settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιες είναι οι ιδιότητες του Θεού; Ποιο το ίδιον του Θεού;

Απάντηση


Ενώ προσπαθούμε να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, καλό νέο είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορούν να αποκαλύψουν το Θεό! Σ’ αυτούς που εξετάζουν αυτή τη ερώτηση μπορεί να τους βοηθήσει αν πρώτα διαβάσουν το κείμενο ως το τέλος, και επιστρέψουν μετά στα επιλεγμένα Βιβλικά χωρία ένεκα βαθύτερης επεξήγησης. Οι Βιβλικές παραπομπές είναι πλήρως απαραίτητες επειδή χωρίς την Βιβλική αυθεντία, αυτή η συλλογή λέξεων δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από την ανθρώπινη σκέψη, γεγονός που είναι συχνά αφ’ εαυτού λανθασμένο στην κατανόηση του Θεού. ( Ιώβ 42:7). Αν πούμε ότι για μας είναι σημαντικό ότι προσπαθούμε να καταλάβουμε το ίδιον του Θεού, είναι μεγάλος ευφημισμός. Αν παραλείψουμε να το κάνουμε, πολύ πιθανόν θα μας οδηγήσει στο να αποστραφούμε ή να δοξάζουμε ψεύτικους θεούς, πράγμα που είναι αντίθετο στην θέλησή Του.(Έξοδος 20:3-5).

Μπορούμε να γνωρίζουμε μόνο αυτό που ο Θεός επέλεξε να αποκαλύψει για τον εαυτό Του. Μία από της ιδιότητες του Θεού είναι "το φως", που σημαίνει ότι Εκείνος είναι Αυτός ο ίδιος ο οποίος αποκαλύπτει τις πληροφορίες περί του εαυτού του. (Ισαϊας 60:19, Ιάκωβος 1:17). Δεν πρέπει να αμελήσουμε το γεγονός ότι ο Θεός είναι Αυτός που μας αποκάλυψε τον ίδιο τον Εαυτό του, αντιθέτως, δεν θα εισέλθουμε στην ανάπαυσή Του. ( Εβραίους 4:1 ). Η δημιουργία, η Βίβλος και ο Λόγος ο οποίος ενσαρκώθηκε ( Ιησούς Χριστός ) θα μας βοηθήσει να αποκαλύψουμε το ίδιον του Θεού.

Ας αρχίσουμε με την κατανόηση ότι ο Θεός είναι ο Δημιουργός και ότι εμείς είμαστε κομμάτι της δημιουργίας Του. (Γέννεσις 1:1, Ψαλμός 24:1). Ο Θεός είπε ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα Του. Ο άνθρωπος επειδή δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα Θεού, βρίσκετε σε περίοπτη θέση, σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα δημιουργήματα και του έχει δοθεί εξουσία πάνω σ’ αυτά. (Γέννεσις 1:26-28). Η δημιουργία κηλιδώθηκε με την ' πτώση' αλλά παρ’ όλα αυτά ακόμη μπορούμε να δούμε μέρος της δημιουργίας Του (Γέννεσις 3:17-18; Ρωμαίους 1:19-20). Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την απεραντοσύνη, την πολυπλοκότητα, την ωραιότητα και την τάξη των δημιουργημάτων, μπορούμε να έχουμε την αίσθηση δέους προς τον Θεό.

Η ανάγνωση κάποιων ονομασιών του Θεού μπορεί να μας βοηθήσει στην αναζήτηση αυτού, δηλαδή, ποιο είναι το ίδιον του Θεού.Αυτές είναι οι ακόλουθες:

Ελοχίμ – Εκείνος που είναι ισχυρός, θεϊκός (Γένεσις 1:1)
Αντωνάϊ –Κύριος, στην σχέση Κύριος – δούλος (Έξοδος 4:10,13)
Ελ Ελυον– Ύψιστος , Εκείνος που είναι ισχυρότερος (Γένεσις 14:20)
Ελ Ροϊ – Εκείνος που είναι ισχυρός και βλέπει τα πάντα (Γένεσις 16:13)
Ελ Σανταϊ – Παντοδύναμος Θεός (Γένεσις 17:1)
Ελ Ολαμ– αιώνιος Θεός (Ισαϊας 40:28)
Γιαχβέ – ΚΥΡΙΟΣ "Εγώ είμαι", που σημαίνει αιώνια αυτο-ύπαρξη του Θεού ( Έξοδος 3:13,14).

Θα συνεχίσουμε με την έρευνα άλλων ιδιοτήτων του Θεού. Ο Θεός είναι αιώνιος, που σημαίνει ότι Αυτός δεν έχει αρχή και ότι η ύπαρξή Του δεν έχει τέλος. Αυτός είναι αθάνατος, απεριόριστος (Δευτερονόμιο 33:27; Ψαλμός 90:2; Α’ Τιμοθαίου 1:17). Ο Θεός είναι αμετάβλητος, που σημαίνει ότι δεν αλλάζει. Αυτό εννοεί ότι ο Θεός είναι απόλυτα έμπιστος και αξιόπιστος (Μαλαχίας 3:6; Αριθμοί 23:19; Ψαλμός 102:26,27). Ο Θεός είναι ασύγκριτος, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος όπως ακριβώς είναι Εκείνος στη πράξη και στην ύπαρξη. Ο Θεός είναι ανυπέρβλητος και τέλειος (Β’ Σαμουήλ 7:22; Ψαλμός 86:8; Ισαΐας 40:25; Ματθαίον 5:48). Ο Θεός είναι ανεξιχνίαστος, που σημαίνει ότι είναι ανεξερεύνητος, αδύνατο να Τον κατανοήσεις πλήρως. (Ισαΐας 40:28; Ψαλμός 145:3; Ρωμαίους 11:33,34).

Ο Θεός είναι δίκαιος, που σημαίνει ότι βλέπει τους ανθρώπους χωρίς μεροληψία (Δευτερονόμιο 32:4; Ψαλμός 18:30). Ο Θεός είναι παντοδύναμος , που σημαίνει ότι είναι πανίσχυρος. Μπορεί να κάνει ότι θέλει, αλλά κάθε τι που κάνει είναι πάντοτε σε αρμονία με τις άλλες χαρακτηριστικές ιδιότητές Του( Αποκάλυψη 19:6, Ιερεμίας 23:23). Ο Θεός είναι πανταχού παρών, που σημαίνει ότι βρίσκεται παντού. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πάντα είναι Θεός. Ο Θεός είναι παντογνώστης, που σημαίνει ότι γνωρίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, ακόμη και κάθε τι που σκεφτόμαστε κάθε στιγμή. Επειδή γνωρίζει τα πάντα, η δικαιοσύνη Του θα εκτελεστεί αμερόληπτα (Ψαλμός 139:1-5; Παροιμίες 5:21).

Ο Θεός είναι ένας, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανείς άλλος, αλλά το ίδιο Αυτός είναι ο μόνος που μπορεί εκπληρώσει τις βαθύτερες ανάγκες και μεγάλες επιθυμίες της καρδιάς μας και ότι Αυτός ο μόνος άξιος να δεχτεί την λατρεία και αφοσίωσή μας (Δευτερονόμιο 6:4). Ο Θεός είναι δίκαιος, πράγμα που σημαίνει ότι ο Θεός δεν μπορεί και δεν θα περάσει από την αδικία. Εξαιτίας της δικαιοσύνης και ορθότητάς Του, για να μας συγχωρεθούν οι αμαρτίες ο Ιησούς όφειλε να περάσει δια της κρίσης του Θεού όταν πείρε επάνω Του όλες τις αμαρτίες.

Ο Θεός είναι υπέρτατος, σημαίνει ότι Εκείνος είναι ανώτατος ολόκληρη η δημιουργία μαζί, συνειδητά ή όχι, δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στους σκοπούς Του (Ψαλμός 93:1,95:3, Ιερεμίας 23:20). Ο Θεός είναι Πνεύμα, σημαίνει ότι είναι αόρατος(Κατά Ιωάννη 1:18,4:24).Ο Θεός είναι Τριάδα, σημαίνει ότι Αυτός είναι τρεις σε ένα, στην ουσία το ίδιο, ο ίδιος στην ισχύ και στην δόξα. Πρόσεξε ότι στην πρώτη βιβλική περικοπή, το όνομα είναι στον ενικό αριθμό αν και αναφέρεται σε τρία διαφορετικά Πρόσωπα- «Πατήρ, Υιός, Άγιο Πνεύμα»(Κατά Ματθαίου 28:19,κατά Μάρκον 1:9-11). Ο Θεός είναι η αλήθεια σημαίνει ότι Αυτός είναι σύμφωνος με όλο Του το είναι, ότι θα μείνει αδιάφθορος και ότι Αυτός δεν μπορεί να πει ψέματα.(Ψαλμός 117:2, Α΄ Σαμουήλ 15:29).

Ο Θεός είναι Άγιος ,σημαίνει ότι είναι μακριά από κάθε ηθική μίανση και εχθρικός προς αυτή. Ο Θεός βλέπει το όλο κακό και εξοργίζεται. Η φωτιά συνήθως αναφέρεται στην βίβλο μαζί με την αγιότητα. Ο Θεός περιγράφεται ως φωτιά που κατακαίει (Ισαΐα 6:3; Αβακούμ 1:13; Έξοδος 3:2,4,5; Εβραίους 12:29). Ο Θεός είναι ευλογημένος – αυτό περικλείει την καλοσύνη, την ευγένεια, την ευσπλαχνία και την αγάπη του – οι λέξεις αυτές είναι μόνο σκιά μπροστά σ’ αυτό που πραγματικά είναι η καλοσύνη Του. Αν δεν υπήρχε η χάρις Του είναι φανερό ότι οι υπόλοιπες ιδιότητές του θα μας χώριζαν από Αυτόν. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που δεν είναι έτσι, και που Εκείνος θέλει να μας γνωρίσει προσωπικά. (Έξοδος 34:6; Ψαλμός 31:19; Α’ Πέτρου 1:3; Ιωάννην 3:16; Ιωάννην 17:3).

Αυτό ήταν μια ταπεινή προσπάθεια να απαντήσουμε στην ερώτηση ιδιότητες του Θεού. Σε παρακαλώ να ενθαρρυνθείς και να συνεχίσεις να Τον αναζητάς (Ιερεμίας 29:13).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιες είναι οι ιδιότητες του Θεού; Ποιο το ίδιον του Θεού;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries