settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με την παιδική κακοποίηση;

Απάντηση



Η Αγία Γραφή δεν αναφέρει συγκεκριμένα τον όρο παιδική κακοποίηση. Η Γραφή κάνει λόγο για τούτο: τα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά τού Θεού και οιοσδήποτε βλάπτει ένα παιδί προκαλεί την κρίση τού Θεού να πέσει πάνω του. Όταν οι μαθητές τού Ιησού προσπάθησαν να κρατήσουν τα παιδιά από του να έρθουν κοντά Του, ο Ιησούς τους μάλωσε και δέχθηκε τα παιδιά δίπλα Του λέγοντας, «αφήστε τα παιδιά να έρχονται σε μένα και μην τα εμποδίζετε επειδή για τέτοιους είναι η βασιλεία τού Θεού» (Μάρκος 10:14). Πήρε τότε τα παιδιά στην αγκαλιά Του και τα ευλόγησε (εδάφιο 16). Η Γραφή στηρίζει την ευλογία τών παιδιών και όχι την κακοποίησή τους.

Τα παιδιά γίνονται αντικείμενο κακοποίησης και κακομεταχείρισης με διάφορους τρόπους και όλοι τους είναι αποτρόπαιοι ενώπιον τού Θεού. Η Αγία Γραφή απαγορεύει την παιδική κακοποίηση ενώ προειδοποιεί ενάντια στην ακατάλληλη οργή. Πάρα πολλά παιδιά είναι θύματα οργισμένων ξυλοδαρμών και άλλων φυσικών κακοποιήσεων, καθώς οι γονείς τους όντας αναστατωμένοι ξεσπούν με οργή πάνω στα παιδιά τους. Αν και μερικές μορφές φυσικής πειθαρχίας μπορεί να είναι βιβλικώς αποδεκτές, μια τέτοια πειθαρχία δεν θα πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται με οργή. Ο Παύλος θυμίζει στους Εφέσιους, «Οργίζεστε και μη αμαρτάνετε· ο ήλιος ας μη δύει ενώ είστε ακόμα στον παροργισμό σας· μη δίνετε τόπο στον διάβολο.» (Εφεσίους 4:26-27). Το Παροιμίες 29:22 λέει, «Ο οξύθυμος άνθρωπος εξάπτει φιλονικία, και ο οργίλος άνθρωπος πληθαίνει ανομίες.». Δεν υπάρχει θέση για άδικη και ανεξέλεγκτη οργή στην ζωή τού χριστιανού. Πρέπει να εξομολογούμαστε στον Θεό για την οργή μας και να την διαχειριζόμαστε πολύ πριν φτάσει στο σημείο τής σωματικής κακοποίησης ενάντια σ’ ένα παιδί ή κάποιον άλλον άνθρωπο.

Η Αγία Γραφή απαγορεύει επίσης την παιδική κακοποίηση καθώς καταδικάζει την σεξουαλική αμαρτία. Η σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση είναι ιδιαιτέρως καταστροφική και είναι πολλές οι προειδοποιήσεις τών Γραφών ενάντια στην σεξουαλική αμαρτία. Οι βίαιες σεξουαλικές πράξεις πάνω σ’ ένα παιδί είναι ένα τρομερό, κακό αδίκημα. Ο δράστης, πέρα από την διάπραξη μιας σεξουαλικής αμαρτίας, προσβάλλει την αθωότητα ενός εκ των πλέον ευπαθών προσώπων τού κόσμου. Η σεξουαλική κακοποίηση βιάζει τα πάντα σχετικά μ’ έναν άνθρωπο, από την κατανόηση τού εαυτού του, τα φυσικά του όρια, έως την πνευματική του σύνδεση με τον Θεό. Σ’ ένα παιδί, αυτά τα πράγματα έχουν εδραιωθεί στοιχειωδώς, έτσι που συχνά μεταβάλλονται και χωρίς την πρέπουσα βοήθεια ενδέχεται να μην θεραπευτούν ποτέ.

Ενας άλλος τρόπος που η Γραφή απαγορεύει την παιδική κακοποίηση αφορά την ψυχολογική ή συναισθηματική κακοποίηση. Το Εφεσίους 6:4 προειδοποιεί τους πατέρες να μην «παροργίζουν» ή ερεθίζουν τα παιδιά τους αλλά να τα ανατρέφουν «με νουθεσία και παιδεία Κυρίου». Η σκληρή, χωρίς αγάπη λεκτική πειθαρχία, η συναισθηματική χειραγώγηση, ή εκρηκτικά περιβάλλοντα αποξενώνουν το μυαλό τών παιδιών από τους γονείς τους και καθιστούν την καθοδήγησή τους και την διόρθωσή τους άχρηστη. Οι γονείς μπορεί να ερεθίζουν και εξοργίζουν τα παιδιά τους θέτοντας παράλογες απαιτήσεις σ’ αυτά, μειώνοντάς τα ή βρίσκοντας συνεχώς σφάλματα, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πληγές που ενδέχεται να είναι τόσο κακές ή και χειρότερες από αυτές που επιφέρει οιοσδήποτε σωματικός ξυλοδαρμός. Το Κολοσσαείς 3:21 μας λέει να μην «ερεθίζουμε» τα παιδιά μας για να μην αποθαρρύνονται. Οι περικοπές Εφεσίους 4:15-16 και 25-32 λένε πως πρέπει να μιλάμε την αλήθεια με αγάπη και με τα λόγια μας να οικοδομούμε τους άλλους, να μην επιτρέπουμε στα χείλη μας να προφέρουν άπρεπα ή καταστροφικά λόγια ιδιαιτέρως προς την τρυφερή καρδιά και τον νου τών παιδιών.

Είναι αρκούντως σαφές το τι διδάσκει η Αγία Γραφή αναφορικά με το ζήτημα τής παιδικής κακοποίησης. Η παιδική κακοποίηση είναι κακή σε κάθε της μορφή. Καθένας που υποπτεύεται ότι ένα παιδί κακοποιείται, έχει την υποχρέωση να το αναφέρει στις αρμόδιες Αρχές. Καθένας που έχει κακοποιηθεί ή έχει κακοποιήσει παιδιά μπορεί να βρει ελπίδα, θεραπεία και συγχώρηση στον Ιησού Χριστό. Η συνομιλία με κάποιον ποιμένα ή χριστιανό σύμβουλο ή σε κάποια υποστηρικτική ομάδα μπορεί να είναι η κατάλληλη κίνηση για να ξεκινήσει το ταξίδι προς την ολοκλήρωση.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με την παιδική κακοποίηση;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries