settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι αθεϊσμός;

Απάντηση


Αθεϊσμός είναι η θεωρία ότι ο Θεός δεν υπάρχει. Ο αθεϊσμός δεν είναι κάτι καινούριο. Ο Ψαλμός 14:1, γραμμένος από τον Δαβίδ περίπου το 1000π.Χ., αναφέρει τον αθεϊσμό – «Είπε μες στην καρδιά του ο ασύνετος: Δεν υπάρχει Θεός». Πρόσφατες στατιστικές δείχνουν έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που γίνονται αθεϊστές, με πάνω από 10% των ανθρώπων παγκοσμίως να δηλώνουν πίστη στον αθεϊσμό. Γιατί, λοιπόν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται αθεϊστές; Είναι πράγματι ο αθεϊσμός μια λογική θέση όπως ισχυρίζεται;

Γιατί υπάρχει ακόμα ο αθεϊσμός; Γιατί ο Θεός δεν αποκαλύπτει τον εαυτό Του στους ανθρώπους, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει; Σίγουρα αν ο Θεός εμφανιζόταν ο καθένας θα πίστευε σ` Αυτόν! Το πρόβλημα μ` αυτή την ιδέα είναι ότι η επιθυμία του Θεού δεν είναι απλώς να πείσει τους ανθρώπους ότι υπάρχει. Η επιθυμία του Θεού είναι οι άνθρωποι να Τον δεχτούν με πίστη (Β` Πέτρου 3:9) και να δεχτούν το δώρο Του της σωτηρίας (Κατά Ιωάννη 3:16). Ναι, ο Θεός θα μπορούσε να εμφανιστεί και να διακηρύξει μια για πάντα ότι υπάρχει. Το πρόβλημα είναι ότι ο Θεός ξεκάθαρα δείχνει την ύπαρξή Του πολλές φορές στην Παλαιά Διαθήκη (Γένεση κεφάλαια 6-9, Έξοδος 14:21-22, Α` Βασιλέων 18:19-31). Πίστεψαν οι άνθρωποι ότι ο Θεός υπάρχει; Ναι! Επέστρεψαν από τους πονηρούς τους δρόμους και υπάκουσαν στο Θεό; Όχι! Αν κάποιος δεν είναι πρόθυμος να δεχτεί την ύπαρξη του Θεού με πίστη, τότε ασφαλώς δεν είναι έτοιμος να δεχτεί τον Ιησού Χριστό σαν Σωτήρα του με πίστη (Εφεσίους 2:8-9). Αυτή είναι η επιθυμία του Θεού – οι άνθρωποι να γίνουν Χριστιανοί, όχι απλώς θεϊστές (αυτοί που πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός).

Η Αγία Γραφή μας λέει ότι την ύπαρξη του Θεού πρέπει να τη δεχτούμε με πίστη. Η Εβραίους 11:6 δηλώνει, «Χωρίς όμως πίστη είναι αδύνατο να ευαρεστήσει κανείς το Θεό, γιατί αυτός που τον πλησιάζει πρέπει να πιστεύει ότι υπάρχει Θεός και ότι ανταμείβει όσους τον αποζητούν». Η Αγία Γραφή μας υπενθυμίζει ότι είμαστε μακάριοι όταν πιστεύουμε και εμπιστευόμαστε στο Θεό με πίστη, «Του λέει τότε ο Ιησούς: Πείστηκες επειδή με είδες με τα μάτια σου. Μακάριοι εκείνοι που πιστεύουν χωρίς να μ` έχουν δει!» (Κατά Ιωάννη 20:29).

Το γεγονός ότι η ύπαρξη του Θεού πρέπει να γίνει αποδεκτή δια πίστεως δεν σημαίνει ότι η πίστη στο Θεό είναι παράλογη. Υπάρχουν πολλά καλά επιχειρήματα για την ύπαρξη του Θεού. Παρακαλώ επισκεφτείτε τη σελίδα μας «Υπάρχει Θεός;» Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι η ύπαρξη του Θεού φαίνεται καθαρά στο σύμπαν (Ψαλμός 19:1-4), στη φύση (Ρωμαίους 1:18-22), και στη καρδιά μας (Εκκλησιαστής 3:11). Η ύπαρξη του Θεού, επαναλαμβάνουμε, δεν μπορεί να αποδειχτεί, πρέπει να τη δεχτούμε με πίστη.

Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται την ίδια πίστη για να πιστέψεις στον αθεϊσμό. Για να κάνεις την απόλυτη δήλωση «Δεν υπάρχει Θεός!» είναι σαν να ισχυρίζεσαι ότι γνωρίζεις απολύτως τα πάντα – και πως έχεις πάει οπουδήποτε στο σύμπαν – και ότι έχεις δει τα πάντα. Φυσικά κανένας αθεϊστής δεν θα έκανε μια τέτοια δήλωση. Ωστόσο, αυτό είναι τελικά αυτό που ισχυρίζονται όταν δηλώνουν ότι δεν υπάρχει Θεός. Οι αθεϊστές δεν μπορούν να αποδείξουν ότι ο Θεός δεν, για παράδειγμα, ζει στο κέντρο του ήλιου, ή κάτω από τα σύννεφα του Δία, ή σε κάποιο μακρινό νεφέλωμα. Αυτό δεν μπορεί να αποδειχτεί, έτσι δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι ο Θεός δεν υπάρχει. Χρειάζεται ακριβώς τόση πίστη να είσαι αθεϊστής όση και για να είσαι θεϊστής.

Είμαστε, λοιπόν, πίσω από την αρχή. Ο αθεϊσμός δεν μπορεί να αποδειχτεί και η ύπαρξη του Θεού πρέπει να γίνει αποδεκτή δια πίστεως. Πιστεύω, ακράδαντα, ότι ο Θεός υπάρχει. Παραδέχομαι πρόθυμα ότι η αποδοχή μου της ύπαρξης του Θεού βασίζεται στην πίστη. Ταυτόχρονα, απορρίπτω την ιδέα ότι η πίστη στο Θεό είναι παράλογη. Πιστεύω ότι την ύπαρξη του Θεού μπορούμε να τη δούμε καθαρά, να την αισθανθούμε έντονα, και να την αποδείξουμε φιλοσοφικά και επιστημονικά αναγκαία. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας «Υπάρχει Θεός;». «Τα ουράνια φανερώνουνε το μεγαλείο του Θεού και δείχνει το στερέωμα τα έργα που έχει φτιάξει. Η μια στην άλλη μέρα μεταδίδει αυτό το μήνυμα κι η μια στην άλλη νύχτα μεταφέρει αυτή τη γνώση. Χωρίς να `χουν μιλιά και δίχως λόγια. Η φωνή τους δεν ακούγεται. Κι όμως σ` όλη τη γη απλώθηκε η λαλιά τους, οι λέξεις τους στα πέρατα της οικουμένης» (Ψαλμός 19:1-4).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι αθεϊσμός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries