settings icon
share icon
Ερώτηση

Εμφανίζονται σήμερα άγγελοι στους ανθρώπους;

Απάντηση


Στη Γραφή συναντούμε αγγέλους που εμφανίζονται απρόβλεπτα και με διάφορους τρόπους στους ανθρώπους. Από μια επιπόλαιη ανάγνωση των Γραφών, κάποιος μπορεί να συμπεράνει πως οι αγγελικές εμφανίσεις ήσαν κάτι κοινό, αλλά δεν είναι έτσι. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον σήμερα για τους αγγέλους, και υπάρχουν πολλές αναφορές για αγγελικές εμφανίσεις. Οι άγγελοι αποτελούν τμήμα της πίστης όλων, σχεδόν, των θρησκειών και γενικώς φαίνεται πως έχουν τον ίδιο ρόλο του αγγελιαφόρου. Προκειμένου ν’ αντιληφθούμε το κατά πόσον εμφανίζονται σήμερα οι άγγελοι, πρέπει πρώτα να ρίξουμε μια ματιά στις βιβλικές αρχαίες εμφανίσεις τους.

Η πρώτη εμφάνιση αγγέλων στη Γραφή βρίσκεται στη Γένεση 3:24, όταν ο Αδάμ και η Εύα εκδιώχθηκαν από τον Κήπο της Εδέμ. Ο Θεός έθεσε χερουβείμ να φυλάττουν την είσοδο με μια φλεγόμενη ρομφαία. Η επόμενη αγγελική εμφάνιση είναι στη Γένεση 16:7, περίπου 1.900 χρόνια μετά. Η Άγαρ, η Αιγύπτια δούλη που γέννησε στον Αβραάμ τον Ισμαήλ, έλαβε συμβουλή από έναν άγγελο να επιστρέψει και υποταχθεί στην κυρία της, τη Σάρα. Ο Θεός και δύο άγγελοι επισκέφθηκαν τον Άβραμ στη Γένεση 18:2, όταν ο Θεός τον πληροφόρησε για την επικείμενη καταστροφή των Σοδόμων και των Γομόρρων. Οι ίδιοι δύο άγγελοι επισκέφθηκαν τον Λωτ και τον καθοδήγησαν να εξέλθει από την πόλη με την οικογένειά του πριν αυτή καταστραφεί (Γένεση 19:1-11). Οι άγγελοι στην περίπτωση, επίσης, έδειξαν υπερφυσική δύναμη τυφλώνοντας τους κακούς ανθρώπους που απειλούσαν τον Λωτ.

Όταν ο Ιακώβ είδε πλήθος αγγέλων (Γένεση 32:1), τους αναγνώρισε αμέσως ως στράτευμα του Θεού. Στους Αριθμούς 22:22, ένας άγγελος αντιμετώπισε τον ανυπάκουο προφήτη Βαλαάμ, αλλά ο Βαλαάμ δεν είδε από την αρχή τον άγγελο που το γαϊδούρι του είδε. Η Μαριάμ δέχθηκε επίσκεψη αγγέλου που της μίλησε πως θα γινόταν η μητέρα του Μεσσία, και ο Ιωσήφ ειδοποιήθηκε από άγγελο να πάρει την Μαριάμ και τον Ιησού για να φύγουν στην Αίγυπτο για προστασία από το διάταγμα του Ηρώδη (Ματθαίος 2:13). Όταν εμφανίζονται άγγελοι, αυτοί που τους βλέπουν, συχνά φοβούνται (Κριτές 6:22, Α΄ Χρονικών 21:30, Ματθαίος 28:5). Οι άγγελοι παραδίδουν μηνύματα από τον Θεό και πραγματοποιούν χτυπήματα, μερικές φορές με υπερφυσικά μέσα. Σε κάθε περίπτωση οι άγγελοι οδηγούν τους ανθρώπους στον Θεό και δίνουν σ’ Αυτόν τη δόξα. Οι άγιοι άγγελοι αρνούνται να δεχθούν λατρεία (Αποκάλυψη 22:8-9).

Σύμφωνα με σύγχρονες αναφορές, οι αγγελικές εμφανίσεις γίνονται με μια ποικιλία μορφών. Σε κάποιες περιπτώσεις, ένας ξένος εμποδίζει από σοβαρό ατύχημα ή θάνατο και μετά εξαφανίζεται. Σε άλλες περιπτώσεις, μια φτερωτή ή λευκοντυμένη ύπαρξη φαίνεται προσωρινά και μετά χάνεται. Το πρόσωπο που βλέπει τον άγγελο μένει με μια αίσθηση ειρήνης και βεβαιότητας για την παρουσία του Θεού. Ο τύπος αυτός της συνάντησης φαίνεται να συμφωνεί με το βιβλικό σχέδιο όπως φαίνεται στις Πράξεις 27:23.

Ένας άλλος τύπος επίσκεψης που αναφέρεται πως συμβαίνει σήμερα είναι η μορφή «αγγελικής χορωδίας». Στον Λουκά 2:13, οι ποιμένες άκουσαν μια αγγελική χορωδία καθώς τους μηνύθηκε η γέννηση του Σωτήρα. Κάποιοι άνθρωποι έχουν αναφέρει παρόμοιες εμπειρίες σε τόπους λατρείας. Η εμπειρία αυτή δεν ταιριάζει στο πρότυπο τόσο καλά, καθώς τυπικά δεν εξυπηρετεί κάποιον άλλον σκοπό πέρα από του να προσφέρει ένα αίσθημα έντονης πνευματικής χαράς. Η αγγελική χορωδία στο ευαγγέλιο του Λουκά διακήρυττε κάποια πολύ σημαντικά νέα.

Ένας τρίτος τύπος επίσκεψης περιέχει μόνο ένα φυσικό αίσθημα. Ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν συχνά αναφέρει ως εάν κάποια χέρια ή φτερά τους αγκάλιασαν σε ώρες πολύ έντονης μοναξιάς. Ο Θεός είναι σίγουρα ο Θεός κάθε παρηγοριάς και οι Γραφές λένε πως ο Θεός καλύπτει με τα φτερά Του (Ψαλμός 91:4). Τέτοιες αναφορές μπορεί ν’ αποτελούν παραδείγματα μιας τέτοιας κάλυψης.

Ο Θεός ακόμη ενεργεί στον κόσμο μας όπως το έκανε πάντοτε, και οι άγγελοί Του σίγουρα εργάζονται. Όπως οι άγγελοι προστάτεψαν τους ανθρώπους του Θεού στο παρελθόν, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως μας φρουρούν σήμερα. Στην Εβραίους 13:2 μας λέει, «μη ξεχνάτε τη φιλοξενία· επειδή, διαμέσου αυτής μερικοί φιλοξένησαν αγγέλους, μη γνωρίζοντας». Καθώς υπακούμε στις εντολές του Θεού, είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε τους αγγέλους Του, ακόμη κι αν δεν το αντιληφθούμε. Σε συγκεκριμένες περιστάσεις, ο Θεός επέτρεψε οι άνθρωποι Του να δουν τους αόρατους αγγέλους, ώστε να ενθαρρυνθούν και να συνεχίσουν να Τον υπηρετούν (Β΄ Βασιλέων 6:16-17).

Πρέπει επίσης να προσέξουμε την προειδοποίηση των Γραφών σχετικά με τις αγγελικές υπάρξεις: Υπάρχουν ξεπεσμένοι άγγελοι που δουλεύουν για τον Διάβολο που θα κάνει ό,τι μπορεί για να μας υπονομεύσει και καταστρέψει. Στην Γαλάτας 1:8 μας προειδοποιεί να είμαστε άγρυπνοι για οποιοδήποτε «νέο» ευαγγέλιο, ακόμη κι αν κηρυχτεί από έναν άγγελο. Στην Κολοσσαείς 2:18 μας προειδοποιεί ενάντια στη λατρεία των αγγέλων. Κάθε φορά στη Γραφή που οι άνθρωποι προσκυνούσαν ενώπιον αγγέλων, οι υπάρξεις αυτές αρνούνταν να δεχθούν λατρεία. Κάθε άγγελος που δέχεται λατρεία ή δεν δίνει δόξα στον Κύριο Ιησού Χριστό είναι ένας απατεώνας. Στη Β΄ Κορινθίους 11:14-15 μας λέει πως ο Διάβολος και οι άγγελοί του μεταμορφώνονται σε αγγέλους φωτός προκειμένου να εξαπατήσουν και να παρεκτρέψουν όποιον τους ακούει.

Μας ενθαρρύνει η γνώση πως οι άγγελοι του Θεού εργάζονται. Σε ειδικές περιστάσεις, ενδέχεται να δεχθούμε μια από αυτές τις σπάνιες προσωπικές επισκέψεις. Μεγαλύτερη από αυτή τη γνώση, όμως, είναι η γνώση ότι ο ίδιος ο Ιησούς είπε, «εγώ είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, μέχρι τη συντέλεια του αιώνα» (Ματθαίος 28:20). Ο Ιησούς που δημιούργησε τους αγγέλους και δέχεται τη λατρεία τους, μας έχει υποσχεθεί την παρουσία Του στις δοκιμασίες μας.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Εμφανίζονται σήμερα άγγελοι στους ανθρώπους;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries