settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η σημασία της άγκυρας στη Βίβλο;

Απάντηση


Οι άγκυρες είναι ναυτικές συσκευές που παρέχουν σταθερότητα στα πλοία κατά τη διάρκεια σκληρών καταιγίδων, προστατεύοντάς τα από το να ριχτούν στη θάλασσα. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι άγκυρες χρησίμευαν ως μια πολύ αναγκαία συσκευή για τους ναυτικούς. Στη Βίβλο, η άγκυρα χρησιμοποιείται ως σύμβολο της ελπίδας μας στον Ιησού που μας δίνει ισορροπία και σταθερότητα στη ζωή. Στην αρχαιότητα, η άγκυρα χρησιμοποιούνταν σε έργα τέχνης και χαρακτικά ως σύμβολο του χριστιανισμού. Οι άγκυρες εμφανίζονται στις ρωμαϊκές κατακόμβες στους τάφους των χριστιανών, δείχνοντας την ακλόνητη ελπίδα των χριστιανών στην αιώνια ζωή.

Η λέξη άγκυρα αναφέρεται μόνο στην Καινή Διαθήκη. Σε ορισμένα χωρία αναφέρεται σε μια κυριολεκτική άγκυρα, αλλά σε άλλα χρησιμοποιείται ως μεταφορά. Οι άγκυρες αναφέρονται στην περιγραφή του ταξιδιού του Παύλου προς τη Ρώμη κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής καταιγίδας και του επακόλουθου ναυαγίου (Πράξεις 27:13, 17, 29-30, 40). Ο Ιησούς και οι μαθητές Του λέγεται επίσης ότι αγκυροβόλησαν το σκάφος τους στη Γεννησαρέτ (Μάρκος 6:53).

Η Αγία Γραφή χρησιμοποιεί την άγκυρα μεταφορικά για να απεικονίσει την ελπίδα που έχουμε ως άγκυρα της ψυχής μας: "Γι’ αυτό, επειδή ήθελε περισσότερο ο Θεός να δείξει στους κληρονόμους της υπόσχεσης το αμετάβλητο της βουλής του, μεσολάβησε με όρκο, ώστε διαμέσου δύο πραγμάτων αμετάβλητων, στα οποία είναι αδύνατο να πει ψέματα ο Θεός, να έχουμε ισχυρή ενθάρρυνση όσοι καταφύγαμε σ’ αυτόν, ώστε να κρατήσουμε σταθερά την ελπίδα που βρίσκεται μπροστά μας. Αυτήν την ελπίδα έχουμε σαν άγκυρα της ψυχής ασφαλή και βέβαιη και εισερχόμενη στο εσωτερικό μέρος του καταπετάσματος, όπου πρόδρομος για χάρη μας εισήλθε ο Ιησούς, αφού έγινε Αρχιερέας στον αιώνα κατά την τάξη Μελχισεδέκ" (Εβραίους 6:17-20). Σύμφωνα με το Bible Knowledge Commentary, οι ναυτικοί συχνά μετέφεραν την άγκυρα σε μια μικρότερη βάρκα μακριά από το πλοίο, όπου μπορούσε να πέσει (Victor, 1983, σ. 797), και αυτή είναι μια καλή εικόνα του Ιησού, του προδρόμου μας, ο οποίος έχει εισέλθει στον Ουρανό και έχει καταστήσει την ελπίδα μας ασφαλή. Αντί για μια άγκυρα που φτάνει μέχρι τη θάλασσα, η άγκυρα του Χριστιανού φτάνει μέχρι τον Ουρανό, όπου ο Ιησούς μεσιτεύει συνεχώς για εμάς (Εβραίους 6:20, Ρωμαίους 8:34). Είμαστε αγκυροβολημένοι στα Άγια των Αγίων.

Σύμφωνα με την Εβραίους 6:19, η άγκυρα της ψυχής μας είναι η ελπίδα της κληρονομιάς του Θεού εν τω Χριστώ. Σε αντίθεση με τον ορισμό της ελπίδας που βασίζεται στα συναισθήματα και εμπνέεται από αμφιβολίες και είναι κοινός στον κόσμο μας, η ελπίδα του χριστιανού είναι "μια ασφαλής και βέβαιη άγκυρα". Η ελπίδα μας είναι "σταθερή και ασφαλής" επειδή βασίζεται στον Ιησού και στις υποσχέσεις του Θεού. Η ελπίδα μας μάς αγκυροβολεί κατά τη διάρκεια των θυελλωδών περιόδων της ζωής. Μας δόθηκε μια άγκυρα για την ψυχή, μια διαρκής ελπίδα "ασφαλής και βέβαιη". Όλα τα άλλα είναι φευγαλέα και μεταβαλλόμενα, αλλά ο Ιησούς παραμένει ο ίδιος (Εβραίους 13:8).

Όταν οι καταιγίδες της ζωής πλημμυρίζουν τον χριστιανό με φόβο, ανησυχία ή αμφιβολία, μπορεί να κρατηθεί από τις υποσχέσεις του Θεού και να βρει σταθερότητα στη σωτηρία που έχει προσφέρει ο Ιησούς. Ό,τι κι αν συμβεί, οι υποσχέσεις του Θεού παραμένουν. Δεν θέλει τα παιδιά Του να παρασυρθούν - θέλει να στερεωθούν σε ένα ασφαλές μέρος. Ακριβώς όπως μια άγκυρα αράζει ένα πλοίο για να το προστατεύσει από το να παρασυρθεί στη θάλασσα, έτσι και η ελπίδα μας στον Ιησού μας κρατάει στερεωμένους και ασφαλείς κατά τη διάρκεια των δύσκολων, αβέβαιων και συχνά οδυνηρών καταιγίδων της ζωής.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η σημασία της άγκυρας στη Βίβλο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries