settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο Αχιλιασμός;

ΑπάντησηΑχιλιασμός ονομάζεται η θρησκευτική πίστη ότι δεν θα υπάρξει στην κυριολεξία για 1000 χρόνια η χιλιετής βασιλεία του Χριστού. Οι άνθρωποι που πιστεύουν σ' αυτό ονομάζονται αχιλιαστές. Το πρόθημα "α-" στον αχιλιασμό είναι στερητικό. Συνεπώς, "αχιλιασμός" σημαίνει "μη χιλιετής." Αυτό διαφέρει από την πιο κοινά αποδεκτή άποψη του προχιλιασμού (η άποψη πως η δεύτερη έλευση του Χριστού θα λάβει χώρα πριν από τη χιλιετή βασιλεία Του και ότι αυτή είναι μία κυριολεκτικά χιλιετής βασιλεία) και από την λιγότερο αποδεκτή άποψη του μεταχιλιασμού (η πεποίθηση πως ο Χριστός θα επιστρέψει αφότου οι Χριστιανοί, κι όχι ο ίδιος ο Χριστός, θα έχουν εγκαθιδρύσει τη βασιλεία σε αυτή τη γη).

Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, οι αχιλιαστές δεν πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καθόλου χιλιετία. Απλώς δεν πιστεύουν σε μία κυριολεκτική χιλιετία — δηλ. μία κυριολεκτική χιλιετή βασιλεία του Χριστού στη Γη. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι ο Χριστός τώρα κάθεται στο θρόνο του Δαβίδ και η εκκλησία της σημερινής εποχής είναι η βασιλεία στην οποία βασιλεύει ο Χριστός. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Χριστός ήδη κάθεται σε ένα θρόνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αυτό που η Βίβλος αναφέρει ως θρόνο του Δαβίδ. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Χριστός τώρα βασιλεύει, καθώς Αυτός είναι Θεός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βασιλεύει στη χιλιετή βασιλεία Του.

Προκειμένου ο Θεός να εκπληρώσει τις υποσχέσεις Του προς τον Ισραήλ και την διαθήκη Του με τον Δαβίδ (Β' Σαμουήλ 7:8-16, 23:5; Ψαλμοί 89:3-4), πρέπει να υπάρξει μία κυριολεκτική, φυσική βασιλεία πάνω στη γη. Το να αμφιβάλλουμε επ' αυτού σημαίνει ότι αμφισβητούμε το θέλημα του Θεού και/ή την ικανότητά Του να εκπληρώσει τις υποσχέσεις Του, και αυτό μας αφήνει ευάλωτους απέναντι σε άλλα θεολογικά ζητήματα. Για παράδειγμα, αν ο Θεός δεν τηρούσε τις υποσχέσεις Του προς τον Ισραήλ αφότου διακήρυξε πως αυτές οι υποσχέσεις είναι "αιώνιες", πώς θα μπορούσαμε να είμαστε βέβαιοι για ο,τιδήποτε Εκείνος υπόσχεται, συμπεριλαμβανομένων των υπόοσχέσεων περί σωτηρίας εν Χριστώ Ιησού των πιστών; Η μόνη λύση είναι να εμπιστευτούμε τον λόγο Του και να κατανοήσουμε πως οι υποσχέσεις Του όντως θα εκπληρωθούν.

Σαφείς βιβλικές ενδείξεις ότι η βασιλεία θα είναι ένα κυριολεκτικά γήινη βασιλεία:

1) Τα πόδια του Χριστού θα σταθούν επάνω στο βουνό των Ελαιών πριν από την εγκαθίδρυση της βασιλείας Του (Ζαχαρίας 14:4,9),

2) Κατά τη διάρκεια της βασιλείας, ο Μεσσίας θα εκτελέσει κρίση και δικαιοσύνη επάνω στη γη (Ιερεμίας 23:5-8),

3) Η βασιλεία περιγράφεται να βρίσκεται κάτω από κάθε ουρανό (Δανιήλ 7:13-14, 27),

4) Οι προφήτες προανήγγειλαν δραματικές επίγειες αλλαγές κατά τη διάρκεια της βασιλείας (Πράξεις 3:21; Ησαΐας 35:1-2, 11:6-9, 29:18, 65:20-22, Ιεζεκιήλ 47:1-12, Αμώς 9:11-15) και

5) Η χρονολογική σειρά των γεγονότων στην Αποκάλυψη υποδηλώνουν την ύπαρξη μίας επίγειας βασιλείας πριν από το τέλος της παγκόσμιας ιστορίας (Αποκάλυψη 20).

Η άποψη του αχιλιασμού προέρχεται από την χρήση μιας μεθόδου ερμηνείας περί ανεκπλήρωτης προφητείας και μιας άλλης μεθόδου περί μη προφητικής Γραφής και εκπληρωμένης προφητείας. Οι ερμηνείες στην μέθοδο της μη-προφητικής Γραφής και εκπληρωμένης προφητείας είναι κυριολεκτικές ή φυσιολογικές. Αλλά, σύμφωνα με τον αχιλιασμό, η ανεκπλήρωτη προφητεία θα πρέπει να ερμηνεύεται πνευματικά, ή μη-κυριολεκτικά. Οι ακόλουθοι του αχιλιασμού πιστεύουν πως η ανάγνωση με "πνευματική" οπτική της ανεκπλήρωτης προφητείας είναι η φυσιολογική ανάγνωση των κειμένων. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται χρήση διπλής ερμηνευτικής (ερμηνευτική είναι η μελέτη των αρχών της ερμηνείας). Ο αχιλιαστής υποθέτει ότι οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι ανεκπλήρωτες προφητείες είναι γραμμένες σε συμβολική, αλληγορική, πνευματική γλώσσα. Επομένως, ο αχιλιαστής θα προσδώσει διαφορετικό νόημα σε αυτά τα τμήματα της Γραφής αντί του φυσιολογικού, συμφραζόμενου νοήματος των λέξεων.

Το πρόβλημα είναι πως ερμηνεύοντας μ' αυτή τη μέθοδο μια ανεκπλήρωτη προφητεία, δίνει χώρο για ένα ευρύ φάσμα εννοιών. Μόνο εάν ερμηνευτεί η Γραφή με την κοινή λογική, θα υπάρξει ένα νόημα. Όμως ο Θεός, ο ύστατος συγγραφέας ολόκληρης της Γραφής, είχε ένα συγκεκριμένο νόημα κατά νου όταν ενέπνευσε τους επίγειους συγγραφείς. Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν πολλά πρακτικά βιώματα ενός εδαφίου στην καθημερινή ζωή, υπάρχει μόνο ένα νόημα, και αυτό είναι το νόημα που ο Θεός ήθελε να σημαίνει. Επίσης, το γεγονός ότι μία εκπληρωμένη προφητεία έχει όντως εκπληρωθεί κυριολεκτικά, είναι το καλύτερο επιχείρημα ώστε να υποθέσουμε πως και η ανεκπλήρωτη προφητεία ομοίως θα εκπληρωθεί κυριολεκτικά. Οι προφητείες περί της πρώτης έλευσης του Χριστού εκπληρώθηκαν κυριολεκτικά. Επομένως, οι προφητείες σχετικά με τη δεύτερη έλευση του Χριστού επίσης αναμένονται να εκπληρωθούν κυριολεκτικά. Για τους παραπάνω λόγους, η αλληγορική ερμηνεία της ανεκπλήρωτης προφητείας θα πρέπει να απορριφθεί και μια κυριολεκτική ή φυσιολογική ερμηνεία της ανεκπλήρωτης προφητείας θα πρέπει να υιοθετηθεί. Ο αχιλιασμός αποτυγχάνει στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί αντιφατικές μεθόδους ερμηνευτικής, όπως, όταν ερμηνεύει μία ανεκπλήρωτη προφητεία διαφορετικά από μία εκπληρωμένη προφητεία.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο Αχιλιασμός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries