settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι τα γραπτά κείμενα του αποστόλου Παύλου θεόπνευστα (δες Α΄ Κορινθίους 7:12);

Απάντηση


Το μεγαλύτερο μέρος του συντηρητικού ευαγγελικού χριστιανισμού πιστεύει σε αυτό που ονομάζεται πλήρης λεκτική θεοπνευστία των Γραφών, που σημαίνει πως κάθε μία λέξη της Αγίας Γραφής είναι θεόπνευστη (Β΄ Τιμόθεον 3:16). Αν οι κριτικοί της Γραφής μπορούν να ισχυριστούν πως το Α΄ Κορινθίους 7:12 δεν είναι θεόπνευστο, αλλά είναι η γνώμη του Παύλου, ποιες άλλες περικοπές θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως αποτελούν απόψεις του ανθρώπου συγγραφέα και όχι την εντολή του θείου Συγγραφέα; Το ζήτημα αυτό αφορά αυτήν την καρδιά της βιβλικής εξουσίας.

Ο Παύλος έγραψε την επιστολή του αυτή στους πιστούς που κατοικούσαν στην Κόρινθο, μια πολύ διεφθαρμένη πόλη. Ένας λόγος για την ύπαρξη της διαφθοράς ήταν η παρουσία του ναού της Αφροδίτης που φιλοξενούσε πάνω από 1000 πόρνες. Ο Παύλος ίδρυσε την εκκλησία στην Κόρινθο μέσα σ' αυτό το περιβάλλον. Πραγματικά, αρκετά μέλη της εκκλησίας εξήλθαν από τον αμαρτωλό κορινθιακό τρόπο ζωής. Η εκκλησία της Κορίνθου αποτελείτο από πρώην πόρνους, πρώην μοιχούς, πρώην ειδωλολάτρες, πρώην ομοφυλόφιλους, πρώην κλέφτες και πρώην μέθυσους (Α΄ Κορινθίους 6:9-11).

Όταν ο Παύλος ξεκινάει το 7ο κεφάλαιο της επιστολής του, απαντά στο ερώτημα που η εκκλησία τού έθεσε σχετικά με τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Με δεδομένο το κοινωνικό κορινθιακό κλίμα , οι Κορίνθιοι σκέφτηκαν πως θα ήταν καλό για τον καθένα τους να παραμείνουν άγαμοι. Ο Παύλος συμφωνεί πως η αγαμία είναι καλό πράγμα κι ακόμη δηλώνει πως θα ευχόταν περισσότεροι άνθρωποι να μπορούσαν να μείνουν άγαμοι, όπως ήταν αυτός. Ο Παύλος δεν μιλάει υποτιμητικά για τον γάμο. Αυτό που απλά δηλώνει είναι τα προφανή οφέλη που αποφέρει στη διακονία η αγαμία. Ο Παύλος όμως αποσαφηνίζει πως η αγαμία είναι χάρισμα από τον Θεό και δεν το έχουν όλοι (εδ. 7). Γι' αυτούς που τώρα είναι παντρεμένοι, ο Παύλος τους καλεί να παραμείνουν ως έχουν και στο εδ. 10 ο Παύλος λέει, «όχι εγώ αλλά ο Κύριος». Αυτό σημαίνει ότι ο Παύλος απευθύνει στους Κορίνθιους μια άμεση εντολή του Ιησού. Η εντολή αυτή πηγάζει από τη διδασκαλία του Ιησού στα ευαγγέλια, συγκεκριμένα στον Ματθαίο 5:32.

Τελικά, στο εδάφιο 12 ο Παύλος μιλάει για τον γάμο μεταξύ ενός χριστιανού κι ενός μη χριστιανού. Με δεδομένο το περιβάλλον που επικρατούσε, οι σύζυγοι θα ένιωθαν τον πειρασμό να χωρίσουν τους άπιστους συζύγους των, νομίζοντας πως μ' αυτόν τον τρόπο θα άγνιζαν τον εαυτό τους. Ο Παύλος καλεί τους πιστούς συζύγους να παραμείνουν με τον άπιστο σύζυγό τους, με το σχόλιο πως η εντολή αυτή προέρχεται απ' αυτόν και όχι από τον Κύριο. Ο Παύλος όμως δεν δίνει τη δική του γνώμη εδώ. Αυτό που λέει είναι ότι ο Ιησούς ποτέ δεν έθιξε ευθέως αυτό το ζήτημα κατά τη διάρκεια της επίγειας διακονίας Του. Τα ευαγγέλια δεν περιέχουν καμία ευθεία διδασκαλία του Χριστού που ν' αφορά την περίπτωση ενός παντρεμένου πιστού συζύγου μ' έναν άπιστο σύζυγο. Ο Ιησούς έδωσε μόνο έναν νόμιμο λόγο για διαζύγιο (Ματθαίος 5:32, 19:19) κι ο γάμος με άπιστο σύζυγο δεν ήταν αυτός ο λόγος.

Έτσι, η καλύτερη απάντηση είναι ότι ο Παύλος παρείχε νέα αποκάλυψη σε μια περιοχή που ο Χριστός δεν έθιξε συγκεκριμένα. Γι' αυτό ο Παύλος λέει, «εγώ, όχι ο Κύριος». Με άλλα λόγια, όχι ο Κύριος αλλά εγώ δίνω αυτήν την εντολή αν και στηρίζεται στις αρχές που δίδαξε ο Χριστός. Όσο εκτεταμένη κι αν ήταν η διακονία του Χριστού, δεν μίλησε για το κάθε τι της χριστιανικής ζωής. Γι' αυτό διέταξε τους μαθητές Του να συνεχίσουν τη διακονία Του, μετά την ανάληψή Του, και γι' αυτό έχουμε μια θεόπνευστη Γραφή, «για να είναι ο άνθρωπος του Θεού τέλειος, ετοιμασμένος για κάθε έργο αγαθό». Ο Παύλος παρέλαβε σημαντικό μέρος καινούριας αποκάλυψης, αν και ουσιαστικά οι αποκαλύψεις αυτές προήλθαν από το Άγιο Πνεύμα. Σε πολλές από τις επιστολές του ο Παύλος αποκαλύπτει «μυστήρια». Η λέξη «μυστήριο» είναι ένας τεχνικός όρος που αναφέρεται σε κάποια κρυμμένη αλήθεια που τώρα αποκαλύφθηκε, όπως αυτή της εκκλησίας, πως θ' αποτελείτο από Ιουδαίους και εθνικούς (Ρωμαίους 11:25) ή αυτήν της αρπαγής (Α΄ Κορινθίους 15:51-52). Ο Παύλος μας δίνει, απλά, πρόσθετη αποκάλυψη σχετικά με τον γάμο, όπου ο Ιησούς δεν έδωσε λεπτομέρειες.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι τα γραπτά κείμενα του αποστόλου Παύλου θεόπνευστα (δες Α΄ Κορινθίους 7:12);
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries