settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς θα πρέπει ν' αντιμετωπίσουν οι χριστιανοί γονείς την έφηβη κόρη τους που κατέστη έγκυος;

ΑπάντησηΦαίνεται πως ένα από τα δυσκολότερα πράγματα στους χριστιανούς είναι το να θυμούνται πως η εγκυμοσύνη δεν είναι κάτι αμαρτωλό. Μια εγκυμοσύνη που προέκυψε έξω από γάμο δεν είναι αμαρτωλή. Δεν είναι επίσης αμαρτία να γεννηθεί κάποιος από ανύπαντρους γονείς. Αυτό που είναι αμαρτία είναι η σεξουαλική επαφή έξω από το γάμο –και είναι εξίσου αμαρτία τόσο για τον άνδρα όσο και για τη γυναίκα. Αλλά μια αντιβιβλική στενή σχέση κρύβεται πολύ πιο εύκολα από τα επικριτικά μάτια απ' ότι μια εγκυμοσύνη και, δυστυχώς, λιγότερο βλαπτική στη φήμη της οικογένειας μέσα στη χριστιανική κοινότητα.

Όσο απογοητευτική και συντριπτική μπορεί να είναι η είδηση της εγκυμοσύνης μιας εφήβου κόρης, είναι πολύ κρίσιμο να κρατήσουμε την προοπτική της βασιλείας του Θεού. Η αμαρτία έχει γίνει. Τώρα δεν μπορούμε ν' αποφύγουμε τις επιρροές που οδήγησαν τους εφήβους στην αμαρτία. Η καινούρια κατάσταση δεν έχει να κάνει με την ηθική της εκτός γάμου σεξουαλικής σχέσης ή τη φήμη της οικογένειας. Αφορά την ανάπτυξη ενός παιδιού. Όλα τα παιδιά είναι ευλογίες του Θεού κι έχει κάποιο σχέδιο για καθένα απ' αυτά (Ψαλμός 139:13-18). Ακόμη και όταν οι συνθήκες μέσα στις οποίες ένα μωρό γεννιέται δεν είναι ιδανικές, το παιδί αυτό είναι πολύτιμο και ο Θεός το αγαπάει όπως κάθε άλλο.

Η έφηβη κόρη είναι κι αυτή πολύτιμη στον Θεό. Ο ρόλος των γονιών είναι να διδάξουν και οδηγήσουν τα παιδιά τους να ζήσουν ευσεβή ζωή οτιδήποτε κι αν αντιμετωπίζουν. Αυτή λοιπόν είναι μια σπουδαία ευκαιρία για εφαρμογή. Το κορίτσι μπορεί να είναι τρομαγμένο, ντροπιασμένο και ευαίσθητο και είναι ευθύνη των γονιών της να την βοηθήσουν να ξεπεράσει τα συναισθήματα της και να στραφεί στον Ουράνιο Πατέρα της.

Μερικοί γονείς φοβούνται πως αν δώσουν στην κόρη τους την αγάπη και την υποστήριξη που χρειάζεται θα ενθαρρύνουν τη συμπεριφορά που οδήγησε στην εγκυμοσύνη. Αλλά ας επαναλάβουμε ότι η κατάσταση της εγκυμοσύνης και η γέννηση ενός παιδιού δεν είναι αμαρτία κι ότι υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη για τα οποία μπορεί κάποιος ενεργητικά και δημόσια να σταθεί δίπλα σε μια έγκυο έφηβη. Καλλιεργεί ένα περιβάλλον στο οποίο το παιδί εκτιμάται ως ευλογία. Ενθαρρύνει τον πατέρα ν' αναλάβει ευθύνη χωρίς φόβο. Καθιστά την έκτρωση μια ελάχιστα επιθυμητή προοπτική.

Αν μια οικογένεια εγκαταλείψει την εγκυμονούσα κόρη τους –έστω συναισθηματικά- είναι πολύ πιθανό πως αυτή θα πάρει επιζήμιες αποφάσεις. Ενδέχεται να σκεφτεί πως η μόνη επιλογή της είναι να παντρευτεί τον πατέρα του παιδιού. Ενδέχεται να μην γνωρίζει πώς να φροντίσει την υγεία της και αυτήν του παιδιού. Άλλες έγκυες έφηβοι ενδέχεται να δουν την ασταθή σχέση και να θελήσουν να κρατήσουν την κατάστασή τους κρυφή.

Αντιθέτως, αν το κορίτσι μπορεί να στηριχτεί στην αποδοχή των γονιών της και στην οδηγία τους που δίνεται με αγάπη, θα καταστεί ικανό να πάρει πολύ σοφότερες αποφάσεις για τον εαυτό της και το μέλλον του παιδιού της. Όσο αυτό το ταξίδι δυσκολεύει συναισθηματικά γι' αυτήν, θα γίνεται επίσης δύσκολο να σκεφτεί καθαρά. Οι γονείς που είναι σοφοί θα βοηθήσουν την κόρη τους ν' αντιμετωπίσει τις επιλογές να κρατήσει το παιδί ή να το δώσει προς υιοθεσία. Μπορεί ακόμη να καταστεί επωφελές να συμμετάσχει ο πατέρας και η οικογένειά του· χρειάζεται κι αυτός ν' αναλάβει την ίδια ευθύνη με τη μητέρα του παιδιού. Μετά από σχολαστική προσευχή, οι γονείς θα πρέπει να είναι σαφείς για το επίπεδο της υποστήριξης που μπορούν να προσφέρουν στην ανατροφή του παιδιού. Κάνε επίσης χρήση των χριστιανικών κέντρων αντιμετώπισης των κρίσεων εγκυμοσύνης.

Ο Θεός μας είναι ένας δυνατός Θεός που μπορεί να φέρει χαρά και ευλογία ακόμη και μέσα από την αμαρτία μας. Μπορεί ν' ακολουθήσουν απίστευτα δύσκολες ώρες για την έγκυο έφηβη και την οικογένειά της αλλά ο Θεός μας είναι Θεός Λυτρωτής.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς θα πρέπει ν' αντιμετωπίσουν οι χριστιανοί γονείς την έφηβη κόρη τους που κατέστη έγκυος;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries