settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Αγία Γραφή για την πίστη;

Απάντηση


Στην Εβραίους 11:1 μας λέει, «είναι δε η πίστη, πεποίθηση γι' αυτά που ελπίζονται, βεβαίωση για πράγματα που δεν βλέπονται». Ίσως, κανένα άλλο συστατικό της χριστιανικής ζωής δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η πίστη. Δεν μπορούμε να την αγοράσουμε, να την πουλήσουμε ή να την δώσουμε στους φίλους μας. Έτσι, τι είναι πίστη και τι ρόλο παίζει στη χριστιανική ζωή; Το λεξικό ορίζει την πίστη ως «δοξασία, αφοσίωση, εμπιστοσύνη σε κάποιον ή κάτι, ιδιαιτέρως χωρίς λογική απόδειξη». Ορίζει επίσης την πίστη ως «πίστη και αφοσίωση στον Θεό». Η Αγία Γραφή έχει να πει πολλά περισσότερα σχετικά με την πίστη και τη σπουδαιότητά της. Είναι πραγματικά τόσο σημαντική, που χωρίς αυτήν δεν έχουμε θέση με τον Θεό, και είναι αδύνατο να Τον ευαρεστήσουμε (Εβραίους 11:6). Πίστη είναι η εμπιστοσύνη στον έναν αληθινό Θεό ενώ δεν μπορούμε να Τον δούμε.

Από πού πηγάζει η πίστη; Η πίστη δεν είναι κάτι που προκύπτει από μας, ούτε είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε, ούτε είναι το αποτέλεσμα επιμέλειας στη μελέτη ή στην εκζήτηση του πνευματικού. Στην Εφεσίους 2:8-9 γίνεται σαφές ότι η πίστη είναι δώρο του Θεού, όχι διότι το αξίζουμε ή το έχουμε κερδίσει. Δεν προέρχεται από μας αλλά από τον Θεό. Δεν το λαμβάνουμε με τη δύναμή μας ή την ελεύθερη βούληση μας. Απλά μας δίνεται από τον Θεό μαζί με τη χάρη Του και το έλεός Του, σύμφωνα με το άγιο σχέδιό Του και προορισμό, και έτσι Αυτός λαμβάνει όλη τη δόξα.

Γιατί να έχουμε πίστη; Ο Θεός όρισε τον τρόπο διάκρισης μεταξύ αυτών που ανήκουν σ' Αυτόν και εκείνων που δεν Του ανήκουν, κι αυτός είναι ο τρόπος της πίστης. Πολύ απλά, χρειαζόμαστε πίστη για να ευαρεστήσουμε τον Θεό. Ο Θεός μάς λέει ότι Τον ευαρεστεί ότι πιστεύουμε σ' Αυτόν αν και δεν μπορούμε να Τον δούμε. Ένα σημείο-κλειδί στο Εβραίους 11:6 μας λέει ότι «γίνεται μισθαποδότης σ' αυτούς που τον εκζητούν». Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε πίστη στον Θεό απλώς για να λαμβάνουμε κάτι από Αυτόν. Ο Θεός, όμως, αρέσκεται να ευλογεί εκείνους που είναι υπάκουοι και πιστοί. Βλέπουμε ένα τέλειο παράδειγμα στον Λουκά 7:50. Ο Χριστός συζητά με μια αμαρτωλή γυναίκα, όπου μας δίνει μια αχτίδα του γιατί η πίστη έχει μεγάλη ανταμοιβή. «Η πίστη σου σε έσωσε· πήγαινε εν ειρήνη.» Η γυναίκα πίστεψε στον Ιησού Χριστό κι Αυτός την αντάμειψε. Τελικά, η πίστη είναι αυτή που μας κρατά ως το τέλος, γνωρίζοντας δια της πίστης πως θα είμαστε στον Ουρανό μαζί με τον Θεό για όλη την αιωνιότητα. «Τον οποίο, αν και δεν είδατε, αγαπάτε· στον οποίο, αν και τώρα δεν τον βλέπετε, πιστεύοντας όμως νιώθετε αγαλλίαση με χαρά ανεκλάλητη και ένδοξη, απολαμβάνοντας το τέλος της πίστης σας, τη σωτηρία των ψυχών.» (Α΄ Πέτρου 1:8-9).

Παραδείγματα πίστης. Το κεφάλαιο 11 της προς Εβραίους επιστολής είναι γνωστό ως «το κεφάλαιο της πίστης», διότι αναφέρονται σ' αυτό μεγάλα έργα πίστης. Με πίστη ο Άβελ πρόσφερε στον Θεό καλύτερη θυσία παρά ο Κάιν (εδάφιο 4)· με πίστη ο Νώε, αφού ειδοποιήθηκε από τον Θεό για εκείνα που ακόμα δεν βλέπονταν, φοβήθηκε και κατασκεύασε μια κιβωτό για σωτηρία της οικογένειάς του (εδάφιο 7)· Με πίστη ο Αβραάμ υπάκουσε, όταν τον καλούσε να βγει έξω, στον τόπο που επρόκειτο να πάρει για κληρονομιά, και βγήκε έξω, μη ξέροντας πού πηγαίνει, και όταν δοκιμαζόταν, πρόσφερε τον Ισαάκ, τον μοναχογιό του (εδάφια 8-10, 17)· με πίστη ο Μωυσής οδήγησε τους γιους Ισραήλ έξω από την Αίγυπτο (εδάφια 23-29)· με πίστη η Ραάβ δέχθηκε τους κατασκόπους του Ισραήλ κι έσωσε τη ζωή της (εδάφιο 31). Κι άλλοι πολλοί ήρωες της πίστης αναφέρονται «οι οποίοι με την πίστη καταπολέμησαν βασιλείες, εργάστηκαν δικαιοσύνη, πέτυχαν τις υποσχέσεις, έφραξαν στόματα λιονταριών, έσβησαν δύναμη φωτιάς, διέφυγαν από στόματα μάχαιρας, ενδυναμώθηκαν από ασθένεια, έγιναν ισχυροί σε πόλεμο, έτρεψαν σε φυγή στρατεύματα ξένων» (εδάφια 33-34). Είναι σαφές πως η ύπαρξη της πίστης φανερώνεται με έργα.

Η πίστη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του χριστιανισμού. Χωρίς πίστη κι εμπιστοσύνη στον Θεό δεν έχουμε θέση μαζί Του. Πιστεύουμε πως υπάρχει Θεός. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια αόριστη, ασυνάρτητη ιδέα του ποιος είναι ο Θεός αλλά λείπει από τη ζωή τους το δέος της μεγαλοσύνης Του. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν την αληθινή πίστη που απαιτείται για την αιώνια σχέση τους με τον Θεό που τους αγαπάει. Η πίστη μας μπορεί ν' αποτυγχάνει κάποιες φορές, αλλά επειδή είναι δώρο του Θεού δοσμένο στα παιδιά Του, μας δίνει καιρούς δοκιμασίας για ν' αποδείξουμε πως η πίστη μας είναι πραγματική αλλά και για να την καταστήσουμε δυνατότερη. Γι' αυτό ο Ιάκωβος μας λέει πως αξίζει «κάθε χαρά» επειδή η δοκιμασία της πίστης μας παράγει υπομονή και μας ωριμάζει, παρέχοντας τη μαρτυρία πως η πίστη μας είναι αληθινή (Ιακώβου 1:2-4).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Αγία Γραφή για την πίστη;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries