Ερώτηση
Ποιά είναι η έννοια της χάρης στη Βίβλο;
Απάντηση
Η ελληνική λέξη χάρις είναι γεμάτη με νόημα στη Βίβλο. Η λέξη "χάρις" μπορεί να οριστεί συνοπτικά ως "χάρη", όπως "η εύνοια του Θεού που δεν την αξίζουμε". Ο όρος χάρις και το θέμα της χάρης διαπερνούν την Καινή Διαθήκη με ποικίλους τρόπους. Από τις περίπου 150 αναφορές του όρου χάρις, η συντριπτική πλειονότητα εμφανίζεται στις επιστολές του αποστόλου Παύλου.
Η χάρις αναφέρεται μερικές φορές στην ποιότητα και την πρακτική επίδειξη μιας ευνοϊκής διάθεσης προς κάποιον. Υποδηλώνει αδικαιολόγητες πράξεις αγάπης και συμπόνιας που προέρχονται από την καρδιά και τη θέληση του δότη. Στο Λουκάς 1:30, η Μαρία βρήκε την εύνοια (χάρις) του Θεού. Στις Πράξεις 7:46, ο Δαβίδ λέγεται ότι "απολάμβανε την εύνοια (χάρη) του Θεού".
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο όρος χάρις υποδηλώνει την ουράνια χάρη από τον Θεό ή τον Κύριο Ιησού Χριστό που εντάσσει τους πιστούς στην οικογένεια της πίστης και τους γεμίζει με δύναμη. Η χάρις έδωσε στους αποστόλους επιτυχία στην αποστολή τους: "Και οι απόστολοι απέδιδαν με μεγάλη δύναμη τη μαρτυρία τής ανάστασης του Κυρίου Ιησού· και μεγάλη χάρη ήταν επάνω σε όλους αυτούς" (Πράξεις 4:33, πρβλ. 14:26). Στο Πράξεις 6:8, είναι η χάρη και η δύναμη που ρέει από τον Θεό και γεμίζει τον Στέφανο για να κάνει "τέρατα και μεγάλα σημεία ανάμεσα στον λαό".
Ίσως η πιο σημαντική χρήση της χάρης στην Καινή Διαθήκη, που συχνά εκφράζεται με τη φράση "η χάρη του Θεού", αναφέρεται στην ελεήμονα πράξη του Θεού στον Ιησού Χριστό, με την οποία σώζονται τα ανθρώπινα όντα. Το βιβλίο Wuest's Word Studies from the Greek New Testament ορίζει αυτή την ειδικά νεοδιαθηκική χρήση της χάρης ως την "αυθόρμητη πράξη του Θεού που προήλθε από την άπειρη αγάπη στην καρδιά Του, κατά την οποία κατέβηκε από τον δικαστικό θρόνο Του για να πάρει πάνω Του την ενοχή και την ποινή της ανθρώπινης αμαρτίας, ικανοποιώντας έτσι τη δικαιοσύνη Του, διατηρώντας την κυριαρχία Του και καθιστώντας δυνατή την απονομή της σωτηρίας στον αμαρτωλό που την δέχεται με πίστη στον Κύριο Ιησού Χριστό, ο οποίος έγινε προσφορά αμαρτίας γι' αυτόν στον Σταυρό" [Vol. 21, Eerdmans, 1997, σ. 138-139).
Η χάρη προσδιορίζει τα μέσα σωτηρίας που μόνο ο Θεός παρέχει: "φανερώθηκε η σωτήρια χάρη τού Θεού προς όλους τούς ανθρώπου" (Τίτος 2:11). Η σωτήρια χάρη του Θεού περιλαμβάνει τη δικαίωση, τον αγιασμό και τη δόξα (Ρωμαίους 3:24, Β΄ Κορινθίους 8:6-7, Εβραίους 2:9, 4:16). Ο Βαρνάβας παρατήρησε ότι οι εθνικοί στη Αντιόχεια της Συρίας είχαν λάβει τη σωτήρια χάρη του Θεού (Πράξεις 11:23). Αργότερα, ο Παύλος και ο Βαρνάβας ενθάρρυναν τους χριστιανούς στην Αντιόχεια της Πισιδίας να συνεχίσουν στη σωτήρια χάρη του Θεού (Πράξεις 13:43). Ο Παύλος χρησιμοποίησε τον όρο χάρις όταν δήλωσε ότι η αποστολή της ζωής του ήταν να μαρτυρήσει "το ευαγγέλιο της χάρης του Θεού" (Πράξεις 20:24). Ο όρος χάρις φέρει επίσης την ιδέα της ενίσχυσης των πιστών: "παρατηρώντας μήπως κάποιος στερείται τη χάρη τού Θεού· «μήπως κάποια ρίζα πικρίας, που αναφύεται, φέρνει ενόχληση», και διαμέσου αυτής μολυνθούν πολλοί" (Εβραίους 12:15, βλ. επίσης Ιακώβου 4:6 και Α΄ Πέτρου 5:5, 10, 12).
Η Καινή Διαθήκη χρησιμοποιεί επίσης αυτές τις συναφείς ελληνικές λέξεις: χαρίζομαι, "δίνω με χάρη"- και χάρισμα, "ένα δώρο που η χάρη προσφέρει". Για παράδειγμα, στην Α΄ Κορινθίους 12:4, 9, 28, 30 και 31, ο όρος χάρισμα εμφανίζεται σε περίοπτη θέση στη διδασκαλία του Παύλου σχετικά με τα πνευματικά χαρίσματα. Ο Παύλος τονίζει ότι τα χαρίσματα του Πνεύματος είναι δώρα της χάρης του Θεού. Αυτά τα πνευματικά "χαρίσματα" δεν αναπτύσσονται μέσω του φυσικού ταλέντου, αλλά αντίθετα χαρίζονται στους πιστούς από τον Θεό. Στο βιβλίο του The Dynamics of Spiritual Gifts, ο William McRae ορίζει το πνευματικό χάρισμα ως "μια θεϊκή προίκα μιας ιδιαίτερης ικανότητας για υπηρεσία σε ένα μέλος του σώματος του Χριστού" (Zondervan, 1976, σ. 18).
Η Χάρις είναι το ευγενικό και γενναιόδωρο δώρο του Θεού σε όσους πιστεύουν σ' Αυτόν. Αποδεικνύεται μέσω των πράξεων αγάπης, ελέους, συμπόνιας, θυσίας και σωτηρίας Του. Η χάρις ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού (Ιωάννης 1:14, 17). Η χάρη του Θεού που εκδηλώνεται στον Χριστό καθιστά δυνατό για εμάς να λάβουμε τις χωρίς ανταλλάγματα ευεργεσίες του Πατέρα. Αυτές οι ωφέλειες εμπλουτίζουν τη ζωή μας και μας ενώνουν στο σώμα του Χριστού. Η χάρις -η ευλογία του Θεού στους ανάξιους- μας δίνει μια νέα θέση ως παιδιά του Θεού, μέλη της αιώνιας οικογένειάς Του (Γαλάτας 4:4-6).
English
Ποιά είναι η έννοια της χάρης στη Βίβλο;