settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με τους εφιάλτες;

Απάντηση


Οι εφιάλτες ορίζονται ως όνειρα που δημιουργούν μια δυνατή αρνητική συναισθηματική ανταπόκριση, όπως αυτή του φόβου ή του τρόμου. Ο άνθρωπος που βιώνει έναν εφιάλτη, συνήθως ξυπνάει σε κατάσταση έντονης αναστάτωσης, όπου μπορεί να φτάσει στο σημείο μια έντονης φυσικής αντίδρασης –ν' ανεβάσει παλμούς, να ιδρώσει, να αισθανθεί ναυτία- και συχνά του είναι αδύνατο να κοιμηθεί πάλι για κάποια ώρα. Οι αιτίες των εφιαλτών ποικίλουν. Τα παιδιά, ένεκα της δραστήριας φαντασίωσής τους, ρέπουν στους εφιάλτες, που κάποιοι είναι τόσο άσχημοι, ώστε ξυπνούν ουρλιάζοντας και κλαίγοντας. Τέτοια ακραία περιστατικά αποκαλούνται, επίσης, «νυχτερινές τρομάρες». Συγκεκριμένες τροφές, ακόμη, μπορεί να προκαλέσουν εφιάλτη, όταν τρώγονται κοντά στην ώρα του ύπνου, όπως επίσης και η θέαση ταινιών τρόμου. Πηγαίνοντας στο κρεβάτι αναστατωμένοι, ένεκα καταστάσεων της ζωής ή μετά από διαπληκτισμό, είναι λόγος πρόκλησης εφιαλτών, διότι ο εγκέφαλος συνεχίζει να δραστηριοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εφιάλτες μπορεί να είναι υπερβολικά ενοχλητικοί, αλλά υπάρχει κάποια πνευματική σημασία σ' αυτούς; Στην Αγία Γραφή αναφέρονται όνειρα και οράματα, και ο Θεός μερικές φορές χρησιμοποίησε τα όνειρα για να επικοινωνήσει με τους προφήτες Του και άλλους. Ο Θεός μίλησε στον Αβιμέλεχ, στη Γένεση 20, προειδοποιώντας τον να μην συνάψει σχέση με τη Σάρρα, τη γυναίκα του Αβραάμ. Άλλα όνειρα είναι η σκάλα του Ιακώβ (Γένεση 28), το όνειρο που είδε ο Ιωσήφ, πως τ' αδέλφια του θα τον υπηρετούσαν, και που τον οδήγησε ως δούλο στην Αίγυπτο (Γένεση 37), όπως επίσης κι εκείνα του Φαραώ (Γένεση 40-41) που τα εξήγησε ο Ιωσήφ, γεγονός που τον οδήγησε να καταστεί ο δεύτερος δυνατός άνδρας της Αιγύπτου. Αναφέρεται στη Γραφή πως ο Κύριος ή ο άγγελός Του εμφανίστηκαν σε διαφόρους, όπως στον Σολομώντα (Α΄ Βασιλέων 3), στον Ναβουχοδονόσορ (Δανιήλ 2), στον Ιωσήφ (Ματθαίος 2) και στη γυναίκα του Πιλάτου (Ματθαίος 27). Κανένα, όμως, από τα παραπάνω όνειρα, με πιθανή εξαίρεση αυτό της γυναίκας του Πιλάτου, μπορεί να θεωρηθεί ως εφιάλτης. Έτσι φαίνεται πως ο Θεός δεν συνηθίζει να μιλάει στους ανθρώπους με εφιάλτες.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Διάβολος ή τα δαιμόνια διεισδύουν στο μυαλό τους κατά τη διάρκεια ενός εφιάλτη, αλλά δεν υπάρχει βιβλική περικοπή που να το τεκμηριώνει ευθέως. Με πιθανή εξαίρεση του ονείρου που ο Ελιφάζ ισχυρίστηκε πως είδε, δεν υπάρχουν βιβλικά περιστατικά δαιμονικών δυνάμεων που επικοινωνούν με τους ανθρώπους μέσω των ονείρων ή των εφιαλτών τους. Το πιθανότερο είναι ότι οι εφιάλτες δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον τρόπο που διαθέτει το μυαλό μας ν' αντιμετωπίζει τους φόβους μας και τις ανησυχίες μας, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια των κύκλων του ύπνου. Αν ένας χριστιανός βιώνει συνεχώς συχνούς εφιάλτες που διακόπτουν τον ύπνο του και προκαλούν συναισθηματική ενόχληση σε τακτική βάση, ίσως ν' απαιτείται ιατρική βοήθεια. Αλλά όπως σε όλα τα πράγματα, η προσευχή είναι το ισχυρότερο όπλο μας ενάντια σε κάθε είδος συναισθηματικής ή πνευματικής αναταραχής. Η προσευχή για δεκαπέντε ή είκοσι λεπτά πριν τον ύπνο, είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος να ησυχάσει ο νους και η καρδιά μας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν αναπαυτικό ύπνο. Όπως σε όλα τα ζητήματα, ο Θεός δίνει σοφία σ' αυτούς που την ζητούν απ' Αυτόν (Ιακώβου 1:5), και μας έχει, επίσης, υποσχεθεί την ειρήνη Του σε όλους που την επιζητούν. «Μη μεριμνάτε για τίποτε αλλά σε κάθε τι, τα ζητήματά σας ας γνωρίζονται στον Θεό με ευχαριστία διαμέσου της προσευχής και της δέησης. Και η ειρήνη του Θεού, που υπερέχει κάθε νου, θα διαφυλάξει τις καρδιές σας και τα διανοήματά σας διαμέσου τού Ιησού Χριστού.» (Φιλιππησίους 4:6–7).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με τους εφιάλτες;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries