settings icon
share icon
Ερώτηση

Έχουμε δυο ή τρία μέρη; Αποτελούμαστε από σώμα, ψυχή, και πνεύμα ή από σώμα και ψυχή-πνεύμα;

Απάντηση


Στη Γένεση 1:26-27 λέει, « Μετά είπε ο Θεός: Ας φτιάξουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με την εικόνα τη δική μας και την ομοίωση, κι ας εξουσιάζει στης θάλασσας τα ψάρια, στου ουρανού τα πτηνά, στα ζώα και γενικά σ` όλη τη γη και στα ερπετά που σέρνονται πάνω σ` αυτήν. Δημιούργησε, λοιπόν, ο Θεός τον άνθρωπο σύμφωνα με τη δική του εικόνα, «κατ` εικόνα Θεού» τον δημιούργησε, τους δημιούργησε άντρα και γυναίκα».

Αυτά τα εδάφια δείχνουν ότι υπάρχει κάτι ξεχωριστό στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα δημιουργήματα. Οι άνθρωποι φτιάχτηκαν για να έχουν σχέση με τον Θεό, και ως εκ τούτου ο Θεός μας δημιούργησε με υλικό και με άυλο μέρος. Το υλικό μέρος είναι αυτό που είναι αισθητό: το φυσικό σώμα, τα όργανα, κλπ. και θεωρείται ότι υπάρχουν μόνο για όσο καιρό το άτομο ζει. Το άυλο μέρος είναι αυτά που δεν είναι αισθητά: ψυχή, πνεύμα, νους, βούληση, συνείδηση, κλπ. Αυτά τα χαρακτηριστικά θεωρούνται ότι υπάρχουν και μετά το φυσικό θάνατο του ατόμου.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν και τα δύο, και τα υλικά και τα άυλα χαρακτηριστικά στην ύπαρξή τους. Είναι φανερό ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν σώμα, αποτελούμενο από σάρκα, αίμα, κόκαλα, όργανα και κύτταρα. Ωστόσο, είναι οι αόρατες ιδιότητες που συχνά αμφισβητούνται. Τι λέει η Αγία Γραφή γι αυτό; Γένεση 2:7 λέει ότι ο Άνθρωπος έγινε ψυχή ζώσα. Αριθμοί 16:22 – Και έπεσαν κατά πρόσωπο αυτών και είπαν: Ω Θεέ, Θεέ των πνευμάτων πάσης σαρκός, εις άνθρωπος αμάρτησε, και θέλεις οργιστεί εναντίον όλης της συναγωγής; Αυτό το εδάφιο ονομάζει τον Θεό, Θεό των πνευμάτων πάσης σαρκός. Παροιμίες 4:23 – Πρόσεχε ακόμα πιο πολύ τις μύχιες σκέψεις της καρδιάς σου, γιατί απ` αυτήν καθορίζεται η ζωή. Αυτό το εδάφιο δηλώνει ότι η καρδιά του ανθρώπου είναι το κέντρο της βούλησης και των συναισθημάτων. Πράξεις 23:1- Ο Παύλος ατένισε το συνέδριο και είπε: Αδελφοί, εγώ έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι σ` όλη μου τη ζωή μέχρι σήμερα υπηρέτησα το Θεό. Ρωμαίους 12:1 – Σας παρακαλώ λοιπόν, αδελφοί, δια των οικτιρμών του Θεού, να παραστήσετε τα σώματά σας θυσία ζώσα, αγία, ευάρεστη εις τον Θεό, που είναι η λογική σας λατρεία. Και μη συμμορφώνεστε με τον αιώνα τούτο, αλλά μεταμορφώνεστε δια της ανακαινίσεως του νου σας, ώστε να δοκιμάζετε τι είναι το θέλημα του Θεού το αγαθό και ευάρεστο και τέλειο. Μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν διάφορα μέρη της αόρατης πλευράς του ανθρώπου, και ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν και τα δυο το υλικό και το άυλο μέρος. Αυτή η λίστα με τις αναφορές απλώς αγγίζει την επιφάνεια.

Έτσι, ενώ οι περισσότερες συζητήσεις για την άυλη πλευρά της ανθρωπότητας επικεντρώνονται στην ψυχή και στο πνεύμα, η Αγία Γραφή αναφέρει πολύ περισσότερα από αυτά τα δύο. Κατά κάποιον τρόπο, τα μέρη του ανθρώπου που αναφέρθηκαν παραπάνω (ψυχή, πνεύμα, καρδιά, συνείδηση, και νους) συνδέονται και είναι αλληλένδετα. Η ψυχή και το πνεύμα, βεβαίως, είναι τα βασικά άυλα μέρη του ανθρώπου. Φαίνονται να περιλαμβάνουν τα άλλα μέρη. Έχοντας αυτό υπ` όψιν, είναι ο άνθρωπος διμερής (αποτελούμενος από δυο μέρη, σώμα / ψυχή-πνεύμα) ή τριμερής (αποτελούμενος από τρία μέρη, σώμα / ψυχή / πνεύμα). Είναι αδύνατο να είμαστε απόλυτοι. Υπάρχουν καλές αντιρρήσεις και από τις δυο απόψεις. Ένα εδάφιο κλειδί είναι το Εβραίους 4:12, «Ο λόγος του Θεού είναι ζωντανός και δραστικός, πιο κοφτερός κι από κάθε δίκοπο σπαθί. Εισχωρεί βαθιά, ως εκεί που χωρίζει την ψυχή απ` το πνεύμα, το κόκαλο απ` το μεδούλι, και κρίνει τους διαλογισμούς και τις προθέσεις της καρδιάς». Αυτή η περικοπή μας λέει τουλάχιστον δυο πράγματα γι αυτή τη διαμάχη. (1) Η ψυχή και το πνεύμα μπορούν να χωριστούν. (2) Ο χωρισμός της ψυχής και του πνεύματος είναι κάτι που μόνο ο Λόγος του Θεού μπορεί να ξεχωρίσει. Εμείς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι, σαν άνθρωποι, έχουμε σώμα, ψυχή, πνεύμα και πολλά περισσότερα! Ωστόσο, αντί να επικεντρωνόμαστε σ` αυτά τα πράγματα, καλύτερα είναι να εστιάζουμε την προσοχή μας στο Δημιουργό, γιατί από Αυτόν είμαστε «πλασμένοι φοβερώς και θαυμασίως» (Ψαλμός 139:14).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Έχουμε δυο ή τρία μέρη; Αποτελούμαστε από σώμα, ψυχή, και πνεύμα ή από σώμα και ψυχή-πνεύμα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries