να βρω εκείνη την εκκλησία που σύμφωνα με τα βιβλικά πρότυπα κηρύττεται το ευαγγέλιο, καταδικάζεται η αμαρτία, η λατρεία είναι ολόψυχη, η διδασκαλία είναι βιβλική και υπάρχουν ευκαιρίες διακονίας προς άλλους. Θεώρησε το πρότυπο της αρχέγονης εκκλησίας που συναντάμε στις Πράξεις 2:42-47, «Και καθημερινά έμεναν σταθερά ως μια ψυχή μέσα στο ιερό, και έκοβαν τον άρτο σε σπίτια· και έτρωγαν μαζί την τροφή με αγαλλίαση και απλότητα καρδιάς, δοξολογώντας τον Θεό, και βρίσκοντας χάρη μπροστά σε ολόκληρο τον λαό. Και ο Κύριος πρόσθετε καθημερινά στην εκκλησία αυτούς που σώζονταν.»

Σε σχέση με τη δεύτερη αλήθεια περί εκκλησίας, οι χριστιανοί πρέπει να συνδέονται με μια τοπική κοινωνία που διακηρύττει την κυριότητα του Χριστού σε όλα τα ζητήματα διδασκαλίας και πρακτικής. Κανένας άνθρωπος, είτε είναι ποιμένας, είτε ιερέας, είτε πάπας, δεν είναι η Κεφαλή της εκκλησίας. Όλοι οι άνθρωποι πεθαίνουν. Πώς είναι δυνατόν η ζωντανή εκκλησία του ζώντος Θεού να έχει μια νεκρή κεφαλή; Είναι αδύνατο. Ο Χριστός είναι η μοναδική υπέρτατη εξουσία, και κάθε εκκλησιαστική ηγεσία, όλα τα χαρίσματα, η τάξη, η πειθαρχία και η λατρεία καθορίζονται από την κυριότητά Του, όπως βλέπουμε να γίνεται στις Γραφές.

Από τη στιγμή που οι δύο αυτές θεμελιώδεις αλήθειες έχουν τεθεί, οι υπόλοιποι παράγοντες (κτίρια, είδος λατρείας, δραστηριότητες, προγράμματα, τοποθεσία, κ.λπ.) αποτελούν, απλώς, ζητήματα προσωπικών επιλογών. Πριν κάποιος επιλέξει μια εκκλησία, χρειάζεται κάποια έρευνα. Θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι δογματικές θέσεις, οι θέσεις σκοπού και αποστολής. Πολλές εκκλησίες διατηρούν ιστοσελίδες μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να γνωρίσει τι πιστεύουν σχετικά με την Αγία Γραφή, τον Θεό, την Τριάδα, τον Ιησού Χριστού, την αμαρτία και τη σωτηρία.

Κατόπιν, θα πρέπει να επισκεφθεί κάποιος τις εκκλησίες εκείνες που φαίνεται πως αποδέχονται τα θεμελιώδη. Θα βοηθήσει η παρακολούθηση δύο ή τριών συναθροίσεων σε κάθε εκκλησία. Θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά κάθε διαθέσιμο έντυπο για επισκέπτες, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο πιστεύω της εκκλησίας. Η αξιολόγηση μιας εκκλησίας θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Είναι η Αγία Γραφή η μόνη πηγή εξουσίας; Εξυψώνεται ο Χριστός ως η Κεφαλή της Εκκλησίας; Η εκκλησία προσανατολίζεται στη μαθητεία; Σε οδηγούν στη λατρεία του Θεού; Με τι είδους διακονίες απασχολείται η εκκλησία; Ήταν το μήνυμα βιβλικό και ευαγγελικό; Πώς ήταν η συναναστροφή; Θα πρέπει, επίσης, να νιώθεις άνετα. Αισθάνθηκες πως σε καλωσορίζουν; Αποτελείται η εκκλησία από αληθείς λατρευτές;

Τέλος, να θυμάσαι πως καμία εκκλησία δεν είναι τέλεια. Στην καλύτερη περίπτωση, θα βρεις σωσμένους αμαρτωλούς, των οποίων η σάρκα και το πνεύμα βρίσκονται συνεχώς σε πόλεμο. Ακόμη, μην ξεχνάς τη σπουδαιότητα της προσευχής. Παίζει κρίσιμο ρόλο, για τη διαδικασία της επιλογής, η προσευχή σου για την εκκλησία εκείνη, με την οποία θέλει ο Θεός να συνδεθείς.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι θα πρέπει να αναζητώ σε μια εκκλησία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries