settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι τα διάφορα είδη της βιβλικής λογοτεχνίας;

Απάντηση


Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με την Αγία Γραφή, είναι ότι ενώ αποτελεί την επικοινωνία του Θεού με τον άνθρωπο (Ματθαίος 5:17, Μάρκος 13:31, Λουκάς 1:37; Αποκάλυψη 22:18-19), οι άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδικασία της συγγραφής. Στην Εβραίους 1:1 γράφει, «Ο Θεός, τον παλιό καιρό, αφού μίλησε πολλές φορές και με πολλούς τρόπους στους πατέρες μας διαμέσου των προφητών, σ' αυτές τις έσχατες ημέρες μίλησε σε μας διαμέσου του Υιού». Οι «πολλοί τρόποι» περιλαμβάνουν διάφορα λογοτεχνικά είδη. Οι συγγραφείς της Αγίας Γραφής χρησιμοποίησαν διάφορα λογοτεχνικά είδη για να επικοινωνήσουν διάφορα μηνύματα σε διαφορετικούς καιρούς.

Η Αγία Γραφή περιέχει ιστορική λογοτεχνία (Α΄και Β΄ Βασιλέων), δραματικό λόγο (Ιώβ), νομικά κείμενα (το πλείστον της Εξόδου και του Δευτερονομίου), λυρική ποίηση (Άσμα Ασμάτων και Ψαλμοί), ποίηση (το πλείστον του Ησαΐα, λογοτεχνική σοφία (Παροιμίες και Εκκλησιαστής), αποκαλυπτική λογοτεχνία (Αποκάλυψη και τμήμα του Δανιήλ), σύντομη ιστορία (Ρουθ), κηρυγματικό λόγο (Πράξεις Αποστόλων), λόγους και διακηρύξεις (όπως αυτοί του βασιλιά Ναβουχοδονόσορ στον Δανιήλ), προσευχές (πολλοί από τους ψαλμούς), παραβολές (όπως αυτές του Χριστού), μύθους (όπως αυτός του Ιωθάμ), και επιστολές (Εφεσίους, Ρωμαίους).

Τα διαφορετικά είδη συχνά επικαλύπτονται. Για παράδειγμα, πολλοί ψαλμοί είναι επίσης και προσευχές. Μερικές επιστολές περιέχουν και ποίηση. Κάθε λογοτεχνικό είδος έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και θα πρέπει να προσεγγίζεται αναλόγως. Για παράδειγμα, ο μύθος του Ιωθάμ (Κριτές 9:7–15) δεν μπορεί να ερμηνευθεί όπως οι Δέκα Εντολές (Έξοδος 20:1–17). Η ερμηνεία της ποίησης, που βασίζεται στη μεταφορά και σε άλλα ποιητικά σχήματα, διαφέρει από την ερμηνεία της ιστορικής αφήγησης.

Στη Β΄ Πέτρου 1:21 διαβάζουμε ότι «οδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα μίλησαν οι άγιοι άνθρωποι του Θεού». Χρησιμοποιώντας τη σημερινή ορολογία, ο διευθυντής έκδοσης της Αγίας Γραφής ήταν το Άγιο Πνεύμα. Ο Θεός έθεσε τη σφραγίδα της συγγραφής σε κάθε ένα από τα 66 βιβλία της Αγίας Γραφής, όποιο και αν ήταν το λογοτεχνικό του είδος. Ο Θεός «έπνευσε» τα λόγια που γράφτηκαν (Β΄ Τιμόθεον 3:16–17). Καθώς οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να εκτιμούν τα διάφορα λογοτεχνικά είδη, ο Θεός χρησιμοποίησε πολλά από αυτά για να κάνει γνωστό σε μας τον λόγο Του. Ο αναγνώστης της Αγίας Γραφής ανακαλύπτει πως ένας κοινός σκοπός συνδέει τα μέρη της συλλογής. Ανακαλύπτει κίνητρα, προεικονίσεις, επαναλαμβανόμενα θέματα και όμοιους χαρακτήρες. Μέσα από όλα αυτά ανακαλύπτει ότι η Αγία Γραφή είναι το μεγαλύτερο λογοτεχνικό αριστούργημα του κόσμου – και αυτός ο λόγος του ίδιου του Θεού.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι τα διάφορα είδη της βιβλικής λογοτεχνίας;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries