settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η Κιβωτός του Μαρτυρίου;

Απάντηση


Η πρώτη αναφορά στην Κιβωτό του Μαρτυρίου γίνεται στην Έξοδο 25:10. Ο Θεός έδωσε στον Μωυσή συγκεκριμένες οδηγίες για την κατασκευή της Σκηνής καθώς ταξίδευαν στην έρημο. Η Σκηνή θα ήταν ο τόπος όπου η δόξα του Θεού θα κατοικούσε ανάμεσα στον λαό Του (Έξοδος 25:8-9). Μεταξύ εκατοντάδων άλλων περιγραφικών οδηγιών για αυτήν τη Σκηνή, ο Θεός είπε στον Μωυσή να κατασκευάσει την Κιβωτό του Μαρτυρίου, που ονομάζεται επίσης Κιβωτός της Διαθήκης (Έξοδος 25:21-22). Οι λέξεις μαρτυρία και διαθήκη αναφέρονται και οι δύο στην υπό όρους συμφωνία που έγινε μεταξύ του Θεού και των γιών Ισραήλ στο όρος Σινά. Η Κιβωτός είναι, κυριολεκτικά, ένα κιβώτιο. Έτσι, η Κιβωτός του Μαρτυρίου είναι το "κιβώτιο της συμφωνίας".

Η Κιβωτός του Μαρτυρίου ήταν ένα ξύλινο κιβώτιο, καλυμμένο με χρυσό εσωτερικά και εξωτερικά. Είχε τέσσερις εξωτερικούς κρίκους μέσω των οποίων μπορούσαν να συνδεθούν στύλοι για τη μεταφορά. Κανείς εκτός από τον αρχιερέα δεν μπορούσε να αγγίξει την Κιβωτό (Αριθμοί 4:15). Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα τον άμεσο θάνατο, όπως συνέβη με έναν άνδρα ονόματι Ουζά (Β΄ Σαμουήλ 6:1-7). Ο Θεός είχε αρχίσει να διδάσκει τον λαό Του για την αγιότητά Του και την αναξιότητά τους. Τους έδειξε ότι οι εντολές Του δεν ήταν προτάσεις προς διαπραγμάτευση. Ήθελε να τους διδάξει να Τον υπακούουν σε όλα, είτε καταλάβαιναν είτε όχι τον λόγο των κανόνων.

Το κάλυμμα της Κιβωτού ήταν επίσης φτιαγμένο από χρυσό και σχημάτιζε ένα κάθισμα ανάμεσα σε δύο χερουβείμ, που ονομαζόταν ιλαστήριο. Εκεί ο Θεός συναντούσε τον λαό Του (Έξοδος 25:22). Μέσα στην Κιβωτό του Μαρτυρίου, ο Μωυσής τοποθέτησε τις πλάκες του Νόμου που του έδωσε ο Θεός στο Όρος. Η Κιβωτός ήταν τοποθετημένη μέσα στη Σκηνή, στα Άγια των Αγίων, όπου μόνον ο αρχιερέας μπορούσε να εισέρχεται μια φορά τον χρόνο (Έξοδος 26:34). Μέσα από όλα αυτά, ο Θεός ζωγράφιζε μια εικόνα για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι απαιτείται για να έρθει ο αμαρτωλός άνθρωπος στην παρουσία ενός αγίου Θεού.

Η Κιβωτός του Μαρτυρίου πήρε το όνομά της από το γεγονός ότι θα αποτελούσε τη στέγη για τη μαρτυρία του Θεού προς τον λαό Του. Ο Νόμος Του δεν ήταν μόνο προφορικός, αλλά και γραπτός, χαραγμένος σε πέτρα (Έξοδος 34:28, Δευτερονόμιο 5:22), οπότε δεν μπορούσε να υπάρξει καμία δικαιολογία για ανυπακοή. Το Εβραίους 9:4 μας λέει ότι, αργότερα, οι Ισραηλίτες πρόσθεσαν στις πέτρινες πλάκες μέσα στην Κιβωτό του Μαρτυρίου ένα δοχείο με μάννα (Έξοδος 16:32-33) και τη ράβδο του Ααρών που βλάστησε (Αριθμοί 17:8-10).

Η Κιβωτός του Μαρτυρίου αντιπροσώπευε την παρουσία του Θεού μαζί με τον λαό Του, και η δύναμή Του πήγαινε μαζί τους οπουδήποτε έπαιρναν την Κιβωτό (Ιησούς του Ναυή 3:6, Αριθμοί 10:33-35). Οι εχθροί του Ισραήλ, οι Φιλισταίοι, έκλεψαν κάποτε την Κιβωτό (Α΄ Σαμουήλ 5:1), ελπίζοντας ότι η δύναμή της θα τους βοηθούσε. Την τοποθέτησαν στο ναό του ειδώλου τους και περίμεναν την καλή τύχη που θα έφερνε. Όμως, ξέσπασε συμφορά μεταξύ των Φιλισταίων, μέχρι που παρακάλεσαν τους ηγέτες τους να στείλουν την Κιβωτό πίσω στο Ισραήλ (Α΄ Σαμουήλ 5:4, 6, 9, 11-12). Ο Θεός απέδειξε ότι δεν ήταν ένα γούρι, του οποίου τη δύναμη μπορούσε να έχει όποιος αιχμαλώτιζε την Κιβωτό Του. Η δύναμη δεν βρισκόταν στην ίδια την Κιβωτό του Μαρτυρίου. Η Κιβωτός αντιπροσώπευε μόνο την παρουσία του Θεού με τον λαό Του.

Μετά τον θάνατο και την ανάσταση του Ιησού (Ρωμαίους 14:9), ο Θεός δεν χρησιμοποιεί πλέον την Κιβωτό του Μαρτυρίου για να κατοικήσει με τον λαό Του. Βρισκόμαστε κάτω από μια καινούρια διαθήκη. Κατά την Πεντηκοστή, έστειλε το Άγιο Πνεύμα για να κατοικήσει σε κάθε πιστό (Πράξεις 2:1-4, 38-39). Γινόμαστε ναός Του (Α΄ Κορινθίους 6:19). Όταν έχουμε αναγεννηθεί με την πίστη στον Ιησού Χριστό (Ιωάννης 3:3, 16), παίρνουμε τον Θεό μαζί μας όπου κι αν πάμε. Δεν ωφέλησε τους Φιλισταίους να φιλοξενήσουν την Κιβωτό, επειδή η Κιβωτός δεν είχε καμία δύναμη από μόνη της, αν ο Θεός δεν ήταν με το μέρος τους. Παρομοίως, δεν χρειαζόμαστε φυσικά αντικείμενα -σταυρούς, εικόνες, ιερά λείψανα- για να μεταφέρουμε τη δύναμη του Θεού μαζί μας, επειδή Εκείνος ήδη κατοικεί μέσα μας. Αυτή η επίγνωση της παρουσίας Του, που ονομάζεται φόβος του Κυρίου (Ψαλμός 19:9, Παροιμίες 15:33), μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις που Τον τιμούν.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η Κιβωτός του Μαρτυρίου;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries