settings icon
share icon
Ερώτηση

Πόση επιρροή προσδοκάται να έχει η Αγία Γραφή πάνω στην κοινωνία;

Απάντηση


Μια αλήθεια που ισχύει πάντοτε είναι πως ο λόγος του Θεού προκαλεί αλλαγή σε κάθε κουλτούρα στην οποία εισέρχεται. Στη Θεσσαλονίκη του πρώτου αιώνα, ο όχλος έσυρε μερικούς χριστιανούς στους πολιτάρχες «φωνάζοντας δυνατά ότι εκείνοι που αναστάτωσαν την οικουμένη, αυτοί ήρθαν και εδώ» (Πράξεις 17:6). Είναι απλώς σωστό πως η Αγία Γραφή πρέπει να ασκεί επιρροή πάνω στην κοινωνία, όπως έχει επιρροή στα άτομα που την απαρτίζουν.

Ο Θεός είναι ο Δημιουργός του κόσμου και των ανθρώπων που τον κατοικούν (Γένεση 1). Ο Θεός σχεδίασε τον κόσμο να «λειτουργεί» από αυτήν την αρχή μ' έναν συγκεκριμένο τρόπο. Όταν η κοινωνία δεν ακολουθεί τις αρχές που ο Θεός μας έχει δώσει στη Γραφή, η ζωή, απλώς, δεν λειτουργεί. Ο Θεός είναι ο μόνος που διαθέτει τη σοφία του πώς λειτουργεί η ζωή για το μέγιστο όφελός μας, και την επικοινωνεί μαζί μας δια του λόγου Του. Η Γραφή χαρακτηρίζεται στην Εβραίους 4:12 ως «ζωντανή και ενεργή». Αυτό σημαίνει, εν μέρει, ότι η Γραφή είναι σήμερα εφαρμόσιμη και σχετική όπως ήταν όταν γράφτηκε.

Όταν ένα έθνος τιμά τον Θεό, εμπνέει σεβασμό για όλη τη Δημιουργία του Θεού. Όπου ο Θεός δεν τιμάται, η κοινωνία αποτυγχάνει να σεβαστεί τη Δημιουργία Του και ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι πάσχουν.

Ανέκαθεν οι άνθρωποι είχαν το δικαίωμα της επιλογής τού αν θ' ακολουθήσουν τον Θεό ή όχι. Οι επιλογές όμως συνοδεύονται πάντοτε από συνέπειες. Η ιστορία του Ισραήλ στην Παλαιά Διαθήκη καταγράφει τους κοινωνικούς νόμους και τα διατάγματα που τους έδωσε ο Θεός. Όταν ο λαός Ισραήλ ζούσε με τους νόμους του Θεού, η κοινωνία τους λειτουργούσε καλώς, αλλά οσάκις εκτράπηκαν από τον σχεδιασμό του Θεού, η κοινωνία τους πήρε την κατηφόρα. Οι προσπάθειες που γίνονται σήμερα ν' απαλείψουμε την επιρροή της Αγίας Γραφής πάνω στην κοινωνία ή να περιθωριοποιήσουμε τη βιβλική κοσμοθεωρία, αποκαλύπτουν την αλαζονεία των ανθρώπων που λένε, «εμείς γνωρίζουμε καλύτερα παρά αυτός που μας δημιούργησε».

Τίποτα από τα παραπάνω δεν σημαίνει πως θα πρέπει να εγκαθιδρύσουμε μια θεοκρατία σαν αυτήν του αρχαίου Ισραήλ. Ο σκοπός του Θεού για το συγκεκριμένο σύστημα διακυβέρνησης αφορούσε έναν συγκεκριμένο χρόνο και τόπο. Όταν, όμως, κατανοούμε ορθώς τη Γραφή, η επιρροή της στην κοινωνία είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο έγκλημα, λιγότερα διαζύγια, λιγότερη οκνηρία και περισσότερη αγαθοεργία. Ο Τζων Άνταμς, ο δεύτερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έγραψε, «Υπόθεσε πως ένα έθνος σε κάποια μακρινή περιοχή, χρησιμοποιούσε την Αγία Γραφή ως το μόνο νομικό βιβλίο, και έπρεπε το κάθε μέλος να ρυθμίζει τη συμπεριφορά του με τις επιταγές που εκθέτονται σ' αυτήν! Κάθε μέλος, συνειδησιακά, θα υποχρεωνόταν σε εγκράτεια, οικονομία και εργατικότητα· σε δικαιοσύνη, ευγένεια και αγαθοεργία προς τους συνανθρώπους του· και σε ευλάβεια, αγάπη και σεβασμό προς τον παντοδύναμο Θεό… Τι ουτοπία, τι Παράδεισος θα ήταν αυτή η περιοχή.» (Ημερολόγιο και Αυτοβιογραφία του Τζων Άνταμς, Τόμος 3, σ. 9). Οι Γραφές το εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο: «Μακάριο το έθνος του οποίου ο Θεός είναι ο Κύριος.» (Ψαλμός 33:12).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πόση επιρροή προσδοκάται να έχει η Αγία Γραφή πάνω στην κοινωνία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries