settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η βιβλική ερμηνευτική;

Απάντηση


Βιβλική ερμηνευτική είναι η μελέτη των αρχών και μεθόδων της ερμηνείας της Αγίας Γραφής. Στη Β΄ Τιμόθεον δίνεται η εντολή στους πιστούς να καταγίνονται με την ερμηνευτική: «Φρόντισε με επιμέλεια να παραστήσεις τον εαυτό σου δόκιμο στον Θεό, … ο οποίος ορθοτομεί τον λόγο της αλήθειας.» Ο σκοπός της βιβλικής ερμηνευτικής είναι να μας βοηθήσει να γνωρίζουμε πώς να ερμηνεύουμε σωστά, να κατανοούμε και να εφαρμόζουμε την Αγία Γραφή.

Ο σπουδαιότερος κανόνας της βιβλικής ερμηνευτικής είναι ότι η Αγία Γραφή θα πρέπει να ερμηνεύεται κυριολεκτικά. Θα πρέπει να κατανοούμε τη Γραφή στην φυσιολογική της ή ολοφάνερη σημασία, εκτός εάν είναι προφανές ότι η περικοπή μιλάει συμβολικά ή χρησιμοποιούνται σ' αυτήν σχήματα λόγου. Η Αγία Γραφή λέει αυτό που εννοεί και εννοεί αυτό που λέει. Για παράδειγμα, όταν ο Ιησούς μιλάει για «τους πέντε χιλιάδες» που ταΐστηκαν, στον Μάρκο 8:19, ο νόμος της ερμηνευτικής λέει πως θα πρέπει να κατανοήσουμε πως πρόκειται κυριολεκτικά για πέντε χιλιάδες – ήταν ένα πλήθος πεινασμένων ανθρώπων που έφτανε αριθμητικά τις πέντε χιλιάδες, οι οποίοι έφαγαν πραγματικά ψωμί και ψάρια ένεκα του θαύματος που πραγματοποίησε ο Σωτήρας. Κάθε προσπάθεια «πνευματικοποίησης» του αριθμού ή άρνησης του πραγματικού θαύματος, αδικεί το κείμενο και αγνοεί τον σκοπό της γλώσσας, που είναι η επικοινωνία. Μερικοί ερμηνευτές κάνουν το σφάλμα να προσπαθούν να εντοπίσουν βαθιά νοήματα στις Γραφές που καταλήγουν σε εσωτεριστικές σημασίες, που δεν υπάρχουν πραγματικά στο κείμενο, ως εάν κάθε περικοπή περιέχει μια κρυμμένη πνευματική αλήθεια, που θα πρέπει να επιδιώξουμε να την αποκρυπτογραφήσουμε. Η βιβλική ερμηνευτική μάς κρατά πιστούς στην προτιθέμενη σημασία των Γραφών και μακριά από του να θεωρούμε αλληγορικά, εδάφια που πρέπει να κατανοηθούν κυριολεκτικά.

Ένας δεύτερος κρίσιμος νόμος της βιβλικής ερμηνευτικής είναι πως οι περικοπές πρέπει να ερμηνεύονται ιστορικά, γραμματικά και εντός του πλαισίου των. Ιστορική ερμηνεία σημαίνει ότι πρέπει να επιδιώξουμε να κατανοήσουμε την κουλτούρα, το υπόστρωμα και την περίσταση που οδήγησε στη συγγραφή του συγκεκριμένου κειμένου. Για παράδειγμα, για να κατανοήσουμε πλήρως τη φυγή του Ιωνά (1:1–3), θα πρέπει να ερευνήσουμε πώς η ιστορία των Ασσυρίων σχετιζόταν με τον Ισραήλ. Η γραμματική ερμηνεία απαιτεί ν' ακολουθούμε τους κανόνες της γραμματικής και ν' αναγνωρίζουμε τις διαφοροποιήσεις της εβραϊκής και της ελληνικής γλώσσας. Για παράδειγμα, όταν ο Παύλος γράφει τη φράση «του μεγάλου Θεού και σωτήρος ημών Ιησού Χριστού», στον Τίτο 2:13, οι κανόνες της γραμματικής δηλώνουν ότι οι λέξεις Θεός και σωτήρας είναι παράλληλοι όροι, και βρίσκονται και οι δύο σε παράθεση με τις λέξεις Ιησού Χριστού — με άλλα λόγια, ο Παύλος αποκαλεί καθαρά τον Ιησού «ο μεγάλος Θεός μας». Η ερμηνεία μιας περικοπής με βάση το πλαίσιό της, σημαίνει πως πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν το πλαίσιο ενός εδαφίου ή μιας περικοπής, όταν προσπαθούμε να προσδιορίσουμε την έννοια. Το πλαίσιο περιλαμβάνει τα προηγούμενα και τα επόμενα εδάφια, το κεφάλαιο, το βιβλίο, και ευρύτερα ολόκληρη τη Γραφή. Για παράδειγμα, πολλές προτάσεις του βιβλίου Εκκλησιαστής που προβληματίζουν, γίνονται περισσότερο σαφείς όταν τις θεωρούμε μέσα στο πλαίσιο τους, — το βιβλίο του Εκκλησιαστή είναι γραμμένο από τη γήινη προοπτική «κάτω από τον ήλιο» (Εκκλησιαστής 1:3). Πράγματι, η φράση κάτω από τον ήλιο επαναλαμβάνεται περίπου τριάντα φορές στο βιβλίο, εδραιώνοντας το πλαίσιό του, που είναι «η ματαιότητα αυτού του κόσμου».

Ένας τρίτος νόμος βιβλικής ερμηνευτικής είναι ότι οι Γραφές συνιστούν πάντοτε τον καλύτερο ερμηνευτή των Γραφών. Για τον λόγο αυτόν, συγκρίνουμε μια Γραφή με άλλη Γραφή, ενώ προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τη σημασία μιας περικοπής. Για παράδειγμα, η καταδίκη από μέρους του Ησαΐα της επιθυμίας του Ιούδα να ζητήσει τη βοήθεια της Αιγύπτου και να στηριχτεί στο ιππικό της (Ησαΐας 31:1), οφειλόταν εν μέρει στην ξεκάθαρη εντολή του Θεού προς τον λαό Του, να μην καταφεύγουν στην Αίγυπτο για απόκτηση αλόγων (Δευτερονόμιο 17:16).

Μερικοί αποφεύγουν να μελετούν τη βιβλική ερμηνευτική διότι εσφαλμένως πιστεύουν πως θα περιορίσει την ικανότητα τους στη μάθηση νέων αληθειών του λόγου του Θεού ή θα εμποδίσει τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος πάνω στις Γραφές. Οι φόβοι τους, όμως, είναι αβάσιμοι. Η βιβλική ερμηνευτική αποβλέπει στη σωστή ερμηνεία του θεόπνευστου κειμένου. Σκοπός της βιβλικής ερμηνευτικής είναι να μας προστατέψει από κακή εφαρμογή των Γραφών και προκαταλήψεις που χρωματίζουν την κατανόηση της αλήθειας. Ο λόγος του Θεού είναι αλήθεια (Ιωάννης 17:17). Θέλουμε να δούμε την αλήθεια, να γνωρίσουμε την αλήθεια και να ζήσουμε την αλήθεια όσο καλύτερα γίνεται, και προς τούτο η βιβλική ερμηνευτική παίζει ζωτικό ρόλο.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η βιβλική ερμηνευτική;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries