settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς μπορώ να γνωρίζω ότι η Αγία Γραφή δεν είναι απλώς μυθολογία;

Απάντηση


Η αλήθεια πως η Αγία Γραφή πηγάζει από τον νου του Θεού, την καθιστά μοναδική, όχι μόνο μεταξύ όλων των βιβλίων αλλά και μεταξύ όλων των θησαυρών πάνω στη γη. Η Αγία Γραφή αποκαλύπτει το αιώνιο σχέδιο του Θεού για τη λύτρωση του ξεπεσμένου ανθρώπινου γένους. Αν και δισεκατομμύρια αντίγραφα της Γραφής έχουν διανεμηθεί σε όλον τον κόσμο, πολλοί συνεχίζουν ν' αμφισβητούν την αλήθεια της. Είναι η Αγία Γραφή ένα βιβλίο μυθολογίας ή είναι ο αληθής, θεόπνευστος λόγος του Θεού; Το ερώτημα αυτό έχει μέγιστη σημασία για κάθε άνθρωπο, είτε το γνωρίζει είτε όχι.

Πολλά θρησκευτικά κείμενα ισχυρίζονται πως εκφράζουν ένα θεϊκό μήνυμα. Η Αγία Γραφή, όμως, στέκεται μοναδική με βάση την αλήθεια πως ο Θεός δεν άφησε καθόλου χώρο για αμφιβολία για το κατά πόσον ή όχι η Γραφή αποτελεί τον γραπτό λόγο Του. Αν κάποιος καταβάλλει ειλικρινή προσπάθεια να εξετάσει τα γεγονότα, θα διαπιστώσει πως η Γραφή με περισσή σιγουριά φέρει την υπογραφή του Θεού σε κάθε σελίδα της. Το ίδιο στόμα που μίλησε και πραγματοποιήθηκε η Δημιουργία, μας έδωσε και την Αγία Γραφή.

Σε αντίθεση με τη μυθολογία, η Γραφή εντάσσεται σε ιστορικό πλαίσιο. Οι χαρακτήρες της είναι πραγματικοί άνθρωποι που ζουν σε διάφορες τοποθεσίες διαφόρων ιστορικών περιόδων. Η Γραφή αναφέρεται στους Ναβουχοδονόσορ, Σενναχειρείμ, Κύρο, Ηρώδη, Φήλιξ, Πιλάτο και πολλούς άλλους ανθρώπους της ιστορίας. Η ιστορία της συμπίπτει με αυτήν πολλών εθνών, όπως της Αιγύπτου, των Χιττιτών, των Περσών, των Βαβυλωνίων και της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τα γεγονότα της Αγίας Γραφής λαμβάνουν χώρα σε γεωγραφικές περιοχές όπως η Χαναάν, η Συρία, η Αίγυπτος, η Μεσοποταμία και άλλες. Όλες αυτές οι εξακριβωμένες λεπτομέρειες καταρρίπτουν την ιδέα ότι η Γραφή συνιστά καθαρή μυθολογία.

Η Αγία Γραφή διαφέρει από τη μυθολογία καθότι έχει επιβεβαιωθεί από επιστήμες όπως η Βιολογία, η Γεωλογία, η Αστρονομία και η Αρχαιολογία. Το πεδίο της βιβλικής Αρχαιολογίας έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο ενάμιση αιώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου εκατοντάδες χιλιάδες ευρήματα έχουν έρθει στο φως. Ένα, μόνο, παράδειγμα: κάποτε οι σκεπτικιστές χρησιμοποιούσαν τις βιβλικές αναφορές περί του πολιτισμού των Χετταίων ως «απόδειξη» ότι η Γραφή ισοδυναμεί με μύθο. Δεν υπήρξε τέτοιος λαός με το όνομα «Χετταίοι», με βάση την επιστήμη της εποχής. Το 1876, όμως, έγινε η πρώτη από μια σειρά ανακαλύψεων, και τώρα έχει τεκμηριωθεί ισχυρώς η ύπαρξη του πολιτισμού των αρχαίων Χετταίων. Η Αρχαιολογία συνεχίζει να στηρίζει την ιστορικότητα της Αγίας Γραφής. Ο Δρ. Χένρι Μ. Μόρρις έχει παρατηρήσει πως, «δεν υπάρχει σήμερα ούτε ένα αδιαμφισβήτητο αρχαιολογικό εύρημα, που αποδεικνύει ότι η Γραφή σφάλλει σε κάποιο σημείο».

Σε αντίθεση με τη μυθολογία, η Αγία Γραφή είναι γραμμένη ως ιστορία. Ο Λουκάς έγραψε το ευαγγέλιό του ως «διήγηση για τα πράγματα που σε μας είναι πλήρως βεβαιωμένα, καθώς μας τα παρέδωσαν αυτοί που εξαρχής έγιναν αυτόπτες μάρτυρες και υπηρέτες του λόγου». Ο Λουκάς ισχυρίζεται ότι «παρακολούθησα ακριβώς τα πάντα από την αρχή» και έτσι «γράφω με τη σειρά εξοχότατε Θεόφιλε για να γνωρίσεις τη βεβαιότητα των πραγμάτων, για τα οποία κατηχήθηκες.» (Λουκάς 1:1-4). Περιέλαβε θαύματα στη διήγησή του ο Λουκάς; Ναι, πολλά από αυτά. Ήταν όμως θαύματα επιβεβαιωμένα από αυτόπτες μάρτυρες. Δύο χιλιάδες χρόνια αργότερα, ένας σκεπτικιστής μπορεί ν' αποκαλεί τη διήγηση του Λουκά «μύθο», αλλά το βάρος της απόδειξης πέφτει σ' αυτόν. Η διήγηση καθ' εαυτή αποτελεί ένα προσεκτικά ερευνημένο ιστορικό έγγραφο.

Σε αντίθεση με τη μυθολογία, η Αγία Γραφή περιέχει έναν εκπληκτικό αριθμό προφητειών. Οι μύθοι δεν έχουν να κάνουν με προφητεία, ενώ το ένα τρίτο της Γραφή είναι προφητεία. Η Γραφή περιέχει πάνω από 1.800 προβλέψεις που αφορούν περισσότερα από 700 διαφορετικά θέματα, και καταλαμβάνουν 8.300 εδάφια. Η Παλαιά Διαθήκη περιέχει περισσότερες από 300 προφητείες που αφορούν μόνο τον Ιησού Χριστό, πολλές με θαυμαστή ακρίβεια. Πολλές προφητείες έχουν ήδη εκπληρωθεί όπως ακριβώς ειπώθηκαν και αποτελούν πλέον παρελθόν. Οι μαθηματικές πιθανότητες για κάποιον που κάνει αυτόν τον αριθμό των προβλέψεων και επαληθεύει κάθε μία από αυτές, είναι έτη φωτός πέραν του πεδίου της ανθρώπινης δυνατότητας. Οι προφητείες αυτές που αποτελούν ένα θαύμα, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο με την υπερφυσική οδηγία Εκείνου που βλέπει το τέλος από την αρχή (Ησαΐας 46:9-10).

Η Αγία Γραφή διαφέρει ακόμη από τη μυθολογία στο ότι έχει μεταμορφώσει αναρίθμητες ζωές. Παρ' όλα αυτά, πολλοί επιτρέπουν στις ιδέες των άλλων –οι οποίοι ποτέ δεν μελέτησαν σοβαρά τη Γραφή– να διαμορφώνουν τις δικές τους απόψεις. Κάθε άνθρωπος πρέπει να την μελετήσει για τον εαυτό του. Θέσε την υπό εξέταση. Ζήσε με τις επιταγές της Γραφής και πειραματίσου στη ζωή σου τη δυναμική και μεταμορφωτική δύναμη αυτού του θαυμάσιου Βιβλίου. Εφάρμοσε τη διδασκαλία της σχετικά με τη συγχώρηση και δες πώς μπορεί να αποκαταστήσει μια διαρρηγμένη σχέση. Εφάρμοσε τις αρχές περί οικονομίας και δες να βελτιώνεται η οικονομική σου κατάσταση. Εφάρμοσε τη διδασκαλία της στην πίστη και θα αισθανθείς την ειρηνική παρουσία στην καρδιά σου, ακόμη και όταν οδεύεις μέσω μιας δύσκολης δοκιμασίας στη ζωή σου. Η Αγία Γραφή κάνει το έργο της. Υπάρχει λόγος που οι χριστιανοί σε διάφορες χώρες σε όλον τον κόσμο διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για να φανερώσουν στους ανθρώπους τη ζωοποιό αλήθεια αυτού του αξιοσημείωτου Βιβλίου.

Τελικώς, πολλοί άνθρωποι που απορρίπτουν τον Θεό και τον αποκαλυμμένο λόγο Του, ενεργούν με υπερηφάνεια. Έχουν επενδύσει πολύ στις προσωπικές τους πεποιθήσεις ώστε αρνούνται να εκτιμήσουν με ειλικρίνεια το τεκμήριο. Η αποδοχή της Αγίας Γραφής ως αληθούς, απαιτεί να σκεφθούν σοβαρά για τον Θεό και την ευθύνη τους απέναντί Του. Η αποδοχή τής Γραφής ως αληθούς, απαιτεί ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Ο ποιμένας Erwin Lutzer δήλωσε, «Είναι αλήθεια πως λίγοι άνθρωποι έχουν ανοιχτό νου, ιδιαιτέρως σχετικά με θρησκευτικά ζητήματα… Κατ' αυτόν τον τρόπο, διαστρεβλωμένες διδασκαλίες και προκαταλήψεις διαιωνίζονται εύκολα από γενιά σε γενιά.»

Κάθε χρόνο πεθαίνουν εκατομμύρια έχοντας στοιχηματίσει την αιώνια ψυχή τους στο ότι η Γραφή δεν είναι αληθής, ελπίζοντας πως πρόκειται απλώς και μόνο για ένα βιβλίο μυθολογίας, και ότι δεν υπάρχει Θεός. Πρόκειται για στοίχημα υψηλού κινδύνου και το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο. Παροτρύνουμε τον κάθε άνθρωπο να διαβάσει την Αγία Γραφή με ανοιχτό νου· άφησέ την να σου μιλήσει για το ποια είναι, και είθε ν' ανακαλύψεις ότι ο λόγος του Θεού είναι αλήθεια (Ιωάννης 17:17).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς μπορώ να γνωρίζω ότι η Αγία Γραφή δεν είναι απλώς μυθολογία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries