settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η βαπτισμική αναγέννηση;

ΑπάντησηΗ βαπτισμική αναγέννηση είναι η πίστη ότι το βάπτισμα είναι απαραίτητο προς σωτηρία ή, ακριβέστερα, ότι η αναγέννηση δεν αποτελεί γεγονός μέχρι τη στιγμή που το πρόσωπο θα βαπτιστεί στο νερό. Η βαπτισμική αναγέννηση αποτελεί δόγμα πολλών χριστιανικών αποχρώσεων, αλλά προωθείται περισσότερο από εκκλησίες της Κίνησης Αποκατάστασης, συγκεκριμένα από την Εκκλησία του Χριστού και τη Διεθνή Εκκλησία του Χριστού.

Υποστηρικτές της βαπτισμικής αναγέννησης επικαλούνται εδάφια όπως Μάρκος 16:16, Ιωάννης 3:5, Πράξεις 2:38, 22:16, Γαλάτας 3:27 και Α΄ Πέτρου 3:21 για βιβλική υποστήριξη. Και είναι δεδομένο ότι τα εδάφια αυτά φαίνεται να δείχνουν ότι το βάπτισμα είναι αναγκαίο για τη σωτηρία. Υπάρχουν όμως βιβλικές και βάσιμες ερμηνείες αυτών των εδαφίων με βάση το συγκείμενο που δεν υποστηρίζουν τη βαπτισμική αναγέννηση.

Οι υποστηρικτές της βαπτισμικής αναγέννησης έχουν τυπικώς ένα τετραμερές καλούπι για το πώς λαμβάνεται η σωτηρία. Πιστεύουν ότι πρέπει κάποιος να πιστέψει, να μετανοήσει, να ομολογήσει και να βαπτιστεί προκειμένου να σωθεί. Το πιστεύουν αυτό διότι υπάρχουν βιβλικές περικοπές που φαίνεται να δείχνουν ότι κάθε μία από αυτές τις ενέργειες είναι απαραίτητη για σωτηρία. Για παράδειγμα, η Ρωμαίους 10:9–10 συνδέει τη σωτηρία με την ομολογία. Στις Πράξεις 2:38 συνδέεται η σωτηρία με τη μετάνοια και το βάπτισμα.

Η μετάνοια, στη βιβλική της κατανόηση, είναι απαραίτητη για σωτηρία. Μετάνοια είναι η αλλαγή του νου. Η μετάνοια, σε σχέση με τη σωτηρία, δείχνει την αλλαγή του νου που απέρριπτε τον Χριστό ενώ τώρα Τον δέχεται. Δεν αποτελεί ξεχωριστό βήμα από την πίστη που σώζει. Είναι μάλλον ένα ουσιαστικό συστατικό της σώζουσας πίστης. Δεν μπορεί κάποιος να δεχθεί τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα με τη χάρη του Θεού δια της πίστης, χωρίς αλλαγή του νου για το ποιος είναι ο Χριστός και τι έργο έκανε.

Η ομολογία, στη βιβλική της κατανόηση, αποτελεί έκφραση της πίστης. Αν κάποιος έχει αληθώς δεχθεί τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα, θα έχει ως αποτέλεσμα την ομολογία της πίστης του στους άλλους. Αν κάποιος ντρέπεται να ομολογήσει τον Χριστό ή το μήνυμα του ευαγγελίου, είναι πολύ πιθανό πως δεν έχει κατανοήσει το ευαγγέλιο ή δεν έχει πειραματιστεί τη σωτηρία που παρέχει ο Χριστός.

Το βάπτισμα, στη βιβλική του κατανόηση, είναι η ταύτισή μας με τον Χριστό. Το χριστιανικό βάπτισμα απεικονίζει την ταύτιση του πιστού με τον θάνατο του Χριστού, την ταφή Του και την ανάστασή Του (Ρωμαίους 6:3–4). Όπως με την ομολογία, εκείνος που είναι απρόθυμος να βαπτιστεί –απρόθυμος να ταυτίσει τη ζωή του ως λυτρωμένος του Ιησού Χριστού- είναι πολύ πιθανό πως δεν έχει καταστεί καινούριο δημιούργημα (Β΄ Κορινθίους 5:17) δια της πίστης εν Χριστώ Ιησού.

Αυτοί που υπερασπίζονται τη βαπτισμική αναγέννηση και/ή τον τετραμερή τύπο για τη λήψη της σωτηρίας, δεν θεωρούν αυτές τις ενέργειες ως αξιέπαινα έργα που κερδίζουν τη σωτηρία. Η μετάνοια, η ομολογία κ.λπ., δεν καθιστούν έναν άνθρωπο άξιο της σωτηρίας. Η επίσημη θέση, αντιθέτως, είναι πως η πίστη, η μετάνοια, η ομολογία και το βάπτισμα είναι «πράξεις υπακοής» που πρέπει κάποιος να κάνει πριν ο Θεός χορηγήσει τη σωτηρία. Ενώ η βασική Διαμαρτυρόμενη κατανόηση είναι ότι η πίστη είναι το μόνο στοιχείο που ο Θεός απαιτεί πριν τη χορήγηση της σωτηρίας, οι πιστεύοντες στη βαπτισμική αναγέννηση δέχονται ότι το βάπτισμα –και για μερικούς, η μετάνοια και η ομολογία- αποτελούν πρόσθετα στοιχεία που ο Θεός απαιτεί πριν να δώσει τη σωτηρία.

Το πρόβλημα με την άποψη αυτή είναι ότι υπάρχουν βιβλικές περικοπές που σαφώς και ρητώς δηλώνουν πως η πίστη είναι η μόνη προϋπόθεση για σωτηρία. Το Ιωάννης 3:16 είναι ένα από τα πλέον γνωστά εδάφια της Γραφής που λέει, «Επειδή με τέτοιον τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ' αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή.» Στις Πράξεις 16:30, ο Φιλιππήσιος δεσμοφύλακας ρωτάει τον Παύλο, «τι πρέπει να κάνω για να σωθώ;» Αν δόθηκε ποτέ στον Παύλο μια ευκαιρία να παρουσιάσει την τετραμερή μορφή, ήταν αυτή. Η απάντηση του Παύλου ήταν απλή: «Πίστεψε στον Κύριο Ιησού Χριστό και θα σωθείς» (Πράξεις 16:31). Ούτε βάπτισμα, ούτε ομολογία παρά μόνο πίστη.

Υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες εδάφια στην Καινή Διαθήκη που αποδίδουν τη σωτηρία στην πίστη χωρίς ν' αναφέρονται άλλες προϋποθέσεις στο συγκείμενο. Αν το βάπτισμα, ή κάτι άλλο, είναι απαραίτητο για τη σωτηρία, τότε όλα αυτά τα εδάφια σφάλλουν και η Αγία Γραφή περιέχει σφάλματα και δεν είναι πλέον άξια της εμπιστοσύνης μας.

Μια διεξοδική μελέτη της Καινής Διαθήκης σχετικά με τις διάφορες προϋποθέσεις της σωτηρίας δεν είναι απαραίτητη. Η χορήγηση της σωτηρίας δεν αποτελεί μια διαδικασία τύπου πολλών βημάτων. Η σωτηρία είναι ένα τελειωμένο έργο και όχι μια συνταγή. Τι πρέπει να κάνουμε για να σωθούμε; Να πιστέψουμε στον Κύριο Ιησού Χριστό, και θα σωθούμε.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η βαπτισμική αναγέννηση;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries