settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με την εκπαίδευση;

Απάντηση


Το βιβλίο των Παροιμιών είναι γεμάτο με οδηγίες του Σολομώντα προς τους γιους του. Ο γιος παρακινείται να μάθει από τις συμβουλές, και το αποτέλεσμα της εφαρμογής της αποκτημένης γνώσης αποκαλείται σοφία. Οι Γραφές λένε πολλά για τη διαδικασία της εκπαίδευσης και αρχίζουν από τη σχέση του γονιού με το παιδί του. Η εντολή προς τους γονείς είναι να εκτρέφουν τα παιδιά τους εν Κυρίω (Εφεσίους 6:4), και η εκτροφή εμπεριέχει την ιδέα της ανατροφής, της εκπαίδευσης, της οδηγίας και της πειθαρχίας. Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν για τον Θεό, τους δίνεται η ευκαιρία να τιμήσουν σοφώς τους γονείς τους, και η βάση αυτής της τιμής είναι η συνεχής διαδικασία της εκπαίδευσης και της εφαρμογής αυτών που μαθαίνουν. Ο Σολομών μας λέει ότι η βάση όλης της αληθούς γνώσης είναι ο φόβος του Κυρίου (Παροιμίες 1:7). Η λέξη «φόβος» δεν έχει την ιδέα του τρόμου αλλά του σεβασμού και του δέους για την αγιότητα και μεγαλειότητα του Θεού, που δεν θέλει να Τον απογοητεύσει ή να δείξει ανυπακοή. Ο Χριστός είπε πως όταν γνωρίσουμε την αλήθεια, η αλήθεια θα μας ελευθερώσει (Ιωάννης 8:32). Η ελευθερία από τον φόβο έρχεται με την εκπαίδευσή μας στην Αλήθεια.

Στην επιστολή προς Ρωμαίους ο απόστολος Παύλος χρησιμοποιεί τη λέξη «γνωρίζουμε» ή «γνώση» έντεκα φορές. Τι πρέπει να γνωρίζουμε; Χρειάζεται να εκπαιδευτούμε στον λόγο του Θεού, γιατί όταν αποκτάμε πνευματική γνώση, μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή τη γνώση στη ζωή μας με πρακτικούς τρόπους, αφιερώνοντας τον εαυτό μας στον Θεό, χρησιμοποιώντας την ευσεβή γνώση για να υπηρετούμε τον Κύριο πνευματικά και αληθινά (Ρωμαίους 6:11-13). Το παλιό ρητό λέει, «δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό που δεν γνωρίζουμε». Η αρχή αυτή είναι διπλά αληθινή αναφορικά με τη βιβλική εκπαίδευση. Πώς εκπαιδευόμαστε με τη βιβλική έννοια; Διαβάζουμε, μελετάμε, αποστηθίζουμε και συλλογιζόμαστε πάνω στο λόγο του Θεού!

Ο απόστολος Παύλος πρότρεπε τον Τιμόθεο «φρόντισε με επιμέλεια να παραστήσεις τον εαυτό σου δόκιμο στον Θεό» (Β΄ Τιμόθεον 2:15). Η λέξη του ελληνικού πρωτοτύπου είναι «σπούδασον», που σημαίνει, σπεύδω να κάνω κάτι με προθυμία, με ζήλο. Συνεπώς, για να μάθουμε ή εκπαιδευτούμε, χρειάζεται να δώσουμε τον εαυτό μας με ζήλο στη μελέτη του λόγου του Θεού. Συναντάμε επίσης τον ίδιο λόγο στη Β΄ Τιμόθεον 3: 16-17: «Ολόκληρη η γραφή είναι θεόπνευστη και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που γίνεται με δικαιοσύνη, για να είναι ο άνθρωπος του Θεού τέλειος, ετοιμασμένος για κάθε έργο αγαθό.» Η ιδέα εδώ είναι ότι ο λόγος του Θεού μας τελειοποιεί ή μας ωριμάζει και μας εξοπλίζει για να είμαστε καταρτισμένοι και πιστοί υπηρέτες.

Η βιβλική εκπαίδευση εξοπλίζει τους αναγεννημένους πιστούς έτσι ώστε ο Θεός να μπορεί να πραγματοποιήσει μέσα τους το έργο που έχει καθορίσει (Εφεσίους 2:10). Η βιβλική εκπαίδευση μας μεταμορφώνει δια της ανακαίνισης του νου μας (Ρωμαίους 12:2), η συνεχής διαδικασία εφαρμογής της γνώσης με τον νου του Χριστού «ο οποίος έγινε σε μας σοφία από τον Θεό, και δικαιοσύνη και αγιασμός και απολύτρωση» (Α΄ Κορινθίους 1:30).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με την εκπαίδευση;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries