settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η αιτία του αντισημιτισμού σε όλον τον κόσμο;

Απάντηση


Γιατί ο κόσμος μισεί τους Ιουδαίους; Γιατί ο αντισημιτισμός αυξάνεται σαν επιδημία σε τόσα πολλά έθνη; Ποιο είναι το μεγάλο κακό με τους Ιουδαίους; Η Ιστορία έχει δείξει πως σε διάφορες εποχές, για πάνω από 1.700 χρόνια, οι Ιουδαίοι έχουν εκτοπιστεί από περισσότερες από 80 διαφορετικές χώρες. Ιστορικοί και ειδικοί έχουν συμπεράνει πως υπάρχουν τουλάχιστον έξι διαφορετικοί λόγοι:

• Φυλετική θεωρία – οι Ιουδαίοι μισούνται διότι αποτελούν μια κατώτερη φυλή.
• Οικονομική θεωρία – οι Ιουδαίοι μισούνται επειδή κατέχουν πολύ πλούτο και δύναμη.
• Η θεωρία των άλλων – οι Ιουδαίοι μισούνται διότι διαφέρουν από όλους τους άλλους.
• Η θεωρία του αποδιοπομπαίου τράγου – οι Ιουδαίοι μισούνται διότι είναι η αιτία των προβλημάτων όλου του κόσμου.
• Η θεωρία της θεοκτονίας – οι Ιουδαίοι μισούνται διότι σκότωσαν τον Ιησού Χριστό.
• Η θεωρία του εκλεκτού λαού – οι Ιουδαίοι μισούνται διότι δηλώνουν αλαζονικά πως αποτελούν τους «εκλεκτούς του Θεού».

Υπάρχει καθόλου ουσία στις θεωρίες αυτές;

• Αναφορικά με τη φυλετική θεωρία, η αλήθεια είναι πως οι Ιουδαίοι δεν αποτελούν μια φυλή. Οποιοσδήποτε στον κόσμο, ασχέτως χρώματος, πιστεύω ή φυλής μπορεί να γίνει Ιουδαίος.

• Η οικονομική θεωρία που αναφέρει πως οι Ιουδαίοι είναι πλούσιοι, δεν έχει ιδιαίτερο βάρος. Η ιστορία έχει δείξει πως από τον 17ο αιώνα έως τον 20ο, ιδιαίτερα στην Πολωνία και τη Ρωσία, οι Ιουδαίοι ήταν απελπιστικά φτωχοί και είχαν ελάχιστη, αν όχι καθόλου, επιρροή στα επιχειρηματικά ή πολιτικά συστήματα.

• Ως προς τη θεωρία των άλλων, κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, οι Ιουδαίοι προσπάθησαν απελπιστικά να ενσωματωθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είχαν ελπίσει πως η ενσωμάτωσή τους θα συντελούσε στην εξάλειψη του αντισημιτισμού. Παρ’ όλ’ αυτά, μισήθηκαν ακόμη περισσότερο από αυτούς που ισχυρίζονταν ότι οι Ιουδαίοι θα μόλυναν τη φυλή τους με κατώτερα γονίδια. Αυτό αλήθευε ιδιαίτερα στη Γερμανία, πριν τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

• Σχετικά με τη θεωρία του αποδιοπομπαίου τράγου, είναι γεγονός ότι οι Ιουδαίοι πάντοτε μισούνταν, πράγμα που τους καθιστά βολικό στόχο.

• Αναφορικά με τη θεωρία της θεοκτονίας, η Γραφή καθιστά σαφές πως οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που πραγματικά θανάτωσαν τον Ιησού, αν και οι Ιουδαίοι ενήργησαν ως ηθικοί αυτουργοί. Πέρασαν μερικοί αιώνες ώστε οι Ιουδαίοι να θεωρούνται ως οι δολοφόνοι του Χριστού. Διερωτάται κανείς πώς το μίσος δεν στρέφεται ενάντια στους Ρωμαίους. Ο ίδιος ο Ιησούς συγχώρεσε τους Ιουδαίους (Λουκάς 23:34). Ακόμη και το Βατικανό απάλλαξε τους Ιουδαίους για τον θάνατο του Χριστού το 1963. Ωστόσο, καμία δήλωση δεν έχει μειώσει τον αντισημιτισμό.

• Όσον αφορά τον ισχυρισμό πως είναι ο «εκλεκτός λαός του Θεού», οι Ιουδαίοι στη Γερμανία απέρριψαν την ιδέα πως κατέχουν αυτό το χαρακτηριστικό κατά τη διάρκεια του ύστερου μέρους του 19ου αιώνα, για να αφομοιωθούν καλύτερα στη γερμανική κουλτούρα. Ωστόσο, υπέστησαν το Ολοκαύτωμα. Σήμερα, μερικοί χριστιανοί και μουσουλμάνοι ισχυρίζονται πως είναι ο «εκλεκτός λαός» του Θεού· κι όμως, ο κόσμος μάλλον τους ανέχεται ενώ συνεχίζει να μισεί τους Ιουδαίους.

Αυτό μας φέρνει στον πραγματικό λόγο τού γιατί ο κόσμος μισεί τους Ιουδαίους. Ο απόστολος Παύλος γράφει, «Επειδή, ευχόμουν εγώ ο ίδιος να είμαι ανάθεμα από τον Χριστό χάριν των αδελφών μου, των συγγενών μου κατά σάρκα, που είναι Ισραηλίτες, των οποίων είναι η υιοθεσία και η δόξα και οι διαθήκες και η νομοθεσία και η λατρεία και οι υποσχέσεις· των οποίων είναι οι πατέρες, και από τους οποίους γεννήθηκε ο Χριστός, όσον αφορά τη σάρκα, αυτός που είναι επάνω σε όλους ευλογητός Θεός στους αιώνες. Αμήν.» (Ρωμαίους 9:3-5). Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος μισεί τους Ιουδαίους επειδή μισεί τον Θεό. Οι Ιουδαίοι ήταν ο «πρωτότοκος γιος» του Θεού, ο εκλεκτός λαός Του (Δευτερονόμιο 14:2). Ο Θεός χρησιμοποίησε τους Ιουδαίους πατριάρχες, προφήτες και τον Ναό, για να μιλήσει, για να δώσει τον Νόμο Του και την ηθική σ’ ένα κόσμο αμαρτίας. Έστειλε τον Υιό Του, τον Ιησού Χριστό, μ’ ένα ιουδαϊκό σώμα για να λυτρώσει τον κόσμο από την αμαρτία. Ο Διάβολος, ο άρχοντας αυτού του κόσμου (Ιωάννης 14:30, Εφεσίους 2:2), έχει δηλητηριάσει το νου των ανθρώπων με το δικό του μίσος ενάντια στους Ιουδαίους. Δες στην Αποκάλυψη 12, την αλληγορική απεικόνιση του μίσους του Σατανά (του δράκοντα) ενάντια στο ιουδαϊκό έθνος (τη γυναίκα).

Ο Διάβολος έχει προσπαθήσει να αφανίσει τους Ιουδαίους μέσω των Βαβυλωνίων, των Περσών, των Ασσυρίων, των Αιγυπτίων, των Χετταίων και των Ναζί. Απέτυχε, όμως, όλες τις φορές. Ο Θεός δεν έχει τελειώσει με τον Ισραήλ. Το Ρωμαίους 11:26 μας λέει πως κάποια μέρα όλος ο Ισραήλ θα σωθεί, και πώς θα γίνει αυτό αν πάψει το Ισραήλ να υπάρχει; Ο Θεός, συνεπώς, θα διαφυλάξει τους Ιουδαίους για το μέλλον, όπως ακριβώς το έκανε για το «υπόλοιπο» τους μέσα στην Ιστορία, μέχρις ότου το τελικό Του σχέδιο πραγματοποιηθεί. Τίποτε δεν μπορεί ν’ ανατρέψει το σχέδιο του Θεού για το Ισραήλ και τον ιουδαϊκό λαό.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η αιτία του αντισημιτισμού σε όλον τον κόσμο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries