settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς ένας χριστιανός θα πρέπει ν' αξιολογεί την οικολογία;

ΑπάντησηΥπάρχει μια διαφορά μεταξύ της βιβλικής άποψης για το περιβάλλον και της πολιτικής κίνησης που είναι γνωστή ως «οικολογία». Η κατανόηση αυτής της διαφοράς θα διαμορφώσει την άποψη του χριστιανού για την οικολογία. Η Αγία Γραφή είναι σαφής ότι η γη και κάθε τι πάνω σ' αυτήν δόθηκε στον άνθρωπο για να την εξουσιάζει και να την κυριεύσει. «Και τους ευλόγησε ο Θεός· και είπε σ' αυτούς ο Θεός: Αυξάνεστε και πληθύνεστε και γεμίστε τη γη, και κυριεύστε την, και εξουσιάζετε επάνω στα ψάρια της θάλασσας, κι επάνω στα πουλιά του ουρανού κι επάνω σε κάθε ζώο που κινείται επάνω στη γη.» (Γένεση 1:28). Καθώς δημιουργήθηκαν σύμφωνα με την εικόνα Του, ο Θεός έδωσε στους άνδρες και τις γυναίκες έναν προνομιούχο τόπο μεταξύ όλων των δημιουργημάτων και τους πρόσταξε να ασκούν διαχείριση πάνω στη γη (Γένεση 1:26-28, Ψαλμός 8:6-8). Η διαχείριση (ή οικονομία), υπονοεί φροντίδα και όχι κατάχρηση. Μας ανατέθηκε να διαχειριστούμε ευφυώς όλες τις πηγές που ο Θεός μάς έδωσε, δείχνοντας κάθε επιμέλεια και φροντίδα για τη διατήρηση και την προστασία τους. Αυτό φαίνεται στην Παλαιά Διαθήκη όπου ο Θεός πρόσταξε τους Ισραηλίτες να σπέρνουν και θερίζουν τα χωράφια και τους αμπελώνες τους για έξι χρόνια, και ν' ακολουθεί αγρανάπαυση τον έβδομο χρόνο ώστε ν' αναπληρωθούν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, και για ν' αναπαυθεί η γη και για να διασφαλιστεί η συνεχής προμήθεια του Θεού προς τον λαό Του στο μέλλον (Έξοδος 23:10-11, Λευιτικό 25:1-7).

Πλέον του ρόλου μας ως φροντιστές, οφείλουμε να εκτιμήσουμε τη λειτουργικότητα και ομορφιά του περιβάλλοντος. Ο Θεός μέσα στην απίστευτη χάρη και δύναμη Του έχει θέσει σ' αυτόν τον πλανήτη ό,τι χρειαζόμαστε για τροφή, ένδυση και κατοίκιση των δισεκατομμυρίων των ανθρώπων που έχουν διαβιώσει πάνω σ' αυτήν από τον Κήπο της Εδέμ ως σήμερα. Όλα αυτά τα εφόδια που μας παρέχει για την κάλυψη των αναγκών μας είναι ανανεώσιμα, και συνεχίζει να δίνει τον ήλιο και τη βροχή που είναι απαραίτητα για την αναπλήρωση αυτών των πηγών. Και ωσάν αυτό να μην αρκούσε, διακόσμησε τον πλανήτη με λαμπρά χρώματα και γραφική ομορφιά που ανταποκρίνονται στην αισθητική αντίληψή μας και συναρπάζουν τις ψυχές μας με θαυμασμό. Υπάρχουν αμέτρητες ποικιλίες λουλουδιών, εξωτικά πουλιά και άλλες καλές φανερώσεις της χάρης Του σ' εμάς.

Την ίδια στιγμή, η γη που κατοικούμε δεν είναι ένας μόνιμος πλανήτης, αλλά ούτε ήταν αυτή η αρχική πρόθεση. Η περιβαλλοντική κίνηση αναλώνεται προσπαθώντας να διατηρήσει τον πλανήτη για πάντα αλλά γνωρίζουμε πως δεν είναι αυτό το σχέδιο του Θεού. Μας λέει στην Β΄ Πέτρου 3:10 πως στο τέλος του αιώνα η γη και όσα δημιούργησε ο Θεός θα καταστραφούν: «Θα έρθει, όμως, η ημέρα του Κυρίου, σαν κλέφτης μέσα στη νύχτα· κατά την οποία οι ουρανοί θα παρέλθουν με ορμητικό συριστό ήχο, και τα στοιχεία, καθώς θα καίγονται θα διαλυθούν, και η γη και τα έργα που βρίσκονται σ' αυτήν θα κατακαούν.» Η φυσική γη της παρούσας μορφής με όλο το σύμπαν θα κατακαεί και ο Θεός θα δημιουργήσει «καινούριους ουρανούς και καινούρια γη» (Β΄ Πέτρου 3:10, Αποκάλυψη 21:1).

Έτσι, βλέπουμε πως αντί να προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη γη για χιλιάδες ή ακόμη κι εκατομμύρια χρόνια στο μέλλον, οφείλουμε να είμαστε καλοί οικονόμοι της για όσο χρονικό διάστημα θα υπάρχει, που θα είναι τόσο, όσο αυτό θα εξυπηρετεί το κυρίαρχο σχέδιο και προορισμό του Θεού.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς ένας χριστιανός θα πρέπει ν' αξιολογεί την οικολογία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries