settings icon
share icon
Ερώτηση

Υποστηρίζει η Αγία Γραφή τον κομμουνισμό;

Απάντηση


Ο κομμουνισμός, ένα παρακλάδι του σοσιαλισμού, είναι ένα πειραματικό κοινωνικό σύστημα βασισμένο σ' ένα σύνολο ιδεών, που σε πρώτη ματιά φαίνεται να συμφωνούν με κάποιες βιβλικές αρχές. Όταν όμως εξετάσεις το θέμα προσεκτικά, λίγη μαρτυρία βρίσκεις να δίνουν οι Γραφές, πως υποστηρίζουν ή συστήνουν τον κομμουνισμό. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του κομμουνισμού στη θεωρία και του κομμουνισμού στη πράξη, και τα εδάφια της Γραφής που φαίνεται να ταιριάζουν με τα κομμουνιστικά ιδεώδη, στην πραγματικότητα έρχονται σε αντίφαση με τις πρακτικές μιας κομμουνιστικής κυβέρνησης.

Υπάρχει μια πρόταση που προκαλεί έκπληξη στην αφήγηση περί εκκλησίας στο Πράξεις 2, που έχει οδηγήσει πολλούς να διερωτώνται κατά πόσον η Αγία Γραφή υποστηρίζει τον κομμουνισμό, κι έχει οδηγήσει μερικούς να υπερασπίζονται σθεναρά την ιδέα ότι ο κομμουνισμός είναι πράγματι βιβλικός. Η περικοπή αυτή λέει, «Όλοι οι πιστοί ζούσαν σε έναν τόπο και είχαν τα πάντα κοινά· πουλούσαν ακόμα και τα κτήματα και τα υπάρχοντά τους, και μοίραζαν τα χρήματα σε όλους, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.» (Πράξεις 2:44-45, ΝΜΒ) Η δήλωση αυτή φαίνεται να υπονοεί ότι ο κομμουνισμός (που έχει στην καρδιά του την επιθυμία να ελαχιστοποιήσει τη φτώχεια «απλώνοντας τον πλούτο τριγύρω») έχει τις ρίζες του στις αρχέγονες χριστιανικές εκκλησίες. Υπάρχει όμως μια κρίσιμη διαφορά μεταξύ της εκκλησίας στις Πράξεις 2 και της κομμουνιστικής κοινωνίας, η οποία πρέπει να γίνει κατανοητή.

Στην εκκλησία των Πράξεων 2, οι πιστοί έδιναν ο ένας στον άλλον από τα υπάρχοντά τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους, κι έδινα αυτόβουλα, χωρίς να υπάρχει κανόνας για το πόσο έδιναν. Με άλλα λόγια, γίνονταν κοινωνοί των υπαρχόντων τους λόγω της κοινής αγάπης του ενός προς τον άλλον και του κοινού σκοπού –ζούσαν για τον Χριστό και για τη δόξα του Θεού. Σε μια κομμουνιστική κοινωνία, οι άνθρωποι δίνουν διότι ένα κυβερνητικό σύστημα τους αναγκάζει να δώσουν. Δεν έχουν επιλογή στο ζήτημα για το πόσα δίνουν ή σε ποιον τα δίνουν. Συνεπώς το γεγονός ότι δίνουν δεν αντανακλά το ποιοι είναι· δεν λέει τίποτα για την ταυτότητά τους ή τον χαρακτήρα τους. Στο καθεστώς του κομμουνισμού, ο χαρούμενος και γενναιόδωρος δότης, και ο τσιγκούνης δίνουν ακριβώς το ίδιο ποσό λόγω απαίτησης –δηλαδή, όλα όσα κερδίζουν.

Το ζήτημα αφορά την ολοπρόθυμη εισφορά (αυτό που συστήνει η Γραφή) σε αντίθεση με την επιβαλλόμενη καταβολή. Διαβάζουμε στην Β΄ Κορινθίους 9:7, «Ο καθένας ας δώσει ό,τι του λέει η καρδιά του χωρίς να στενοχωριέται ή να εξαναγκάζεται, γιατί ο Θεός αγαπάει αυτόν που δίνει με ευχαρίστηση.» (ΝΜΒ) Η Αγία Γραφή, εξάλλου, περιέχει πολλές αναφορές στη βοήθεια των πτωχών, στη γενναιοδωρία γι' αυτά που έχουμε, και στο ενδιαφέρον μας γι' αυτούς που δεν φαίνονται τόσο τυχεροί. Όταν υπακούμε σ' αυτόν τον τομέα της ζωής μας με χαρούμενη καρδιά και σωστό κίνητρο, η πράξη της κοινωνία μας ευαρεστεί τον Θεό. Δεν ευχαριστεί τον Θεό το να δίνει κάποιος λόγω υποχρέωσης διότι η αναγκαστική δόση δεν πηγάζει από αγάπη και συνεπώς δεν ωφελεί κανέναν αξιολογώντας τα πράγματα πνευματικά. Ο Παύλος λέει στους Κορίνθιους, «Κι αν ακόμα μοιράσω στους φτωχούς όλα μου τα υπάρχοντα, κι αν παραδώσω στη φωτιά το σώμα μου για να καεί, αλλά δεν έχω αγάπη, σε τίποτα δεν μ' ωφελεί.» (Α΄ Κορινθίους 13:3). Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα του κομμουνισμού είναι να δίνει κάποιος χωρίς αγάπη.

Ο καπιταλισμός είναι πραγματικά ένα καλύτερο σύστημα όσον αφορά την πράξη του δίδειν, διότι έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον προσωπικό πλούτο, πράγμα που επιτρέπει στους πολίτες του να δίνουν από τα αυξημένα έσοδά τους. Ο κομμουνισμός έχει αποδειχθεί πως κάνει τους πολίτες του φτωχότερους, εκτός από τους λίγους που εξουσιάζουν, οι οποίοι αποφασίζουν πού καταλήγει ο πλούτος. Αλλά ακόμη και ο καπιταλισμός δεν αποδίδει από μόνος του ως σύστημα που βοηθά τους φτωχούς. Εξαρτάται από τους πολίτες του να είναι φιλόπονοι (Παροιμίες 10:4) και γενναιόδωροι με τους καρπούς του μόχθου τους (Α΄ Τιμόθεον 6:18) και να δίνουν από αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον. Έτσι, βλέπουμε πως ο Θεός έχει σχεδιάσει για τις φυσικές και οικονομικές ανάγκες των πτωχών να καλύπτονται από χριστιανούς, μάλλον, παρά από κάποιο κυβερνητικό σύστημα.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Υποστηρίζει η Αγία Γραφή τον κομμουνισμό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries