settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι εννοούσε ο Θεός όταν είπε στον Αδάμ και την Εύα να αυξηθούν και να πληθυνθούν;

ΑπάντησηΟ Θεός είχε μόλις τελειώσει όλη την Δημιουργία Του, δημιούργησε τα αριστουργήματά Του, τον πρώτο άνδρα και την πρώτη γυναίκα, και τους είπε να αυξάνονται και να πληθύνονται (Γένεση 1:28). Ο κόσμος ήταν τώρα πλήρως δημιουργημένος με τις ημέρες και τις νύχτες, τις εποχές και τα έτη, τα φυτά και τα ζώα και τους ανθρώπους Αδάμ και Εύα. Ο Θεός έθεσε σε κίνηση το σχέδιό Του να γεμίσει τον κόσμο που δημιούργησε με ανθρώπους (Ησαΐας 45:18). Ο κόσμος δόθηκε κληρονομιά στον Αδάμ και την Εύα για να τον γεμίσουν, και όπως διαβάζουμε στην αρχή τού Γένεσις 1:28, ήταν η ευλογία του Θεού προς τον Αδάμ και την Εύα ν’ αποκτήσουν παιδιά και να εργάζονται την γη. Ο σχολιαστής Matthew Henry έγραψε ότι ο Θεός ευλόγησε το πρώτο ζευγάρι με «μια πολυάριθμη μόνιμη οικογένεια, που θα χαίρεται αυτήν την κληρονομιά . . . ένεκα του οποίου οι απόγονοί τους θα επεκτείνονταν ως τα άκρα της γης και αυτό θα συνεχιζόταν ως το ύστατο σημείο τού χρόνου».

Ο Θεός, απλά, επιθυμούσε ο Αδάμ και η Εύα να κάνουν πολλά παιδιά και τα παιδιά τους επίσης ν’ αποκτήσουν πολλά παιδιά. Αλλά η αύξηση σημαίνει πολύ περισσότερο απ’ αυτό. Ο Θεός δεν σκόπευε ο Αδάμ και η Εύα ν’ αποκτήσουν παιδιά απλώς και μόνο για να έχουν παιδιά. Στο υπόλοιπο τού Γένεσις 1:28 βλέπουμε ένα ωφέλιμο και επιθυμητό αποτέλεσμα: «γεμίστε τη γη, και κυριεύστε την, και εξουσιάζετε επάνω στα ψάρια τής θάλασσας, κι επάνω στα πουλιά τού ουρανού κι επάνω σε κάθε ζώο που κινείται επάνω στη γη».

Η ευλογία που ο Θεός απένειμε στον Αδάμ και την Εύα, να αυξάνονται και να πληθύνονται, αποτελεί εντολή και προς εμάς σήμερα; Κάποιοι έχουν αυτήν την άποψη και αρνούνται κάθε μορφή ελέγχου τών γεννήσεων. Αλλά αν το Γένεσις 1:28 είναι μάλλον μια εντολή σε μας ως πρόσωπα παρά μια ευλογία προς το ανθρώπινο είδος γενικώς, τότε έχουμε κάποια προβλήματα, ιδιαιτέρως όταν μελετάμε την Καινή Διαθήκη.

Πρώτον, ο Ιησούς περπάτησε στην γη για 33 χρόνια και δεν είχε σύζυγο για ν’ αποκτήσει παιδιά. Ως Ιουδαίος, ο Ιησούς ανατράφηκε σύμφωνα με τους ιουδαϊκούς νόμους και έθιμα (Γαλάτας 4:4), και εκπλήρωσε απόλυτα τον Νόμο τού Θεού (Ματθαίος 5:17). Παρ’ όλα αυτά, ο Ιησούς δεν «αυξήθηκε» φυσικά και δεν «πολλαπλασιάστηκε», δείχνοντας ότι το Γένεση 1:28 δεν αποτελεί εντολή προς υπακοή για κάθε άνθρωπο. Επιπροσθέτως, ο Ιησούς είπε ότι η αγαμία αποτελεί προσωπική επιλογή, και δεν την αποδοκίμασε ούτε την εξύψωσε υπεράνω τού γάμου και της τεκνογονίας (Ματθαίος 19:12).

Δεύτερον, ο απόστολος Παύλος ενθαρρύνει τους χριστιανούς να παραμείνουν άγαμοι παρά να συνάψουν γάμο (Α΄ Κορινθίους 7:38) ώστε να στρέψουν όλη τους την προσοχή στην υπηρεσία τού Θεού (εδάφια 32-35). Ο Παύλος βεβαιώνει ότι ο γάμος είναι καλό πράγμα αλλά επιμένει ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι καλύτερο να είσαι άγαμος. Οντας ο απόστολος υπό την έμπνευση τού Αγίου Πνεύματος, δεν μας ενθάρρυνε ενάντια στην αύξηση και τον πολλαπλασιασμό αν επρόκειτο για μια άμεση εντολή του Θεού που αφορά κάθε άνθρωπο.

Τελικώς, αν τα λόγια «αυξάνεστε και πληθύνεστε» αποτελούν μια ρητή εντολή για όλα τα ζευγάρια με σκοπό να κάνουν παιδιά, συναντάμε το πρόβλημα τής στειρότητας. Ενώ η Αγία Γραφή λέει ότι τα παιδιά αποτελούν ευλογία τού Κυρίου (Ψαλμός 127:3–5), πουθενά στις Γραφές δεν καταδικάζεται η στειρότητα ως αμαρτία ή κατάρα από τον Θεό.

Μπορούμε να ζούμε μια ζωή που ευαρεστεί τον Θεό και Τον δοξάζει είτε έχουμε παιδιά είτε όχι. Μπορούμε πραγματικά ν’ αυξάνουμε πνευματικά και να πληθυνόμαστε ως πολίτες τής Βασιλείας τού Θεού όταν υπακούμε στην εντολή τού Ιησού, «αφού, λοιπόν, πορευτείτε, κάντε μαθητές όλα τα έθνη» (Ματθαίος 28:19).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι εννοούσε ο Θεός όταν είπε στον Αδάμ και την Εύα να αυξηθούν και να πληθυνθούν;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries