settings icon
share icon
Ερώτηση

Είμαι χριστιανός που έχω εθιστεί στο κάπνισμα. Πώς μπορώ να το σταματήσω;

ΑπάντησηΠολλοί χριστιανοί που υπήρξαν μεγάλοι καπνιστές για χρόνια μπορούν εύκολα να κατανοήσουν πλήρως τα δεινά και τον αγώνα καθενός που επιθυμεί και προσπαθεί να σταματήσει το κάπνισμα. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα αλλά μπορεί να γίνει. Πολλοί που κάπνιζαν δύο πακέτα την ημέρα μπορούν να επιβεβαιώσουν πως η παύση του καπνίσματος έγινε γεγονός όταν ανέθεσαν το ζήτημά τους στον Θεό και στηρίχτηκαν στη δύναμή Του.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δείχνουν ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι μια καλή ιδέα για τον καθένα, και ιδιαίτερα για τους χριστιανούς. Αν ένας χριστιανός νιώθει αβέβαιος αναφορικά με την ανάγκη διακοπής του καπνίσματος αλλά και για το αν συνιστά αμαρτία, το άρθρο μας «Ποια είναι η χριστιανική άποψη για το κάπνισμα; Είναι το κάπνισμα αμαρτία;» θ' αποτελούσε μια καλή αρχή γι' αυτόν. Οι λόγοι που αναφέρονται στο άρθρο αποτελούν επαρκές κίνητρο για τον καπνιστή που παραμένει αβέβαιος για το αν πρέπει ή όχι να διακόψει το κάπνισμα. Εκείνοι που έχουν αποφασίσει να σταματήσουν το κάπνισμα θα πρέπει ν' αντιληφθούν πως μιλώντας ανθρώπινα, η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που έχουν να κάνουν. Η έρευνα έχει δείξει πως η νικοτίνη είναι πολύ εθιστική· μερικοί υποστηρίζουν πως είναι περισσότερη εθιστική από την ηρωίνη.

Δεν θα πρέπει όμως να μας αποθαρρύνει η εθιστική φύση της νικοτίνης. Ο Παύλος μας λέει, «Όλα τα μπορώ, διαμέσου του Χριστού που με ενδυναμώνει» (Φιλιππησίους 4:13). Αν και είναι δύσκολο, και η πλήρης διακοπή μπορεί να πάρει χρόνο μέχρις ότου έρθει η στιγμή που δεν θα υπάρχει πλέον επιθυμία για τσιγάρο, ως χριστιανοί οφείλουμε ν' αποβλέπουμε στον Θεό από τον οποίο πηγάζει η βοήθειά μας. Βάζουμε στην καρδιά μας τις Ουράνιες πραγματικότητες και προσευχόμαστε στον Κύριο να μας δώσει δύναμη να νικήσουμε αυτόν τον πειρασμό. Κάποιοι άνθρωποι αφήνουν έξω τον Κύριο στην προσπάθειά τους να υπερνικήσουν κακές συνήθειες, κι αυτό είναι μεγάλο σφάλμα. Η προσευχή βοηθάει σε περιστάσεις σαν αυτές, και καλούμαστε να φέρνουμε αμέσως τα προβλήματά μας στον θρόνο του Θεού και σ' Αυτόν που μπορεί να τα λύσει (Εβραίους 4:16).

Ενώ βασιζόμαστε στη δύναμη του Αγίου Πνεύματος δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η ιατρική αντί-καπνιστική βοήθεια δεν μπορεί ν' αξιοποιηθεί ταυτοχρόνως. Πολλοί έχουν λάβει σημαντική βοήθεια χρησιμοποιώντας έμπλαστρα, τσίχλες, χάπια κ.λπ. Μετά από προσευχή και συμβουλή γιατρού, αν ο Θεός σου δίνει ειρήνη σχετικά με τη χρήση κάποιας αντί-καπνιστικής βοήθειας, δεν υπάρχει βιβλικός λόγος να την αρνηθείς.

Ο Θεός έχει διακηρύξει ότι η χάρη Του είναι επαρκής (Β΄ Κορινθίους 12:9). Εκεί που εμείς είμαστε αδύναμοι, Εκείνος είναι δυνατός. Η επιθυμία μας για το τσιγάρο θα ελαττωθεί καθώς αυξανόμαστε και παίρνουμε δύναμη από τον Κύριο. Η δύναμη του Θεού θα εργαστεί μέσα μας καταπραΰνοντάς μας στην πίεση του καπνίσματος, και όλη η δόξα ανήκει στον Θεό. Ο Θεός θα μας δώσει τη δύναμη να θέσουμε τον Χριστό πρώτο και τον εαυτό μας τελευταίο. Κάνοντας αυτό θ' ανακαλύψουμε πως όταν εγκαταλείπουμε κάτι, θ' αποζημιωθούμε με το παραπάνω με αυτό που θα κερδίσουμε.

Είναι βασικό για τον χριστιανό που επιθυμεί να διακόψει το κάπνισμα να κολυμπάει μέσα στον λόγο του Θεού. Αναφέρουμε εδώ κάποια εδάφια προς αποστήθιση και περισυλλογή, εδάφια που βοήθησαν άλλους να νικήσουν την εξάρτηση του καπνίσματος:

Ιωάννης 8:32, «θα γνωρίσετε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει».

Ιωάννης 8:36, «Αν, λοιπόν, ο Υιός σάς ελευθερώσει, θα είστε πραγματικά ελεύθεροι».

Α΄ Κορινθίους 6:19–20, «Ή δεν ξέρετε ότι το σώμα σας είναι ναός τού Αγίου Πνεύματος, που είναι μέσα σας, το οποίο έχετε από τον Θεό, και δεν είστε κύριοι του εαυτού σας; Επειδή, αγοραστήκατε με τιμή· δοξάστε, λοιπόν, τον Θεό με το σώμα σας, και με το πνεύμα σας, τα οποία είναι του Θεού.»

Εβραίους 12:1–2, «Κι εμείς, λοιπόν, καθώς είμαστε περικυκλωμένοι από ένα τόσο μεγάλο σύννεφο μαρτύρων, ας απορρίψουμε κάθε βάρος και την αμαρτία που εύκολα μας περιπλέκει, και ας τρέχουμε με υπομονή τον αγώνα που είναι μπροστά μας, αποβλέποντας στον Ιησού, τον αρχηγό και τελειωτή της πίστης, ο οποίος εξαιτίας της χαράς που ήταν μπροστά του, υπέφερε σταυρό, καταφρονώντας τη ντροπή, και κάθισε στα δεξιά του θρόνου τού Θεού.»

Ρωμαίους 13:14, «Ντυθείτε τον Κύριο Ιησού Χριστό, και μη φροντίζετε για τη σάρκα, στο να εκτελείτε τις επιθυμίες της.»

Α΄ Κορινθίους 9:27, «δαμάζω το σώμα μου και το δουλαγωγώ, μήπως ενώ κήρυξα σε άλλους, εγώ γίνω αδόκιμος».

Ματθαίος 19:26, «Και ο Ιησούς, καθώς τους κοίταξε καλά, τους είπε: Για τους ανθρώπους αυτό είναι αδύνατο, για τον Θεό όμως όλα είναι δυνατά.»

Ιωάννης 15:5, «Εγώ είμαι η άμπελος, εσείς τα κλήματα· εκείνος που μένει ενωμένος μαζί μου, και εγώ μαζί του, αυτός φέρνει πολύ καρπό· επειδή, χωρίς εμένα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε.»

Εφεσίους 4:22, «διδαχθήκατε … να αποβάλετε από πάνω σας τον παλιό άνθρωπο, αυτόν κατά την προηγούμενη διαγωγή, που φθείρεται σύμφωνα με τις απατηλές επιθυμίες».

Φιλιππησίους 4:13, «Όλα τα μπορώ διαμέσου του Χριστού που με ενδυναμώνει.»

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είμαι χριστιανός που έχω εθιστεί στο κάπνισμα. Πώς μπορώ να το σταματήσω;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries