settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει ότι ο Σατανάς μετασχηματίζεται σε άγγελο φωτός;

Απάντηση


Το σκοτάδι και το φως αποτελούν μεταφορές για το κακό και το καλό. Αν κάποιος δει έναν άγγελο τού φωτός, η εντύπωση που σχηματίζεται αυτομάτως είναι πως πρόκειται για μια καλή ύπαρξη, διότι ο συσχετισμός τού κακού με το σκοτάδι και του καλού με το φως αποτελεί ένα δυναμικό αρχέτυπο στην ανθρώπινη ιστορία. Στην Αγία Γραφή το φως αποτελεί πνευματική μεταφορά για την αλήθεια και την αναλλοίωτη φύση τού Θεού (Ιακώβου 1:17). Χρησιμοποιείται επανειλημμένως στην Γραφή για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ότι ο Θεός είναι πλήρως αγαθός και αληθής (Α΄ Ιωάννου 1:5). Όταν είμαστε «στο φως», είμαστε μαζί Του (Α΄ Πέτρου 2:9). Μας προτρέπει να είμαστε ενωμένοι μαζί Του στο φως (Α΄ Ιωάννου 1:7), γιατί ο σκοπός Του ήταν να μας δώσει φως (Ιωάννης 12:46). Φως είναι ο τόπος όπου κατοικεί και αναπαύεται η αγάπη (Α΄ Ιωάννου 2:9-10). Ο Θεός έχει δημιουργήσει το φως (Γένεση 1:3), κατοικεί στο φως (Α΄ Τιμόθεον 6:16) και δίνει φως στις ανθρώπινες καρδιές ώστε να μπορέσουμε να Τον δούμε και να Τον γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε την αλήθεια (Β΄ Κορινθίους 4:6).

Ετσι, όταν το Β΄ Κορινθίους 11:14 μάς λέει ότι «ο ίδιος ο σατανάς μετασχηματίζεται σε άγγελο φωτός», σημαίνει ότι ο Σατανάς εκμεταλλεύεται την αγάπη μας για το φως προκειμένου να μας εξαπατήσει. Θέλει να μας κάνει να σκεφτούμε ότι είναι καλός, αληθής, μας αγαπάει και δυνατός – όλα όσα ο Θεός είναι. Η απεικόνισή του ως μια σκοτεινή, διαβολική ύπαρξη με κέρατα δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική στους περισσότερους ανθρώπους. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ελκύονται από το σκοτάδι αλλά από το φως. Συνεπώς, ο Σατανάς εμφανίζεται ως δημιούργημα τού φωτός για να μας ελκύσει προς τον εαυτό του και τα ψεύδη του.

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε ποιο φως πηγάζει από τον Θεό και ποιο «φως» προέρχεται από τον Σατανά; Ο νους μας και η καρδιά μας εύκολα μπερδεύονται από αντικρουόμενα μηνύματα. Πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι βρισκόμαστε στο σωστό μονοπάτι; Ο Ψαλμός 119 λέει, «Λύχνος στα πόδια μου είναι ο λόγος σου, και φως στα μονοπάτια μου» (εδάφιο 105), και «η φανέρωση τών λόγων σου φωτίζει· συνετίζει τους απλούς» (εδάφιο 130). Τα λόγια τού Θεού έχουν δύναμη. Όπως ακριβώς ο λόγος τού Θεού έφερε στην ύπαρξη το φυσικό φως, έτσι μπορεί δια του λόγου Του να φέρει πνευματικό φως στις καρδιές μας. Η έκθεσή μας στην φωνή Του – που είναι ο λόγος Του – θα μας βοηθήσει να διακρίνουμε ανάμεσα στο πραγματικό φως τού Θεού και σ’ αυτό που αποτελεί απομίμηση.

Ο Σατανάς παρουσιάζει σε μας την αμαρτία ως κάτι ευχάριστο και ωραίο που είναι επιθυμητό, και παρουσιάζει την ψευδή διδασκαλία ως διαφωτιστική και μεταμορφωτική. Εκατομμύρια ανθρώπων ακολουθούν τις απάτες του, διότι απλώς δεν γνωρίζουν την αλήθεια τού Θεού. Στην περικοπή Ησαΐας 8:20-22 περιγράφεται το σκοτάδι που προκύπτει από την άγνοια τού λόγου του Θεού. Ο λαός Ισραήλ αναζητά την αλήθεια συμβουλευόμενος τους μάντεις, αφού έχει απατηθεί από ψέματα τού Σατανά. Ο Ησαΐας λέει, «Η μόνη απάντηση είναι: Κρατήστε την διδασκαλία τού Κυρίου και την διδαχή του. Όποιος δεν ακολουθεί αυτήν την προσταγή, γι’ αυτόν δεν υπάρχει ελπίδα. Οι άνθρωποι περιφέρονται στη χώρα βασανισμένοι και πεινασμένοι· λιμοκτονούν, αγανακτούν και καταριούνται τον βασιλιά και τον Θεό τους. Στρέφονται προς τον ουρανό, μετά κοιτάνε προς τη γη, αλλά κι εκεί βλέπουν μονάχα θλίψη και σκοτεινιά, σκληρή καταπίεση και νύχτα δίχως μια στάλα φως.» (μτφ. Β.Ε).

Το σκοτάδι είναι αποτέλεσμα τής προσπάθειας εύρεσης τής αλήθειας πέραν του λόγου τού Θεού. Είναι λυπηρό, όπως λέει ο Ησαΐας, πως όταν οι άνθρωποι δεν έχουν το «φως», περιπλανιούνται στο σκοτάδι και οργίζονται συχνά ενάντια στον Θεό, αρνούμενοι να Τον πλησιάσουν για βοήθεια. Γι’ αυτόν τον λόγο η μεταμφίεση τού Σατανά σε άγγελο φωτός είναι τόσο αποτελεσματική. Το άσπρο το εμφανίζει για μαύρο και το μαύρο για άσπρο, και μας κάνει να πιστέψουμε ότι ο Θεός είναι ψεύτης και η πηγή τού σκοταδιού. Τότε, μέσα στην δυστυχία μας, στρέφουμε το μίσος μας ενάντια σ’ Εκείνον, που είναι ο μόνος που μπορεί να μας σώσει.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει ότι ο Σατανάς μετασχηματίζεται σε άγγελο φωτός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries