settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η Μαύρη Απελευθερωτική Θεολογία;

Απάντηση


Η Μαύρη Απελευθερωτική Θεολογία είναι ένα παρακλάδι της απελευθερωτικής θεολογίας της Νότιας Αμερικής, που σε μεγάλο βαθμό είναι ανθρωπιστική, κι επιδιώκει να εφαρμόσει τη χριστιανική θεολογία στα δεινά που ταλαιπωρούν τους φτωχούς. Η Μαύρη Θεολογία της Απελευθέρωσης εστιάζει στους Αφρικανούς, γενικά, και Αφρό-Αμερικανούς, ειδικότερα, για την απελευθέρωσή τους από όλες τις μορφές της δουλείας και αδικίας, είτε πραγματικής είτε αντιληπτής, είτε κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής είτε θρησκευτικής.

Ο σκοπός της Μαύρης Απελευθερωτικής Θεολογίας είναι να «καταστήσει πραγματικό τον χριστιανισμό για τους μαύρους». Το βασικό σφάλμα στη Μαύρη Απελευθερωτική Θεολογία είναι το επίκεντρό της. Η Μαύρη Απελευθερωτική Θεολογία προσπαθεί να δει τον χριστιανισμό ως απελευθέρωση από την κοινωνική αδικία εδώ και τώρα, παρά στη μετά θάνατο ζωή. Ο Ιησούς δίδαξε το ακριβώς αντίθετο: «Η δική μου βασιλεία δεν είναι από τούτο τον κόσμο» (Ιωάννης 18:36). Έχουν οι μαύροι/Αφρικανοί και ιδιαίτερα οι Αφρό-Αμερικανοί τύχει άδικης και κακής μεταχείρισης στην πρόσφατη Ιστορία; Απολύτως! Πρέπει ένα από τα αποτελέσματα του ευαγγελίου, να είναι το τέλος του ρατσισμού, της διάκρισης, της προκατάληψης και της ανισότητας; Ξανά, ναι, απολύτως (Γαλάτας 3:28)! Είναι η απελευθέρωση από την κοινωνική αδικία μια κεντρική αρχή του ευαγγελίου; Όχι.

Το μήνυμα του ευαγγελίου είναι τούτο: όλοι μας έχουμε αμαρτήσει (Ρωμαίους 3:23). Όλοι αξίζουμε τον αιώνιο αποχωρισμό από τον Θεό (Ρωμαίους 6:23). Ο Ιησούς πέθανε στο σταυρό και πήρε επάνω Του την τιμωρία που εμείς αξίζαμε (Β΄ Κορινθίους 5:21, Α΄ Ιωάννου 2:2), παρέχοντάς μας σωτηρία. Ο Χριστός αναστήθηκε κι απέδειξε πως ο θάνατός Του ήταν πραγματικά η επαρκής πληρωμή της τιμωρίας της αμαρτίας (Α΄ Κορινθίους 15:1-4). Αν εμπιστευθούμε τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα μας, όλες μας οι αμαρτίες συγχωρούνται και μας προσφέρεται η είσοδος στον Ουρανό, όταν πεθάνουμε (Ιωάννης 3:16). Αυτό είναι το ευαγγέλιο. Εκεί πρέπει να επικεντρωνόμαστε. Αυτή είναι η θεραπεία σε ό,τι πραγματικά πληγώνει την ανθρωπότητα.

Όταν κάποιος δέχεται τον Χριστό ως Σωτήρα, γίνεται καινούριο δημιούργημα (Β΄ Κορινθίους 5:17), και το Άγιο Πνεύμα που κατοικεί μέσα μας αρχίζει τη διαδικασία της μεταμόρφωσής μας στην εικόνα του Χριστού (Ρωμαίους 12:1-2). Μόνον μέσω αυτής της πνευματικής μεταμόρφωσης μπορεί να νικηθεί ο ρατσισμός. Η Μαύρη Απελευθερωτική Θεολογία αποτυγχάνει διότι μάχεται τα συμπτώματα χωρίς ν’ αντιμετωπίζει την ασθένεια. Η αμαρτία/Πτώση είναι η ασθένεια· ο ρατσισμός είναι μόνο ένα από τα πολλά συμπτώματα. Το μήνυμα του ευαγγελίου είναι η εξιλαστήρια θυσία του Χριστού υπέρ των αμαρτιών μας και η σωτηρία που μας προσφέρεται μέσω της πίστης μας. Το τέλος του ρατσισμού πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της ζωής των ανθρώπων που αληθινά δέχονται τον Χριστό ως Σωτήρα των, αλλά ο ρατσισμός δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο ευαγγέλιο καθ’ εαυτό.

Εξαιτίας της υπερβολικής έμφασης που δίνεται στα κοινωνικά ζητήματα, ένα αρνητικό αποτέλεσμα της Μαύρης Απελευθερωτικής Θεολογίας είναι ότι τείνει να διαχωρίζει τις μαύρες από τις λευκές χριστιανικές κοινότητες, και αυτό είναι βεβαίως αντιβιβλικό. Ο Χριστός ήρθε στη γη να ενώσει όλους όσους πιστεύουν σ’ Αυτόν, στη μία παγκόσμια Εκκλησία, το σώμα Του, του οποίου είναι το κεφάλι (Εφεσίους 1:22-23). Τα μέλη του σώματος του Χριστού συνδέονται με κοινό δεσμό με όλους τους χριστιανούς, ασχέτως υποστρώματος, φυλής ή εθνικότητας. «Για να μην είναι σχίσμα μέσα στο σώμα, αλλά τα μέλη να φροντίζουν εξίσου, το ένα για το άλλο, προς το συμφέρον τους» (Α΄ Κορινθίους 12:25). Πρέπει να έχουμε το ίδιο φρόνημα, τον νου του Χριστού, έναν σκοπό, δοξάζοντας τον Θεό, εκπληρώνοντας την εντολή του Χριστού να υπάγουμε σε όλον τον κόσμο, μιλώντας γι’ Αυτόν, κηρύττοντας το ευαγγέλιο και διδάσκοντάς τους να τηρούν τις εντολές Του (Ματθαίος 28:19-20). Ο Ιησούς μας υπενθυμίζει ότι οι δύο μεγαλύτερες εντολές είναι η αγάπη προς τον Θεό και η αγάπη προς τον πλησίον, όπως αγαπάμε τον εαυτό μας, ανεξαρτήτως φυλής (Ματθαίος 22:36-40).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η Μαύρη Απελευθερωτική Θεολογία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries