settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η αξία τού να ανήκεις σε μια εκκλησιαστική οικογένεια;

Απάντηση


Τι αξία έχει το να καταστείς, κατά κάποιον τρόπο, οικογένεια σε άλλους πιστούς; Το Πράξεις 2:42 θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια βασική δήλωση της τετραπλής δραστηριότητας της Εκκλησίας: «Κι ήταν όλοι αυτοί αφοσιωμένοι στη διδαχή των αποστόλων, στη συναναστροφή μεταξύ τους, στην τέλεση της θείας Ευχαριστίας και στις προσευχές.» (μετ. ΛΟΓΟΥ). Η Γραφή θεωρεί σημαντική την εκκλησιαστική οικογένεια για τους παρακάτω λόγους:

Μελετούμε μαζί τον λόγο τού Θεού — Μια εκκλησιαστική οικογένεια παρέχει σταθερή βιβλική διδασκαλία. Αυτό συχνά πραγματοποιείται μέσω μικρών ομάδων, βιβλικών μελετών, ποιμαντικής διδασκαλίας, μαθημάτων Κυριακού σχολείου κ.ο.κ. Η εκκλησιαστική οικογένεια καλείται να αυξηθεί πνευματικά μαζί, παρακινώντας ο ένας τον άλλον. Διαβάζουμε στην Β΄ Τιμόθεον 3:16 «Όλη η Γραφή είναι θεόπνευστη και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για διόρθωση, για διαπαιδαγώγηση η οποία οδηγεί σε μια ζωή δικαιοσύνης.»

Τιμούμε μαζί τον Θεό δια της λατρείας — Υπάρχει ένας παράγοντας που ενώνει τους πιστούς που λατρεύουν μαζί τον Θεό, υμνώντας, κηρύττοντας ή υπηρετώντας. Ο Ψαλμός 34:3 δίνει έμφαση στο κάλεσμα για συλλογική λατρεία: «Μεγαλύνατε μαζί μου τον Κύριο, και ας υψώσουμε μαζί το όνομά του.»

Εφαρμόζουμε την λογοδοσία — Η Εκκλησία παρέχει ένα πρακτικό πλαίσιο για ανάληψη ευθυνών. Καθώς οι σχέσεις καλλιεργούνται και διαμορφώνονται φιλίες, κάποιος θα σε ενθαρρύνει, κάποιος θα σε ελέγξει όταν χρειαστεί, κάποιος θα χαρεί μαζί σου. Γράφει στις Παροιμίες 27:17, «Το σίδερο ακονίζει το σίδερο, και ο άνθρωπος ακονίζει το πρόσωπο του φίλου του.» Η λογοδοσία ενέχει κρίσιμη σημασία στη μάχη για την υπερνίκηση της αμαρτίας, και η εκκλησιαστική οικογένεια είναι ο σπουδαίος χώρος για να βρεις κάποιον να προσευχηθεί μαζί σου, να συζητήσεις και να εκμυστηρευθείς.

Έχουμε υποστήριξη στην δοκιμασία — Όταν έρχονται δοκιμασίες είναι σημαντική η ύπαρξη ενός συστήματος υποστήριξης. Όταν βρεθείς σε ανάγκη θέλεις οι αδελφοί σου και οι αδελφές σου εν Χριστώ να σε στηρίξουν με προσευχή και να σε βοηθήσουν σε πρακτικές ανάγκες, όπως η παροχή ενός γεύματος, η καθαριότητα του σπιτιού, η φροντίδα των παιδιών. Το Γαλάτας 6:2 μας ενθαρρύνει, «βαστάζετε ο ένας τα βάρη τού άλλου, και εκπληρώστε έτσι τον νόμο του Χριστού».

Έχουμε ευκαιρίες υπηρεσίας — Στην εκκλησία δεν είμαστε μόνον αποδέκτες υποστήριξης· δίνουμε, επίσης. Η κλήση σου στην εκκλησία είναι να προσφέρεις και όχι μόνο να λαμβάνεις. Όταν έχουμε στενή επικοινωνία με άλλους πιστούς, γνωρίζουμε πότε χρειάζονται στήριξη και προσευχή. Μπορούμε να προχωρήσουμε και να βοηθήσουμε με πρακτικούς τρόπους. Στην Εφεσίους 6:7 γράφει, «δουλεύοντας με καλή διάθεση σαν να το κάνετε στον Κύριο και όχι σε ανθρώπους».

Κάνουμε μαθητές — Έρχεται κάποτε ο καιρός που πρέπει να μάθουμε να ταΐζουμε τους άλλους και όχι μόνο να μας ταΐζουν (Εβραίους 5:12). Μπορούμε να ευαγγελίσουμε, να διδάξουμε, να ενθαρρύνουμε και να «μαθητεύσουμε» την εκκλησιαστική μας οικογένεια. «Μου δόθηκε όλη η εξουσία στον ουρανό και στη γη. Πηγαίνετε λοιπόν και μαθητέψτε όλα τα έθνη, βαφτίζοντάς τους στο όνομα του Πατέρα και του Γιου και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντάς τους συνάμα να τηρούν όλες τις εντολές που σας έδωσα. Κι από τώρα, εγώ είμαι μαζί σας όλες τις μέρες ως τη συντέλεια του κόσμου». (Ματθαίος 28:18–20, μετ. ΛΟΓΟΥ).

Σε μια εποχή που η κουλτούρα γίνεται ολοένα πιο κοσμική, είναι επωφελές ν' ανήκεις σε μια οικογένεια πιστών που έχει το ίδιο φρόνημα. Οι αδελφοί σου και οι αδελφές σου μπορούν να σ' ενθαρρύνουν στο ταξίδι της πίστης, ανταποκρίνονται στα ερωτηματικά σου περί τα πνευματικά ζητήματα και σε υποστηρίζουν σε δύσκολους καιρούς. Η εκκλησιαστική σου οικογένεια σου παρέχει την ευκαιρία να υπηρετήσεις και μαθητεύσεις άλλους ανθρώπους. «Φροντίζοντας να μην παραμελούμε τις συνάξεις μας, όπως το έχουν κάνει συνήθεια μερικοί, αλλά να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλο, και μάλιστα τόσο περισσότερο, όσο βλέπετε να πλησιάζει η Ημέρα του Κυρίου.» (Εβραίους 10:25).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η αξία τού να ανήκεις σε μια εκκλησιαστική οικογένεια;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries