settings icon
share icon
Ερώτηση

Για ποιους λόγους είναι δύσκολο να είσαι χριστιανός;

Απάντηση


Οποιος σου λέει πως αν αφιερώσεις την ζωή σου στον Χριστό αυτή θα καταστεί ευκολότερη, δεν σου λέει την αλήθεια. Ικανοποιητική, ναι. Περισσότερο χαρούμενη, απολύτως. Αλλά ευκολότερη; Όχι. Η ζωή γίνεται δυσκολότερη κατά κάποιους τρόπους όταν πηγαίνουμε στον Χριστό. Ο αγώνας εναντίον τής αμαρτίας συζητιέται περισσότερο για έναν λόγο. Τεμπελιά, λαιμαργία, βλασφημία, οργή, ζήλια, εγωκεντρισμός, υλισμός, πλεονεξία, ζητήματα δεσμών — οι πειρασμοί ποτέ δεν τελειώνουν. Ο κόσμος, η σάρκα και ο Διάβολος δεν φεύγουν με το που ξεκινάμε την σχέση μας με τον Χριστό.

Αυτός ο 2.000 χρόνων κατάλογος τής αμαρτίας στην Γαλάτας 5:19-21αποτελεί γνώριμο έδαφος ακόμη και για μας που ζούμε στον 21ο αιώνα. Τον κατάλογο αυτόν ακολουθεί ένας άλλος — ο καρπός τού Πνεύματος: αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα και εγκράτεια. Η αλλαγή από τα έργα τής σάρκας στον καρπό τού Πνεύματος μπορεί ν’ αποδειχθεί δύσκολη.

Η αποδοχή τού Χριστού ως Σωτήρα σημαίνει ότι στιγμιαίως δικαιωνόμαστε ενώπιον τού Θεού (Ρωμαίους 10:10). Συμφιλιωνόμαστε μαζί Του και αποκτούμε όλα τα νομικά δικαιώματα και προνόμια τού γιου ή της κόρης (τέκνα Θεού – Ιωάννης 1:12). Εχουμε τώρα σχετιστεί με τον Δημιουργό τού σύμπαντος.

Αυτό που συχνά παραβλέπεται είναι ότι πρέπει να δεχθούμε τον Χριστό και ως Κύριο. Είμαστε παιδιά τού Θεού που μας αγόρασε με αίμα και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε πλέον το δικαίωμα ν’ ανήκουμε στον εαυτό μας (Α΄ Κορινθίους 6:20). Απ’ αυτό το σημείο ξεκινάει ο αγιασμός, και ο θάνατος ως προς τον εαυτό μας, στιγμή προς στιγμή, συνεχίζεται για όσον καιρό ζούμε στο γήινο σώμα μας (Ματθαίος 16:24).

Η αναγέννηση τού Πνεύματος θέτει σε λειτουργία ένα σύστημα συναγερμού που μας πληροφορεί πως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Αμαρτωλές συμπεριφορές που άλλοτε τις θεωρούσαμε βολικές, τώρα πλέον δεν είναι. Ο παλιός τρόπος ζωής γερνάει (Β΄ Κορινθίους 5:17).

Είναι δύσκολο να είμαστε χριστιανοί διότι τώρα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε την ζωή μας με μια διαφορετική κοσμοθεωρία που συνοδεύεται από ένα καινούριο σύνολο αξιών — αυτών του Θεού. Είμαστε βυθισμένοι σ’ ένα κοσμικό σύστημα που διατυμπανίζει τα ιδεώδη του και δυσφημεί οιονδήποτε εναντιώνεται σ’ αυτό. Πριν σωθούμε, δεχόμασταν αυτά που ο κόσμος λέει χωρίς καν να τα σκεφθούμε. Δεν γνωρίζαμε τίποτα άλλο. Μετά που σωθήκαμε, άνοιξαν τα μάτια μας στην αλήθεια και μπορούμε να διακρίνουμε τα ψεύδη τού κόσμου. Ο πόλεμος ενάντια σ’ αυτά τα ψεύδη μπορεί να καταστεί δύσκολος.

Είναι δύσκολο να είμαστε χριστιανοί διότι από την στιγμή που σωζόμαστε, κολυμπάμε ξαφνικά ανάστροφα, αντίθετα στο ρεύμα τού κόσμου που μας περιβάλλει. Αν και οι επιθυμίες μας αλλάζουν, ο αγιασμός μας μπορεί να γίνει μια δύσκολη διαδικασία. Οι φίλοι δεν μας κατανοούν πλέον· οι οικογένειές μας αμφισβητούν τα καινούρια μας ενδιαφέροντα και τις σχέσεις μας. Οι άνθρωποι που αγαπάμε, αισθάνονται συχνά απόρριψη, οργή και αμύνονται. Δεν βλέπουν γιατί δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε στους παλιούς δρόμους μας.

Είναι δύσκολο να είμαστε χριστιανοί διότι απαιτείται αύξηση. Ο Θεός μάς αγαπάει τόσο πολύ που δεν θα μας αφήσει να μείνουμε στάσιμοι. Η αύξηση είναι επώδυνη κάποιες φορές και συνήθως δεν μας αρέσει να εγκαταλείπουμε την βολή μας αλλά η θετική αλλαγή πάντοτε ανταμείβει. Καθώς αυξάνουμε εν Χριστώ, αντιλαμβανόμαστε ότι ο Θεός δεν επιθυμεί απλώς την συμμόρφωσή μας μ’ ένα σύνολο κανόνων. Θέλει ολόκληρο το είναι μας· θέλει μια σταυρωμένη ζωή πλήρως δοσμένη σ’ Αυτόν. Μαθαίνουμε δια της υπακοής και πιστεύουμε πως θα βρούμε ανάπαυση στην οδηγία Του.

Είναι δύσκολο να είμαστε χριστιανοί διότι πρέπει συνεχώς να λέμε «όχι» στις δικές μας αμαρτωλές επιθυμίες και να παραδινόμαστε στο Αγιο Πνεύμα. Μαθαίνουμε να χειριζόμαστε την σύγκρουση με χάρη και όχι με εκδίκηση. Μαθαίνουμε να συγχωρούμε παρά να κρατάμε μνησικακία. Μαθαίνουμε ν’ αντικαθιστούμε αμφιταλαντευόμενα συναισθήματα που κάποτε ονομάζαμε αγάπη με αληθινή, άνευ όρων αγάπη. Αυξάνουμε μέσω τής δυνατότητας να πεθαίνουμε καθημερινά ως προς τον εαυτό μας, να γινόμαστε υπάκουοι.

Ναι, είναι δύσκολο κατά πολλούς τρόπους να είμαστε χριστιανοί. Αλλά αυτή είναι μόνον η μισή ιστορία. Οι πιστοί δεν αντιμετωπίζουν μόνοι τους τις δυσκολίες που περνούν. Κάθε πρόκληση αντιμετωπίζεται με την δύναμη τού Χριστού που ζει μέσα μας (Φιλιππησίους 4:13). Ο πιστός ακόλουθος τού Χριστού ποτέ δεν καταβάλλεται πλήρως (Β΄ Κορινθίους 4:8-9).

Υπάρχουν καθορισμένες, αιώνιες ανταμοιβές γι’ αυτούς που ακολουθούν τον Χριστό (Λουκάς 18:29-30). Μαθαίνουμε εμπειρικά ότι οι δρόμοι τού Θεού είναι καλύτεροι, ασφαλέστεροι και περισσότερο αξιόπιστοι από τους δρόμους τού κόσμου. Η υπακοή τής πίστης μας στον Θεό γίνεται το μονοπάτι για μια μεταμορφωμένη και άφθονη ζωή (Ιωάννης 10:10).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Για ποιους λόγους είναι δύσκολο να είσαι χριστιανός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries