settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι πραγματικά αληθές πως ΟΛΑ είναι κατορθωτά στον Θεό;

Απάντηση


Ενώ ο Θεός μπορεί να κάνει οτιδήποτε θέλει να κάνει, δεν κάνει πράγματα που αντίκεινται στο θέλημά Του και στους σκοπούς Του. Για παράδειγμα, δεν διαπράττει καμία αμαρτωλή πράξη διότι είναι απολύτως άγιος και η αμαρτία δεν ταιριάζει με τον χαρακτήρα Του.

Κάποιοι ρωτούν ακόμη, δεν θα πρέπει οτιδήποτε να είναι κατορθωτό από μια παντοδύναμη θεότητα; Ένα παράδειγμα θα βοηθήσει: «Μπορεί ο Θεός να φτιάξει μια πέτρα τόσο βαριά που να μην μπορεί να την σηκώσει;» Η ερώτηση αυτή περιέχει ένα παράδοξο: αν ο Κύριος είναι τόσο δυνατός που μπορεί να φτιάξει μια πέτρα απεριόριστου βάρους, πως δεν θα μπορεί, με δεδομένη τη μεγάλη Του δύναμη, να την σηκώσει; Όμως, από τη στιγμή που η πέτρα είναι απεριόριστου βάρους, πως γίνεται να μπορεί να την σηκώσει; Κάποιοι επιχειρηματολογούν πως αν δεν μπορεί να φτιάξει μια τέτοια πέτρα, δεν είναι παντοδύναμος, αλλά και αν υπάρχει μια τέτοια πέτρα που δεν μπορεί να την σηκώσει, επίσης δεν είναι παντοδύναμος. Η ιδέα καθ' εαυτή αυτοαναιρείται και βρίσκεται πέρα από το πλαίσιο της λογικής. Η παντοδυναμία του Θεού δηλώνει πως ο Θεός έχει τη δύναμη να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί. Δεν υπονοεί πως ο Θεός μπορεί να αντιφάσκει με τον εαυτό Του. Δεν αρνείται τον χαρακτήρα Του.

Λέγοντας τα παραπάνω, παρατηρούμε ότι στην Αγία Γραφή ο Θεός είναι παντοδύναμος, και κανένας και τίποτα δεν εξισώνεται μαζί Του και δεν Τον υπερβαίνει. Σχολιάζοντας ο Ιησούς του Ναυή την πράξη του Θεού να καταστήσει ασφαλές πέρασμα στον Ιορδάνη ποταμό για τον λαό Του, γράφει, «για να γνωρίσουν όλοι οι λαοί της γης το χέρι του Κυρίου, ότι είναι δυνατό· για να φοβάστε πάντοτε τον Κύριο τον Θεό σας» (4:24). Παρομοίως διαβάζουμε στον Ιερεμία 32:26-27, «Και έγινε λόγος του Κυρίου στον Ιερεμία, λέγοντας: Δες, εγώ είμαι ο Κύριος, ο Θεός κάθε σάρκας· υπάρχει κάποιο πράγμα δύσκολο σε μένα;» Συνεχίζοντας στην Εβραίους 1:3 μαθαίνουμε πως ο Υιός «είναι το απαύγασμα της δόξας και ο χαρακτήρας της υπόστασής του (του Θεού-Πατέρα), και βαστάζει τα πάντα με τον λόγο της δύναμής του…». Τα εδάφια αυτά, όπως και άλλα, δείχνουν πως όλα όσα είναι στο θέλημα Του είναι δυνατά για τον Θεό.

Ο άγγελος, στον Λουκά 1:36-37, είπε στη Μαριάμ, «Και πρόσεξε, η Ελισάβετ η συγγενής σου, κι αυτή συνέλαβε έναν γιο στα γηρατειά της· κι αυτός είναι ο έκτος μήνας σ' αυτήν που αποκαλείται στείρα, επειδή κανένα πράγμα δεν θα είναι αδύνατο στον Θεό.» Μερικοί ρωτούν, αν «κανένα πράγμα δεν είναι αδύνατο στον Θεό», σημαίνει πως μπορώ να τρέξω ταχύτερα από ένα αυτοκίνητο ή να υπερπηδήσω ένα ψηλό κτίριο με ένα άλμα; Σίγουρα μπορεί ο Θεός με τη δύναμή Του να κάνει αυτά τα πράγματα να συμβούν, αλλά δεν υπάρχει κάτι μέσα στις Γραφές που να δείχνει ότι ο Θεός θέλει να τα πραγματοποιήσει. Το ότι ο Θεός δύναται να κάνει κάτι, δεν ισοδυναμεί με υποχρέωση Του να το πραγματοποιήσει. Πρέπει να είμαστε πλήρως εξοικειωμένοι με τις Γραφές για να γνωρίζουμε ποιο είναι το θέλημα του Θεού και τι έχει υποσχεθεί, και κατ' αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε τι ο Θεός θα πραγματοποιήσει στη ζωή μας.

Όταν θεωρούμε όλα τα δυνατά, υπερφυσικά έργα του Ουράνιου Πατέρα μας που αναφέρονται στην Αγία Γραφή, βλέπουμε πως πραγματικά είναι δυνατός να μετακινήσει ανθρώπινα γεγονότα στο φάσμα του χρόνου, παρά το φαινομενικώς αδύνατο πραγμάτων, και όλα αυτά για τους ένδοξους σκοπούς Του.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι πραγματικά αληθές πως ΟΛΑ είναι κατορθωτά στον Θεό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries