settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι τα διαφορετικά ονόματα και οι τίτλοι της Αγίας Γραφής;

Απάντηση


Υπάρχουν πολλά ονόματα και τίτλοι της Αγίας Γραφής που συναντούμε τόσο στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη. Παρατίθενται παρακάτω τα πλέον γνωστά από αυτά:

Βιβλίο του Νόμου (Δευτερονόμιο 31:26) – «Πάρτε αυτό το βιβλίο του νόμου, και βάλτε το στα πλάγια της κιβωτού της διαθήκης τού Κυρίου τού Θεού σας, και θα είναι εκεί για μαρτυρία εναντίον σου.» Η Αγία Γραφή χαρακτηρίζεται ως ένα βιβλίο νόμων, που δεν έχουν σκοπό να μας σκλαβώσουν ή να καταπνίξουν τη σχέση μας με τον Θεό αλλά νόμων που έχουν νόημα ν' αυξήσουν τη γνώση της δικαιοσύνης του Θεού και να μας δείξουν τον Χριστό.

Ευαγγέλιο (Ρωμαίους 1:16) – «Επειδή, δεν ντρέπομαι βέβαια το ευαγγέλιο του Χριστού· για τον λόγο ότι είναι δύναμη Θεού προς σωτηρία σε κάθε έναν που πιστεύει...» Η Αγία Γραφή αποκαλύπτει σε μας το ευαγγέλιο, την καλή αγγελία σχετικά με τον Κύριο Ιησού Χριστό. Διαμέσου του Γιου του Θεού οι αμαρτίες μας συγχωρούνται και μας προσφέρεται σωτηρία.

Άγιες Γραφές (Ρωμαίους 1:2) – «το ευαγγέλιο του Θεού, που προϋποσχέθηκε διαμέσου των προφητών του, μέσα στις άγιες γραφές». Η Βίβλος είναι μια συλλογή αγίων γραφών που έχουν εξουσία διότι τις ενέπνευσε ο Θεός.

Ο Νόμος του Κυρίου (Ψαλμός 19:7) – «Ο νόμος τού Κυρίου είναι άμωμος, επιστρέφει ψυχή·

η μαρτυρία του Κυρίου είναι πιστή, σοφίζει τον απλό.» Οι νόμοι της Γραφής δεν πρέπει να συγχέονται με οποιουσδήποτε άλλους· είναι εντολές του Κυρίου και μόνο, και όχι ανθρώπινες φλυαρίες.

Ζωντανά λόγια (Πράξεις 7:38) – «Αυτός είναι που, στην εκκλησία μέσα στην έρημο, στάθηκε μαζί με τον άγγελο που του μιλούσε στο βουνό Σινά, και μαζί με τους πατέρες μας, και παρέλαβε τα ζωοποιά λόγια, για να τα δώσει σε μας.» Η Αγία Γραφή είναι ένα ζωντανό βιβλίο· κάθε βιβλίο, κεφάλαιο και εδάφιο είναι ζωντανό με τη γνώση και σοφία του ίδιου του Θεού.

Ο λόγος του Χριστού (Κολοσσαείς 3:16) – «Ο λόγος τού Χριστού ας κατοικεί μέσα σας πλούσια, με κάθε σοφία, διδάσκοντας και νουθετώντας ο ένας τον άλλον, με ψαλμούς και ύμνους και πνευματικές ωδές, ψάλλοντας με χάρη από την καρδιά σας στον Κύριο.» Ο λόγος του Χριστού είναι το μήνυμα της σωτηρίας από την αμαρτία διαμέσου του μόνου, του Ενός που μπορεί να την πραγματοποιήσει.

Γραφή (Β΄ Τιμόθεον 3:16) – «Ολόκληρη η γραφή είναι θεόπνευστη και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που γίνεται με δικαιοσύνη». Η Αγία Γραφή είναι μια συλλογή κειμένων εμπνευσμένων από τον Θεό, που δεν έχει το όμοιό της. Είναι το μόνο βιβλίο που γράφτηκε από ανθρώπους «οδηγούμενους από το Άγιο Πνεύμα» (Β΄ Πέτρου 1:21).

Ο κύλινδρος του βιβλίου (Ψαλμός 40:7, ΝΜΒ) – «Τότε είπα: «Να με, ήρθα». Στου βιβλίου τον κύλινδρο για μένα γράφει.» Στην προφητεία περί του Ιησού Χριστού, η Βίβλος αναφέρεται ως ένας κύλινδρος που περιέχει ανεκτίμητη γνώση που πρέπει να παραδοθεί από γενιά σε γενιά.

Η μάχαιρα του Πνεύματος (Εφεσίους 6:17) – «και πάρτε την περικεφαλαία της σωτηρίας, και τη μάχαιρα του Πνεύματος, που είναι ο λόγος του Θεού.» Όπως ένα μαχαίρι, η Γραφή μπορεί ν' αποκρούσει κάθε επίθεση και να διαπεράσει με την αλήθεια του Θεού. Ο συγγραφέας της προς Εβραίους επιστολής λέει ότι η Γραφή είναι πιο κοφτερή από ένα «δίκοπο μαχαίρι» διότι είναι ικανό να «εισχωρεί βαθιά, ως εκεί που χωρίζει την ψυχή απ' το πνεύμα, το κόκαλο απ' το μεδούλι, και κρίνει τους διαλογισμούς και τις προθέσεις της καρδιάς» (Εβραίους 4:12, ΝΜΒ).

Αλήθεια (Ιωάννης 17:17) – «Αγίασέ τους μέσα στην αλήθεια σου· ο λόγος ο δικός σου είναι αλήθεια.» Καθώς η Γραφή είναι ο λόγος του Θεού, είναι η αλήθεια. Κάθε λέξη πηγάζει από το νου του Θεού. Καθώς Αυτός είναι αληθής, έτσι είναι και ο λόγος Του αληθής.

Ο λόγος του Θεού (Λουκάς 11:28) – «Μακάριοι είναι μάλλον αυτοί που ακούν τον λόγο τού Θεού και τον φυλάττουν.» Η Γραφή είναι σαν το στόμα του Θεού καθώς μέσω κάθε βιβλίου ο Θεός μας μιλάει άμεσα.

Ο λόγος της ζωής (Φιλιππησίους 2:16) – «…κρατώντας τον λόγο της ζωής.» Η Γραφή μάς αποκαλύπτει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου –η αιώνια ζωή που βρίσκεται ενώπιον αυτών που δέχονται τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα τους και ο αιώνιος θάνατος γι' αυτούς που Τον απορρίπτουν.

Τα λόγια του Κυρίου (Ψαλμός 12:6) – «Τα λόγια τού Κυρίου είναι λόγια καθαρά· ασήμι δοκιμασμένο σε πήλινο χωνευτήρι, καθαρισμένο επτά φορές.» Τα λόγια της Γραφής είναι τέλεια και χωρίς ψεγάδι διότι είναι τα λόγια του Κυρίου, μιλημένα δια των προφητών και των αποστόλων για ν' αποκαλύψουν την αγάπη και τη δόξα του Θεού.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι τα διαφορετικά ονόματα και οι τίτλοι της Αγίας Γραφής;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries