settings icon
share icon
Ερώτηση

Έχουν οι χριστιανοί την εξουσία να επιτιμούν τον Διάβολο;

Απάντηση


Υπάρχουν κάποιοι χριστιανοί που πιστεύουν ότι όχι μόνο έχουν την εξουσία να επιτιμούν τον Διάβολο, αλλά επίσης ότι πρέπει να το κάνουν αυτό συνεχώς. Δεν υπάρχει βιβλική βάση για μια τέτοια πεποίθηση. Ο Διάβολος, σε αντίθεση με τον Θεό, δεν είναι πανταχού παρών. Μπορεί να βρίσκεται σ' ένα μόνο μέρος κάθε στιγμή, και η πιθανότητα να ταράζει τους πιστούς προσωπικά είναι ελάχιστη. Έχει βέβαια λεγεώνες δαιμονίων που εκτελούν τα προστάγματά του και βρίσκονται παντού επιδιώκοντας να καταστρέψουν τη μαρτυρία των πιστών. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ένας χριστιανός δεν μπορεί να καταληφθεί από δαιμόνιο με τον τρόπο που οι άνθρωποι στην Αγία Γραφή διαβάζουμε πως ήταν κατειλημμένοι.

Ως χριστιανοί, χρειάζεται να γνωρίζουμε σχετικά με την παρουσία του κακού. Καθώς αγωνιζόμαστε να μείνουμε σταθεροί στην πίστη μας, πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι εχθροί μας δεν είναι απλές ανθρώπινες ιδέες αλλά πραγματικές δυνάμεις που πηγάζουν από το σκοτάδι. Λέει η Αγία Γραφή, «δεν έχουμε να παλέψουμε με ανθρώπους αλλά με αρχές και εξουσίες, δηλαδή με τους κυρίαρχους του σκοτεινού τούτου κόσμου, τα πονηρά πνεύματα που βρίσκονται ανάμεσα στη γη και στον ουρανό» (Εφεσίους 6:12, ΝΜΒ).

Είναι βέβαιο ότι ο Θεός έχει επιτρέψει στον Διάβολο ν' ασκεί σημαντική δύναμη και επιρροή πάνω στη γη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, και πάντοτε κάτω από τον κυρίαρχο έλεγχο του Θεού. Η Αγία Γραφή μας λέει ότι ο Διάβολος τριγυρίζει σαν λιοντάρι που βρυχάται και ψάχνει για κάποιο θύμα να το καταπιεί (Α΄ Πέτρου 5:8). Ο Διάβολος εργάζεται με δύναμη στις καρδιές των ανθρώπων που αρνούνται να υποταχθούν στον Θεό (Εφεσίους 2:2). Καθένας που δεν ζει υπό τον έλεγχο του κυρίαρχου Θεού, βρίσκεται υπό την εξουσία του Διαβόλου (Πράξεις 26:18, Β΄ Κορινθίους 4:4). Οι αναγεννημένοι χριστιανοί δεν είμαστε πλέον δούλοι του Διαβόλου ή της αμαρτίας (Ρωμαίους 6:6-7), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε απρόσβλητοι από τους πειρασμούς που μας απειλούν.

Η Αγία Γραφή δεν δίνει στους χριστιανούς την εξουσία να επιτιμήσουν τον Διάβολο αλλά να του αντισταθούν. Το εδάφιο Ιακώβου 4:7 λέει, «Υποταχθείτε, λοιπόν, στον Θεό. Αντισταθείτε στον διάβολο, κι αυτός θα φύγει μακριά σας.» Το Ζαχαρίας 3:2 μας λέει πως είναι ο Κύριος που επιτιμά τον Διάβολο. Ακόμη και ο Μιχαήλ, ένας εκ των πλέον δυνατών αγγέλων, δεν τόλμησε να κατηγορήσει τον Διάβολο αλλά του είπε, «Ο Κύριος θα σε επιτιμήσει» (Ιούδα 1:9). Σε απάντηση των διαβολικών επιθέσεων ο χριστιανός πρέπει ν' απευθύνεται στον Χριστό. Αντί να στρέφουμε την προσοχή στο πώς θα νικήσουμε τον Διάβολο, πρέπει να στρεφόμαστε στον Χριστό ακολουθώντας Τον (Εβραίους 12:2) και εμπιστευόμενοι πως Αυτός θα νικήσει τις δυνάμεις του κακού.

Δεν είναι αναγκαίο για τον χριστιανό να επιτιμά τον Διάβολο διότι ο Θεός μας έχει δώσει την πλήρη πανοπλία Του για ν' αντισταθούμε στο κακό (δες Εφεσίους 6:10-18). Τα πλέον αποτελεσματικά όπλα που έχουμε ενάντια στον Διάβολο είναι η πίστη μας, η σοφία και η γνώση για τον Θεό και τον λόγο Του. Ο Χριστός, όταν πειράστηκε από τον Διάβολο, απάντησε με τις Γραφές (δες Ματθαίος 4:1-11). Για να έχουμε νίκη στα πνευματικά ζητήματα, πρέπει να διατηρούμε καθαρή συνείδηση και να ελέγχουμε τις σκέψεις μας. «Γιατί μπορεί να ζούμε μέσα στον κόσμο, δεν πολεμάμε όμως με όπλα κοσμικά. Τα όπλα με τα οποία πολεμάμε εμείς δεν είναι κοσμικά, αλλά έχουν τη δύναμη από τον Θεό να γκρεμίζουν οχυρά. Με αυτά ανατρέπουμε ψεύτικους ισχυρισμούς και καθετί που ορθώνεται με αλαζονεία εναντίον της γνώσεως του Θεού. Με αυτά αιχμαλωτίζουμε κάθε σκέψη και την κάνουμε να υπακούει στο Χριστό.» (Β΄ Κορινθίους 10:3-5)

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Έχουν οι χριστιανοί την εξουσία να επιτιμούν τον Διάβολο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries