settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Αγία Γραφή για τα φαντάσματα / στοιχειά;

Απάντηση


Υπάρχει κάτι σαν αυτά που λέμε φαντάσματα; Η απάντηση σ' αυτήν την ερώτηση εξαρτάται από το τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο «φαντάσματα». Αν ο όρος σημαίνει «υπάρξεις-πνεύματα», τότε η απάντηση είναι ένα βέβαιο «ναι». Αν ο όρος σημαίνει «πνεύματα νεκρών ανθρώπων», η απάντηση είναι «όχι». Η Αγία Γραφή το κάνει πέρα για πέρα σαφές ότι υπάρχουν υπάρξεις-πνεύματα αγαθά και πονηρά. Αρνείται όμως η Γραφή την ιδέα πως τα πνεύματα των νεκρών μπορούν να παραμένουν στη γη και να «στοιχειώνουν» τους ζωντανούς.

Στην Εβραίους 9:27 υπάρχει η διακήρυξη, «Οι άνθρωποι μία φορά πεθαίνουν κι ύστερα κρίνονται από τον Θεό.» Μόλις πεθάνει ένας άνθρωπος, αυτό που συμβαίνει είναι κρίση. Το αποτέλεσμα αυτής της κρίσης είναι ο ουρανός για τον πιστό (Β Κορινθίους 5:6-8, Φιλιππησίους 1:23) και η κόλαση για τον άπιστο (Ματθαίος 25:46, Λουκάς 16:22-24). Δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο. Δεν υπάρχει δυνατότητα παραμονής στη γη σε μορφή πνεύματος σαν ένα «φάντασμα». Αν υπάρχουν κάποια τέτοια πράγματα που μοιάζουν με φαντάσματα, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, είναι απόλυτο πως δεν μπορούν να είναι ασώματα πνεύματα νεκρών ανθρώπων.

Η Αγία Γραφή διδάσκει πολύ καθαρά πως πραγματικά υπάρχουν πνευματικά όντα που μπορούν να επικοινωνήσουν και εμφανιστούν στον φυσικό μας κόσμο. Η Γραφή αναγνωρίζει αυτές τις υπάρξεις ως αγγέλους και δαιμόνια. Οι άγγελοι είναι πνεύματα που με πιστότητα υπηρετούν τον Θεό. Οι άγγελοι είναι δίκαιοι, αγαθοί και άγιοι. Τα δαιμόνια είναι ξεπεσμένοι άγγελοι που επαναστάτησαν κατά του Θεού. Τα δαιμόνια είναι πονηρά, απατηλά και καταστροφικά. Σύμφωνα με την Β Κορινθίους 11:14-15, τα δαιμόνια μετασχηματίζονται σε «αγγέλους φωτός» και «υπηρέτες δικαιοσύνης». Η εμφάνισή τους ως φαντασμάτων και η μίμησή τους ως ψυχών νεκρών ανθρώπων δείχνει αναμφίβολα πως εμπίπτει στη δύναμη και τις ικανότητες που κατέχουν.

Το πλησιέστερο βιβλικό παράδειγμα «στοιχειώματος» βρίσκεται στον Μάρκο 5:1-20. Μια λεγεώνα από δαιμόνια είχαν καταλάβει έναν άνθρωπο και τον χρησιμοποιούσαν να στοιχειώνει τα μνήματα. Δεν συμμετείχαν φαντάσματα στην ιστορία αυτή. Πρόκειται για την περίπτωση ενός κανονικού ανθρώπου που εξουσιάζεται από δαιμόνια για να τρομοκρατεί τους ανθρώπους της περιοχής. Τα δαιμόνια επιδιώκουν «να κλέψουν, να σφάξουν και ν' αφανίσουν» (Ιωάννης 10:10). Θα κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να εξαπατήσουν τους ανθρώπους ώστε να τους οδηγήσουν μακριά από τον Θεό. Αυτή είναι πιθανότατα η εξήγηση της δραστηριότητας των «φαντασμάτων» σήμερα. Ανεξάρτητα από το πώς ονομάζεται-φάντασμα, δαίμονας ή στοιχειό-αν λαμβάνει χώρα γνήσια κακή πνευματική δραστηριότητα, πρόκειται για έργο δαιμονικό.

Τι γίνεται όμως μ' εκείνα τα περιστατικά στα οποία «φαντάσματα» ενεργούν με «καλούς» τρόπους; Τι συμβαίνει με μέντιουμ που ισχυρίζονται πως καλούν τους νεκρούς και λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες από αυτούς; Είναι ζωτικής σημασίας η υπενθύμιση πως ο σκοπός των δαιμονίων είναι η απάτη. Αν το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι να εμπιστεύονται το μέντιουμ αντί τον Θεό, το δαιμόνιο θα είναι περισσότερο από πρόθυμο ν' αποκαλύψει αληθείς πληροφορίες. Ακόμη και καλές και αληθείς πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ν' αποπροσανατολίσουν, να διαφθείρουν και να καταστρέψουν, εφόσον προέρχονται από πηγή με κακά κίνητρα.

Το ενδιαφέρον για τα παραφυσικά φαινόμενα αυξάνει όλο και περισσότερο. Υπάρχουν άτομα και επιχειρήσεις που ισχυρίζονται πως είναι «κυνηγοί φαντασμάτων», που με κάποιο κόστος θ' απαλλάξουν το σπίτι σου απ' τα φαντάσματα. Πνευματιστές, πνευματιστικές συνεδρίες και κάρτες ταρό θεωρούνται όλο και περισσότερο ως φυσιολογικά. Οι ανθρώπινες υπάρξεις αντιλαμβάνονται έμφυτα την ύπαρξη του πνευματικού κόσμου. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι αντί ν' αναζητήσουν την αλήθεια για τον πνευματικό κόσμο επικοινωνώντας με τον Θεό και μελετώντας τον λόγο Του, αφήνουν τον εαυτό τους να ξεστρατίσει από τη δράση των πνευμάτων. Τα δαιμόνια σίγουρα γελούν με τη μαζική πνευματιστική απάτη που υπάρχει σήμερα στον κόσμο μας.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Αγία Γραφή για τα φαντάσματα / στοιχειά;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries