settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς υποστηρίζει η Αρχαιολογία τη Βίβλο;

Απάντηση


Η Αρχαιολογία έχει αποκληθεί "ο καλύτερος φίλος της Βίβλου", μια δήλωση που αντανακλά τη μακρά ιστορία των ανακαλύψεων που υποστηρίζουν τη βιβλική καταγραφή. Από την ανακάλυψη του κυλίνδρου του Κύρου το 1879, μέχρι τους παπύρους της Νεκράς Θάλασσας το 1947 και τη λίμνη του Σιλωάμ το 2004, η αρχαιολογία έχει συνεργαστεί χέρι-χέρι με τους μελετητές της Βίβλου για να παράσχει μια ανεξάρτητη μαρτυρία για την αλήθεια του λόγου του Θεού.

Υπάρχουν, φυσικά, κάποιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τη Βίβλο. Τότε τι; Η Αρχαιολογία ή η Βίβλος είναι αυτή που κάνει λάθος; Σε τέτοιες περιπτώσεις θυμόμαστε ότι και οι αρχαιολόγοι είναι άνθρωποι, με τους δικούς τους περιορισμούς, προκαταλήψεις και επιρρεπείς στο λάθος. Μόλις βρεθεί ένα τεχνούργημα, η ύπαρξή του και η θέση του πρέπει να ερμηνευτούν, και η διαδικασία της ερμηνείας είναι αυτή που είναι επιρρεπής σε λάθη. Πολλοί κοσμικοί αρχαιολόγοι συνήθιζαν να λένε ότι ο Δαβίδ ήταν μια μυθική μορφή, εφάμιλλη του βασιλιά Αρθούρου, παρά ένας ιστορικός βασιλιάς. Μάλλον αυτή ήταν η θέση τους μέχρι που βρήκαν τη Στήλη του Τελ Νταν, μια πέτρα από βασάλτη που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα π.Χ. και φέρει το όνομα του Δαβίδ και τον προσδιορίζει ως βασιλιά του Ισραήλ. Έτσι, μέχρι να βρεθεί η στήλη, η αρχαιολογία δεν υποστήριζε ανοιχτά τις αναφορές της Βίβλου στον Δαβίδ. Αλλά, τελικά, ένα αρχαιολογικό εύρημα έδειξε ότι η Βίβλος ήταν αληθινή από την αρχή. Ο Δαβίδ ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο που ήταν βασιλιάς του Ισραήλ, και οι κακόπιστοι της Αρχαιολογίας αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος.

Πολλές ακόμη αρχαιολογικές ανακαλύψεις έχουν τεκμηριώσει γεγονότα και πρόσωπα της Βίβλου. Στην πραγματικότητα, η Αρχαιολογία έχει σε πολλές περιπτώσεις παράσχει απτές αποδείξεις για όσα ακριβώς καταγράφει η Βίβλος. Η εισβολή της Αιγύπτου στο Ισραήλ (Α΄ Βασιλέων 14:25), η ασσυριακή πολιορκία της Λαχείς (Β΄ Βασιλέων 18-19), οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Σεβά (Α΄ Βασιλέων 10), η βαβυλωνιακή κατάκτηση της Ιερουσαλήμ, και οι βασιλείες των βασιλέων Αμρί, Αχαάβ, Οζία, Εζεκία, Άχαζ, Ιεροβοάμ Β΄ και Ιωαχείν (Α΄ και Β΄ Βασιλέων), όλα καταγράφονται στη Βίβλο και όλα έχουν επιβεβαιωθεί από την Αρχαιολογία. Και η προαναφερθείσα ανακάλυψη των παπύρων της Νεκράς Θάλασσας, ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα του 20ού αιώνα, αποτέλεσε αποφασιστική απόδειξη της αξιοπιστίας των χειρογράφων της Βίβλου.

Οι χριστιανοί πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούμε να αποδείξουμε επιστημονικά ότι η Αγία Γραφή είναι αληθινή. Καμία αρχαιολογική ανακάλυψη δεν θα "αποδείξει" ποτέ τη Βίβλο στους σκεπτικιστές. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να αμφιβάλλουμε για την απόλυτη αλήθεια του Θεού. Ο Θεός είναι ο συγγραφέας της ιστορίας και είμαστε βέβαιοι ότι η καταγραφή της ιστορίας Του είναι μια ακριβής περιγραφή των όσων συνέβησαν. Φυσικά, δεν γράφτηκαν στην καταγραφή Του όλα όσα συνέβησαν στην ιστορία. Καταγράφηκαν μόνο εκείνα τα πράγματα που προωθούν την αποκάλυψη του Θεού για τον εαυτό Του και είναι χρήσιμα για εμάς "ως παραδείγματα και ... νουθεσία" (Α΄ Κορινθίους 10:11).

Στη μία περίπτωση μετά την άλλη, η Αρχαιολογία τελικά συμβαδίζει με τη βιβλική μαρτυρία και Αρχαιολογία και Βίβλος έρχονται σε συμφωνία. Ως χριστιανοί, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να μην αφήνουμε την πίστη μας στο λόγο του Θεού να διαταράσσεται από τις θεωρίες των ανθρώπων. Η Αρχαιολογία δεν απέδειξε ποτέ ότι η βιβλική μαρτυρία είναι λανθασμένη, αν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν έχει τα στοιχεία που θα αποδείκνυαν ότι η βιβλική μαρτυρία είναι σωστή. Καθώς οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να σκάβουν, θα έχουμε όλο και περισσότερες εξωτερικές αποδείξεις που θα τεκμηριώνουν την ιστορικότητα και την αλήθεια της καταγραφής της Βίβλου.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς υποστηρίζει η Αρχαιολογία τη Βίβλο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries