settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι συνέβη στην Κιβωτό της Διαθήκης;

Απάντηση


Το τι συνέβη στην Κιβωτό της Διαθήκης είναι ένα ερώτημα που έχει συναρπάσει θεολόγους, μελετητές της Αγίας Γραφής και αρχαιολόγους για αιώνες. Τον 18ο χρόνο της βασιλείας του στον Ιούδα, ο Ιωσίας πρόσταξε τους επιστάτες της Κιβωτού της Διαθήκης να την επιστρέψουν στο Ναό, στην Ιερουσαλήμ (Β΄ Χρονικών 35:1-6, σύγκρ. Β΄ Βασιλέων 23:21-23). Αυτή είναι η τελευταία φορά που αναφέρεται στη Γραφή η τοποθεσία της Κιβωτού. Σαράντα χρόνια μετά, ο βασιλιάς της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορ, κατέκτησε την Ιερουσαλήμ και εισέβαλλε στον Ναό. Σε λιγότερο από δέκα χρόνια μετά, επέστρεψε, πήρε ό,τι είχε απομείνει στον Ναό και τον έκαψε ολοσχερώς όπως και την πόλη. Έτσι, τι συνέβη στην Κιβωτό της Διαθήκης; Την πήρε ο Ναβουχοδονόσορ; Καταστράφηκε μαζί με την πόλη; Ή μήπως την μετακίνησαν και την έκρυψαν ασφαλή κάπου μακριά, όπως προφανώς συνέβη όταν ο Φαραώ Σισάκ της Αιγύπτου εισέβαλλε στον Ναό κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ροβοάμ, γιου του Σολομώντα; («Προφανώς» διότι, αν ο Σισάκ είχε κατορθώσει να πάρει την Κιβωτό, γιατί ο Ιωσίας ζήτησε από τους Λευίτες να την επιστρέψουν; Αν η Κιβωτός βρισκόταν στην Αίγυπτο-σύμφωνα με την πλοκή της ταινίας «Οι Άρπαγες της χαμένης Κιβωτού της Διαθήκης»- οι Λευίτες δεν θα μπορούσαν να την επιστρέψουν αφού δεν βρισκόταν υπό την κατοχή τους.)

Το μη-κανονικό βιβλίο Β΄ Μακκαβαίων αναφέρεται στον Ιερεμία, πριν τη βαβυλωνιακή εισβολή, και λέει: «Ακόμη στα αρχεία ήταν γραμμένο ότι όταν έφτασαν στο βουνό (όρος Νεβώ, σύγκρ. Δευτερονόμιο 34:1) όπου ο Μωυσής ανέβηκε κι αντίκρισε τη χώρα που ήταν ιδιοκτησία του Θεού, ο προφήτης ειδοποιήθηκε από το Θεό και διέταξε να τον ακολουθήσουν η σκηνή του Μαρτυρίου και η κιβωτός της διαθήκης. Όταν ο Ιερεμίας ανέβηκε στο ίδιο σημείο, βρήκε μια μεγάλη σπηλιά. Έβαλε μέσα εκεί την κιβωτό, τη σκηνή και το θυσιαστήριο του θυμιάματος και έφραξε την είσοδο» (2:4-5). Όμως, «Μερικοί από τους φίλους του Ιερεμία τον ακολούθησαν για να επισημάνουν το δρόμο της σπηλιάς, αλλά δεν μπόρεσαν να τον βρουν. Όταν το έμαθε ο Ιερεμίας τους επιτίμησε αυστηρά και τους είπε: «Ο τόπος θα παραμείνει μυστικός, ώσπου ο Θεός να λυπηθεί το λαό του και τον συγκεντρώσει πάλι. Τότε αυτός θα φανερώσει πού είναι κρυμμένα αυτά τα πράγματα και θα ξαναφανεί η δόξα του Κυρίου στη νεφέλη, όπως φαινόταν τον καιρό του Μωυσή, καθώς κι αργότερα, όταν ο βασιλιάς Σολομών προσευχήθηκε να καθαγιαστεί ο ναός με τη δόξα του Θεού» (2:6-8). Δεν είναι γνωστό αν η αφήγηση αυτή, που είναι από δεύτερο χέρι (δες 2:1), είναι ακριβής· ακόμη κι αν είναι, δεν θα το γνωρίσουμε μέχρις ότου ο Κύριος επιστρέψει, όπως η ίδια η αφήγηση ισχυρίζεται.

Άλλες θεωρίες αναφορικά με το που βρίσκεται η χαμένη Κιβωτός της Διαθήκης περιλαμβάνουν τους ισχυρισμούς των ραβίνων Shlomo Goren και Yehuda Getz, πως είναι κρυμμένη κάτω από την βάση του Ναού, θαμμένη εκεί πριν μπορέσει ο Ναβουχοδονόσορ να την αρπάξει. Δυστυχώς, η τοποθεσία του Ναού καταλαμβάνεται τώρα από τον Θόλο του Βράχου, μια ισλαμική ιερή τοποθεσία και η τοπική μουσουλμανική κοινότητα αρνείται να επιτρέψει τις ανασκαφές εκεί. Δεν μπορούμε λοιπόν να γνωρίζουμε αν οι ραβίνοι Shlomo Goren και Yehuda Getz έχουν δίκιο.

Ο εξερευνητής Vendyl Jones, μεταξύ άλλων, πιστεύει πως ένα χειροποίητο αντικείμενο βρέθηκε μεταξύ των κυλίνδρων της Νεκράς Θάλασσας, ο αινιγματικός «χάλκινος κύλινδρος» της σπηλιάς 3 του Κουμράν, είναι ένας είδος χάρτη θησαυρού, όπου αναφέρονται λεπτομερώς οι τοποθεσίες κάποιων πολύτιμων θησαυρών που πάρθηκαν από τον Ναό πριν φτάσουν οι Βαβυλώνιοι, και μεταξύ αυτών η χαμένη Κιβωτός της Διαθήκης. Κατά πόσον αυτό αληθεύει, μένει να δειχθεί καθώς κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθώσει να εξακριβώσει όλα τα απαραίτητα γεωγραφικά ορόσημα που απαριθμούνται στον κύλινδρο. Είναι ενδιαφέρον πως κάποιοι πανεπιστημιακοί εικάζουν πως ο χάλκινος κύλινδρος μπορεί να είναι η καταγραφή που αναφέρεται στο Β΄ Μακκαβαίων 2:1 και 4, που περιγράφει τον Ιερεμία να κρύβει την Κιβωτό. Αν και πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εικασία, παραμένει ανεπιβεβαίωτη.

Ο πρώην ανατολικό-αφρικανός ανταποκριτής της εφημερίδας «The Economist», Graham Hancock, δημοσίευσε ένα βιβλίο το 1992, με τίτλο Το Σημάδι και η Σφραγίδα: Η Αναζήτηση της Χαμένης Κιβωτού της Διαθήκης, στο οποίο επιχειρηματολογεί πως η κιβωτός είχε μεταφερθεί κρυφά στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Σιών, στο Ακσούμ, μια αρχαία πόλη της Αιθιοπίας. Ο εξερευνητής Robert Cornuke, του Ινστιτούτου B.A.S.E., επίσης πιστεύει πως η κιβωτός μπορεί να βρίσκεται στο Ακσούμ. Κανείς όμως δεν την έχει βρει εκεί μέχρι στιγμής. Παρομοίως, ο αρχαιολόγος Michael Sanders πιστεύει πως η κιβωτός είναι κρυμμένη μακριά σ' έναν αιγυπτιακό ναό στο ισραηλινό χωριό Djaharya, αλλά θα πρέπει πραγματικά να την βρει εκεί.

Μια αμφίβολη ιρλανδική παράδοση ισχυρίζεται πως η Κιβωτός είναι θαμμένη κάτω από τον λόφο Tara στην Ιρλανδία. Κάποιοι Ιρλανδοί πανεπιστημιακοί πιστεύουν πως αυτή είναι η προέλευση του θρύλου «το πιθάρι με τον χρυσό στο τέλος του Ουράνιου Τόξου». Ακόμη λιγότερο πιστευτές είναι οι αξιώσεις των Ron Wyatt και Tom Crotser, όπου ο Wyatt ισχυρίζεται πως πραγματικά έχει δει τη χαμένη Κιβωτό της Διαθήκης θαμμένη κάτω από το λόφο του Γολγοθά και ο Crotser να ισχυρίζεται πως την έχει δει στο βουνό Φασγά, κοντά στο βουνό Νεβώ. Και οι δύο αυτοί άνδρες χαίρουν μικρή εκτίμηση από την αρχαιολογική κοινότητα και κανένας τους δεν έχει καταφέρει να τεκμηριώσει τους ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς του με κάποια μαρτυρία.

Τελικά, η Κιβωτός της Διαθήκης παραμένει χαμένη για όλους πλην του Θεού. Ενδιαφέρουσες θεωρίες, όπως οι αναφερθείσες παραπάνω, συνεχίζουν να προσφέρονται αλλά η Κιβωτός ακόμη αναζητείται. Ο συγγραφέας του Β΄ Μακκαβαίων ενδέχεται να έχει πολύ δίκιο. Ίσως να μην ανακαλύψουμε τι συνέβη στη χαμένη Κιβωτό της Διαθήκης έως ότου ο ίδιος ο Κύριος επιστρέψει.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι συνέβη στην Κιβωτό της Διαθήκης;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries