settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η χαρισματική κίνηση;

Απάντηση


Η χαρισματική κίνηση είναι μια υπερδογματική χριστιανική ανανεωτική κίνηση και είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς και ταχέως αυξανόμενες κινήσεις μέσα στον χριστιανικό κόσμο σήμερα. Η κίνηση έχει τις ρίζες της στο έτος 1906, στην Μεθοδιστική αναζωπύρωση που έγινε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, στη συνάθροιση της οδού Azusa. Σε μια συνάθροιση τους, οι πιστοί ισχυρίστηκαν πως βαπτίστηκαν με το Άγιο Πνεύμα με τον τρόπο που καταγράφεται στο 2ο κεφάλαιο των Πράξεων των Αποστόλων, κατά τη βιβλική εορτή της Πεντηκοστής. Άνθρωποι που γλωσσολαλούσαν και θαύματα θεραπειών ξεσήκωσαν τους ανθρώπους σ' έναν πνευματικό παροξυσμό. Οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν τις συναντήσεις αυτές μετέδωσαν τον ενθουσιασμό τους σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Πεντηκοστιανή/χαρισματική κίνηση ξεκίνησε.

Η κίνηση αυτή είχε απλωθεί στην Ευρώπη ως τις αρχές του 1970, και κατά τη δεκαετία του 1980 εξαπλώθηκε με αποτέλεσμα να προκύψουν νέες δογματικές αποχρώσεις. Δεν είναι ασυνήθιστο να δει κάποιος την επιρροή της σε άλλες δογματικές κοινότητες, όπως στους Βαπτιστές, στους Επισκοπαλιανούς και στους Λουθηρανούς, όπως επίσης σε μη-δογματικές εκκλησίες.

Η κίνηση πήρε το όνομά της από τη λέξη χαρίσματα, που σημαίνει «τα δώρα της χάρης». Δίνει έμφαση στις εκδηλώσεις των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος ως σημάδι της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος. Τα χαρίσματα αυτά είναι επίσης γνωστά ως βιβλικά χαρίσματα ή πνευματικά χαρίσματα, τα οποία υποτίθεται πως δίνουν στο πρόσωπο που τα έχει τη δυνατότητα επιρροής ή εξουσία πάνω σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Τα πλέον επιφανή χαρίσματα θεωρούνται η γλωσσολαλία και η προφητεία. Οι χαρισματικοί πιστεύουν πως οι φανερώσεις του Αγίου Πνεύματος που δόθηκαν στην Εκκλησία του πρώτου αιώνα, μπορούν ν' αποτελούν και σημερινή εμπειρία.

Η χαρισματική κίνηση είναι περισσότερο γνωστή για την αποδοχή της γλωσσολαλίας, της θαυματουργικής θεραπείας και της προφητείας ως μαρτυριών του Αγίου Πνεύματος. Οι περισσότερες συναθροίσεις γίνονται για προσευχή και πνευματική υμνωδία, χορό και αλαλαγμό «εν πνεύματι» και ανύψωση των χεριών στην προσευχή. Επίσης, η επάλειψη με λάδι είναι συχνά τμήμα της λατρευτικής σύναξης. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που η κίνηση αυξάνεται και γίνεται δημοφιλής. Ενώ η αύξηση και η δημοφιλία είναι σίγουρα επιθυμητές, δεν μπορούν ν' αποτελέσουν αποδεικτικό στοιχείο της αλήθειας.

Η ερώτηση παραμένει: είναι η χαρισματική κίνηση βιβλική; Μπορούμε ν' απαντήσουμε καλύτερα την ερώτηση αυτή με τον ακόλουθο τρόπο: γνωρίζουμε πως από τη Δημιουργία της ανθρωπότητας, το ύπουλο σατανικό σχέδιο είναι να βάζει ένα κάλυμμα μεταξύ των παιδιών του Θεού και του αλάνθαστου λόγου του Θεού. Αυτό ξεκίνησε στον Κήπο της Εδέμ όταν το φίδι ρώτησε την Εύα, «Στ' αλήθεια είπε ο Θεός …;» (Γένεση 3:1), δημιουργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο αμφιβολίες σχετικά με την εξουσία και αυθεντία του λόγου του Θεού. Από τότε και πάντοτε επιτίθεται στο αλάθητο της Γραφής και στην επάρκειά της. Χωρίς αμφιβολία γνωρίζουμε πως ο Διάβολος έχει αυξήσει το βήμα του σ' αυτήν τη στρατηγική (Α΄ Πέτρου 5:8).

Σήμερα είμαστε μάρτυρες μιας αυξανόμενης πληγής δαιμονικής δραστηριότητας στο πεδίο του θαύματος. Όπου ο Διάβολος δεν κατορθώνει να απομακρύνει τον λόγο του Θεού από μας, εργάζεται σκληρά για ν' απομακρύνει εμάς από τον λόγο του Θεού. Το επιτυγχάνει αυτό στρέφοντας, απλώς, την προσοχή των χριστιανών στους ισχυρισμούς ανδρών και γυναικών πως είχαν κάποια υπερφυσική εμπειρία. Ως αποτέλεσμα, αυτοί που επιζητούν τις εμπειρίες των άλλων δεν έχουν ούτε χρόνο ούτε ενδιαφέρον να ερευνήσουν τις Γραφές για την αλήθεια του Θεού.

Δεν αρνούμαστε την αλήθεια πως ο Θεός ενεργεί θαυματουργά. Μέρος αυτών που συμβαίνουν στη χαρισματική κίνηση μπορεί να είναι αληθινό έργο του Αγίου Πνεύματος. Παρ' όλ' αυτά, η ουσιώδης αλήθεια είναι τούτη: το Σώμα του Χριστού δεν χρειάζεται καινούριους αποστόλους ούτε καινούριους θεραπευτές ούτε καινοφανείς εργάτες θαυμάτων. Αυτό που χρειάζεται η Εκκλησία είναι να επιστρέψει στον λόγο του Θεού και να διακηρύξει την πλήρη βουλή του Θεού με τη δύναμη και την αγάπη του Αγίου Πνεύματος.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η χαρισματική κίνηση;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries