settings icon
share icon
Ερώτηση

Μπορεί ο χριστιανός να κάνει βελονισμό / πιεσοθεραπεία;

ΑπάντησηΗ προέλευση του βελονισμού βρίσκεται στον κινέζικο ταοϊσμό. Ο ταοϊσμός είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα που προήλθε από τους Λάο-τσε και Τσουάνγκ-τσε και υποστηρίζει μια ζωή πλήρους απλότητας, φυσικότητας και μη ανάμειξης με την εξέλιξη των φυσικών γεγονότων, ώστε να επιτυγχάνεται η αρμονική ύπαρξη με το τάο ή τη δύναμη της ζωής. Συνδέεται στενά με την Hsuan Chiao, που είναι μια δημοφιλής κινέζικη θρησκεία και η οποία ισχυρίζεται πως στηρίζεται στα δόγματα του Λάο-τσε, αλλά η οποία είναι πραγματικά πολύ εκλεκτική στη φύση και χαρακτηρίζεται από ένα πάνθεο πολλών θεών, δεισιδαιμονιών και τις πρακτικές της αλχημείας, της μαντείας και της μαγείας.

Σ' αυτήν την κινέζικη φιλοσοφία/θρησκεία υπάρχουν δύο αρχές. Η πρώτη είναι η «γιν», που είναι αρνητική, σκοτεινή και θηλυκή, και η δεύτερη είναι η «γιανγκ», που είναι θετική, φωτεινή και αρσενική. Η αλληλεπίδραση αυτών των δύο δυνάμεων θεωρείται πως επηρεάζει και οδηγεί τους προορισμούς όλων των δημιουργημάτων και των πραγμάτων. Η τύχη καθενός βρίσκεται κάτω από τη δύναμη της ισορροπίας ή ανισορροπίας αυτών των δύο δυνάμεων. Ο βελονισμός είναι ένας μηχανισμός που εφαρμόζεται από τους υποστηρικτές του ταοϊσμού και χρησιμοποιείται για να επιτύχει την αρμονία του τάο με το «γιν και γιανγκ» του σώματος.

Ενώ η υποκείμενη φιλοσοφία και κοσμοθεωρία πίσω από τον βελονισμό είναι αντιβιβλική, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η πρακτική του βελονισμού καθ' εαυτή αντίκειται στη βιβλική διδασκαλία. Πολλοί άνθρωποι έχουν διαπιστώσει πως ο βελονισμός προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και άλλες παθήσεις, τη στιγμή που όλες οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει. Η ιατρική κοινότητα αναγνωρίζει ολοένα και περισσότερο πως σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν επιβεβαιωμένα ιατρικά οφέλη από τον βελονισμό. Έτσι, αν η πρακτική του βελονισμού μπορεί να διαχωριστεί από τη φιλοσοφία/κοσμοθεωρία που υπάρχει από πίσω, ίσως ο βελονισμός ν' αποτελεί αντικείμενο προς θεώρηση για έναν χριστιανό. Και πάλι, όμως, πρέπει να εκδηλωθεί υπέρμετρη φροντίδα προς αποφυγή των πνευματικών παραμέτρων που υπάρχουν από πίσω. Οι περισσότεροι ασκούντες τον βελονισμό πιστεύουν γνήσια στη φιλοσοφία τάο/γιν-γιανγκ, πάνω στην οποία βασίζεται ο βελονισμός.

Η διαφορά μεταξύ του βελονισμού και της πιεσοθεραπείας είναι ότι κατά την πιεσοθεραπεία ασκείται πίεση σε κεντρικά νεύρα αντί για βελόνες. Για παράδειγμα, λέγεται πως υπάρχουν σημεία πίεσης στην πατούσα του ποδιού και στην παλάμη του χεριού που βρίσκουν ανταπόκριση σε άλλες περιοχές του σώματος. Η πιεσοθεραπεία φαίνεται πως μοιάζει στη θεραπευτική, βαθιά μάλαξη των ιστών (μασάζ), όπου οι μύες του σώματος υπόκεινται σε πίεση προς αύξηση της ροής του αίματος. Αν όμως η πιεσοθεραπεία εφαρμόζεται για να φέρει το σώμα στην αρμονία του γιν και γιανγκ, τότε εγείρεται το ίδιο πρόβλημα που προκύπτει και με τον βελονισμό. Μπορεί να εφαρμοστεί η πρακτική αυτή χωρίς την υποκείμενη φιλοσοφία;

Το σημαντικό ζήτημα εδώ είναι ο αποχωρισμός του αναγεννημένου πιστού από όλες τις πρακτικές που μπορούν να τον φέρουν στον κίνδυνο της υποδούλωσης σε ψευδείς θρησκείες. Η άγνοια του κακού είναι επικίνδυνη και όσο περισσότερα γνωρίζουμε για την αλήθεια της προέλευσης των ανατολικών φιλοσοφιών και πρακτικών, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε πως είναι ριζωμένες στη δεισιδαιμονία, στον αποκρυφισμό και σε ψευδείς θρησκείες που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τον λόγο του Θεού. Είναι δυνατό κάποιος μη χριστιανός να επινοήσει μια σημαντική ιατρική θεραπεία; Φυσικά και είναι! Μεγάλο μέρος της ιατρικής της Δύσης προέρχεται από πρακτικές/πρόσωπα που δεν ήσαν χριστιανοί, όπως και οι δημιουργοί του βελονισμού. Το ζήτημα δεν είναι κατά πόσον η προέλευση είναι καθαρά χριστιανική. Οι διαδικασίες στις οποίες υποβάλλουμε τον εαυτό μας με σκοπό τη θεραπεία και την ανακούφισή μας από τον πόνο είναι ζήτημα προοπτικής, διάκρισης και πεποίθησης αλλά όχι δογματισμού.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Μπορεί ο χριστιανός να κάνει βελονισμό / πιεσοθεραπεία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries