settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς πρέπει να σταθούν οι χριστιανοί για την πίστη τους σ' έναν τόσο αντιχριστιανικό κόσμο;

Απάντηση


Ως χριστιανοί μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα καθώς στεκόμαστε μαζί με τον Χριστό, να ζήσουμε σύμφωνα με τον λόγο Του και ν' αυξηθούμε στη γνώση μας σ' Αυτόν. Ο Χριστός είπε, «ας λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους…» (Ματθαίος 5:16). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ζούμε και να ενεργούμε με τρόπο που προάγει το ευαγγέλιο. Πρέπει, ακόμη, να εξοπλιστούμε με γνώση, τόσο του ευαγγελίου (Εφεσίους 6:10-17) όσο και του κόσμου γύρω μας. Στην Α΄ Πέτρου 3:15 λέει, «Να είστε πάντοτε έτοιμοι να δώσετε τη σωστή απάντηση σ' όλους όσοι ζητούν να τους δικαιολογήσετε τη χριστιανική σας ελπίδα. Αυτό όμως να το κάνετε με πραότητα και φόβο Θεού.» Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζήσουμε και να διδάξουμε όπως ο Χριστός και να Τον αφήσουμε να φροντίσει για τα περαιτέρω.

Οι κριτικοί του χριστιανισμού έχουν γίνει πιο μαχητικοί πρόσφατα. Αυτό οφείλεται, μερικώς, στο γεγονός ότι πολλοί δεν πιστεύουν στον Θεό ή δεν κατανοούν καθόλου την αλήθεια περί Αυτού. Επίσης, η προφανής αύξηση αυτών που μάχονται τη χριστιανική πίστη είναι ζήτημα αντίληψης. Όπως συμβαίνει με πολλά ζητήματα, αυτοί που απεχθάνονται τον χριστιανισμό, φωνάζουν και εκφράζονται πιο δυναμικά μεταξύ των απίστων. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που δεν πιστεύουν δεν επιδιώκει να ενοχλεί τους πιστούς. Οι λίγοι οργισμένοι, που με πίκρα φωνάζουν, δημιουργούν αρκετή φασαρία και φαίνεται ωσάν να είναι περισσότεροι απ' ό,τι στην πραγματικότητα είναι.

Η τυπική προσβολή από τους μη θρησκευόμενους είναι ν' αποκαλούν τους πιστούς «αδαείς», «ανόητους», ότι έχουν υποστεί «πλύση εγκεφάλου», ή με άλλα λόγια, ισχυρίζονται ότι οι πιστοί έχουν χαμηλή νοημοσύνη σε σχέση με αυτούς που δεν πιστεύουν. Όταν ένας χριστιανός υπερασπίζεται ευφυώς την πίστη του, τότε τον αποκαλούν «φανατικό» ή «ακραίο». Όταν οι άνθρωποι που γνωρίζουν πως ο χριστιανός είναι πρόσωπο αγάπης κι ευγένειας ακούνε αυτούς τους χαρακτηρισμούς, τότε βλέπουν τους αθεϊστές ως άφρονες (Ψαλμός 53:1). Οι περισσότεροι άπιστοι δεν έχουν προσωπικό λόγο να δουν αρνητικά τους χριστιανούς, αλλά μερικές φορές ακούνε τόσα πολλά από τους φωνασκούντες αντι-χριστιανούς και υποθέτουν πως έχουν δίκιο. Χρειάζονται παραδείγματα ζωής που μοιάζουν στον Χριστό προκειμένου να δουν την αλήθεια.

Φυσικά, όταν κάποιος που ισχυρίζεται πως είναι χριστιανός λέει ή κάνει κάτι που δεν ταιριάζει με τον Χριστό, ο οργισμένος κόσμος είναι εκεί να φωνάξει και να τον χαρακτηρίσει ως έναν τυπικό, θρησκευόμενο υποκριτή. Έχουμε λάβει προειδοποίηση γι' αυτό, ώστε το προσδοκούμε (Ρωμαίους 1:28-30, Ματθαίος 5:11). Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε σ' αυτήν την περίπτωση είναι να δείξουμε κάποια βιβλική περικοπή που μιλά ενάντια σ' αυτό που έκανε το συγκεκριμένο πρόσωπο και να υπενθυμίσουμε στους αθεϊστές ότι μόνο και μόνο που κάποιος λέει ότι είναι χριστιανός, ακόμη κι αν ο ίδιος πιστεύει ότι είναι χριστιανός, αυτό δεν σημαίνει ότι πραγματικά είναι. Στον Ματθαίο 7:16, 20 μας λέει ότι οι αληθινοί χριστιανοί γνωρίζονται από τα έργα τους και όχι απλά από την ομολογία τους. Κι είναι καλό να υπενθυμίζουμε στους ασκούντες κριτική ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας που ζει χωρίς καθόλου ν' αμαρτάνει (Ρωμαίους 3:23).

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κανένας, όσο πειστικός και αν είναι, δεν μπορεί ν' αναγκάσει κάποιον να πιστέψει κάτι που δεν θέλει να πιστέψει. Ασχέτως των διαθέσιμων μαρτυριών, οι άνθρωποι θα πιστέψουν αυτό που θέλουν να πιστέψουν (Λουκάς 12:54-56). Ο έλεγχος της συνείδησης δεν είναι το έργο του χριστιανού. Το Άγιο Πνεύμα ελέγχει τους ανθρώπους (Ιωάννης 14:16-17), κι αυτοί επιλέγουν αν θα πιστέψουν ή όχι. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να γινόμαστε όσο γίνεται περισσότερο όμοιοι με τον Χριστό. Είναι λυπηρό ότι υπάρχουν πολλοί αθεϊστές που έχουν διαβάσει ολόκληρη την Αγία Γραφή ψάχνοντας να εντοπίσουν στοιχεία που θα τα χρησιμοποιήσουν ενάντια στους χριστιανούς και υπάρχουν πολλοί χριστιανοί που σχεδόν καθόλου δεν έχουν διαβάσει τις Γραφές.

Είναι σκληρό για το οργισμένο πλήθος να κατηγορεί έναν χριστιανό πως είναι ένας μισητός, βάναυσος φανατικός όταν το πρόσωπο αυτό ζει μια ζωή καλοσύνης, ταπεινοφροσύνης και ελέους. Όταν ο χριστιανός μπορεί να συζητήσει, να επιχειρηματολογήσει ή να καταρρίψει τα κοσμικά επιχειρήματα με ακρίβεια, ο χαρακτηρισμός «αδαής» δεν ταιριάζει πλέον. Ένας χριστιανός που έχει διαβάσει τα κοσμικά επιχειρήματα και μπορεί με ευγένεια να εκθέσει τα σφάλματά τους, βοηθάει στο άδειασμα των στερεοτύπων που προωθούν οι αθεϊστές. Η γνώση είναι το όπλο, και είναι αόρατη όταν αφήνουμε τον Χριστό να μας οδηγεί στον τρόπο χρησιμοποίησής της.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς πρέπει να σταθούν οι χριστιανοί για την πίστη τους σ' έναν τόσο αντιχριστιανικό κόσμο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries