settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο αρμινιανισμός; Είναι βιβλικός;

Απάντηση


Ο αρμινιανισμός είναι ένα σύστημα πίστης που επιχειρεί να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ της κυριαρχίας του Θεού και της ελεύθερης βούλησης του ανθρωπίνου γένους, ιδιαιτέρως σε σχέση με τη σωτηρία. Ο αρμινιανισμός πήρε το όνομά του από τον Ιάκωβο Αρμίνιους (1560—1609), έναν Ολλανδό θεολόγο. Ενώ ο καλβινισμός δίνει έμφαση στην κυριαρχία του Θεού, ο αρμινιανισμός δίνει έμφαση στην ευθύνη του ανθρώπου. Αν θελήσουμε να μιλήσουμε για τα πέντε σημεία του αρμινιανισμού, σε αντιστοιχία με τα πέντε σημεία του καλβινισμού, αυτά είναι τα εξής:

(1) Μερική εξαχρείωση – η ανθρωπότητα είναι εξαχρειωμένη αλλά έχει τη δυνατότητα ν’ αναζητεί τον Θεό. Έχουμε όλοι ξεπέσει κι έχουμε μολυνθεί από την αμαρτία αλλά όχι στο σημείο που να μην μπορούμε να εκλέξουμε να έρθουμε στον Θεό και να δεχθούμε τη σωτηρία Του, με τη βοήθεια της χάρης του Θεού που προετοιμάζει τον άνθρωπο φωτίζοντάς τον. Με δεδομένη τη χάρη αυτή, η ανθρώπινη θέληση είναι ελεύθερη κι έχει τη δύναμη να παραδοθεί στην επιρροή του Αγίου Πνεύματος. Σημείωσε: πολλοί αρμινιαστές απορρίπτουν την μερική εξαχρείωση και πιστεύουν, περίπου, την καλβινιστική ολοκληρωτική εξαχρείωση. (2) Εκλογή υπό όρους – ο Θεός «εκλέγει» εκείνους που γνωρίζει πως θα εκλέξουν να σωθούν. Κανένας δεν είναι εκ των προτέρων προορισμένος για τον Ουρανό ή την κόλαση. (3) Απεριόριστος εξιλασμός – ο Ιησούς πέθανε για όλους τους ανθρώπους, ακόμη και γι’ αυτούς που δεν έχουν εκλεγεί και δεν θα πιστέψουν. Ο θάνατος του Ιησού Χριστού αφορά όλη την ανθρωπότητα κι ο καθένας μπορεί να σωθεί πιστεύοντας σ’ Αυτόν. (4) Χάρη στην οποία ο άνθρωπος μπορεί ν’ αντισταθεί – ο άνθρωπος μπορεί ν’ αντισταθεί ή απορρίψει την κλήση του Θεού προς σωτηρία. Μπορούμε ν’ αντισταθούμε στην ώθηση του Θεού για σωτηρία, αν έτσι εκλέξουμε. (5) Σωτηρία υπό όρους – οι χριστιανοί μπορούν να χάσουν τη σωτηρία τους αν ενεργητικά απορρίψουν την επίδραση του Αγίου Πνεύματος στη ζωή τους. Ο χριστιανός πρέπει να διατηρήσει τον εαυτό του στη σωτηρία. Σημείωσε: πολλοί αρμινιαστές αρνούνται την «σωτηρία υπό όρους» και πιστεύουν στην «αιώνια ασφάλεια».

Το μόνο σημείο του αρμινιανισμού που δέχονται οι καλβινιστές των τεσσάρων σημείων είναι το Νο. 3—απεριόριστος εξιλασμός. Στην Α΄ Ιωάννου 2:2 λέει, «Κι αυτός είναι μέσον εξιλασμού για τις αμαρτίες μας· και όχι μονάχα για τις δικές μας, αλλά και για τις αμαρτίες όλου του κόσμου.» Η Β΄ Πέτρου 2:1 λέει ότι ο Χριστός αγόρασε τους ψευδοπροφήτες που είναι καταδικασμένοι: «Υπήρξαν, όμως, και ψευδοπροφήτες ανάμεσα στον λαό, όπως και μεταξύ σας θα υπάρξουν ψευδοδιδάσκαλοι, οι οποίοι θα εισαγάγουν με πλάγιο τρόπο αιρέσεις απώλειας, καθώς θα αρνούνται και τον Δεσπότη που τους αγόρασε, φέρνοντας επάνω στον εαυτό τους γρήγορη απώλεια.» Η σωτηρία του Χριστού προσφέρεται σε όλους που θέλουν να πιστέψουν σ’ Αυτόν. Ο Χριστός δεν πέθανε μόνο γι’ αυτούς που θα σωθούν.

Ο καλβινισμός των τεσσάρων σημείων (που είναι η επίσημη θέση της Διακονίας Got Questions) θεωρεί πως τα άλλα τέσσερα σημεία του αρμινιανισμού είναι μη βιβλικά, σε διαφορετικούς βαθμούς. Η Ρωμαίους 3:10–18 με έμφαση μιλά για την ολοκληρωτική εξαχρείωση. Η υπό όρους εκλογή ή εκλογή βασισμένη στην πρόγνωση του Θεού για την ανθρώπινη δραστηριότητα, υποτιμά την κυριαρχία του Θεού (Ρωμαίους 8:28–30). Η χάρη του Θεού στην οποία μπορεί κάποιος ν’ αντισταθεί, υποεκτιμά τη δύναμη και αποφασιστικότητα του Θεού. Η υπό όρους σωτηρία καθιστά την σωτηρία μια ανταμοιβή για έργο μάλλον παρά ένα δώρο της χάρης (Εφεσίους 2:8–10). Υπάρχουν προβλήματα και με τα δύο συστήματα αλλά ο καλβινισμός στηρίζεται βιβλικά πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ο αρμινιανισμός. Και τα δύο συστήματα, όμως, αποτυγχάνουν να εξηγήσουν επαρκώς τη σχέση μεταξύ της κυριαρχίας του Θεού και της ελεύθερης βούλησης του ανθρωπίνου γένους —σύμφωνα με το γεγονός πως είναι αδύνατο για τον περιορισμένο ανθρώπινο νου ν’ αντιληφθεί μια έννοια που μόνον ο Θεός μπορεί να κατανοήσει πλήρως.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο αρμινιανισμός; Είναι βιβλικός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries