settings icon
share icon
Ερώτηση

Θα μπορούσε ν’ αποτελεί μέρος τών εσχάτων καιρών μια απάτη περί εξωγήινων;

Απάντηση


Γνωρίζουμε πως τα γεγονότα που αφορούν τους έσχατους καιρούς, όπως αναφέρονται στην Αγία Γραφή, θα περιλαμβάνουν μια μεγάλη απάτη (Ματθαίος 24:24). Προσφάτως έχει προκύψει ενδιαφέρον για την θεωρία ότι η απάτη αυτή θα περιλαμβάνει εξωγήινες υπάρξεις από άλλον πλανήτη. Όσο περίεργο και αν φαίνεται, η θεωρία αυτή είναι απολύτως ευλογοφανής από χριστιανική οπτική. Αν και η Αγία Γραφή δεν λέει κάτι για την ύπαρξη ή μη εξωγήινων —δεν αναφέρονται στην αφήγηση τής Δημιουργίας στο βιβλίο τής Γένεσης, και δεν αναφέρονται πουθενά αλλού— η Γραφή κάνει λόγο για επισκέπτες από έναν άλλον κόσμο –τον πνευματικό κόσμο.

Υπάρχει μαρτυρία που έχει καταγραφεί από την αρχή και αφορά περιστατικά δαιμονίων (ξεπεσμένων αγγέλων) που επισκέπτονται την γη. Γνωρίζουμε από τη συζήτηση της Εύας με τον Σατανά ότι τα δαιμόνια αρέσκονται να παρακολουθούν και να εμποδίζουν την πρόοδο τής ανθρωπότητας. Θέλουν ν’ ανακατεύονται με σκοπό ν’ απομακρύνουν τους ανθρώπους από την λατρεία του Θεού και να στρέφουν την προσοχή των σ’ αυτά. Μια άλλη αξιοσημείωτη περίσταση επαφής τους με τους ανθρώπους αναφέρεται στην Γένεση 6:4 με την άφιξη των «γιων τού Θεού». Η αφήγηση της Γένεσης μας κάνει γνωστό ότι οι δυνατές αυτές υπάρξεις είχαν σεξουαλική σχέση με γυναίκες, από τις οποίες προέκυψε μια εξαιρετική φυλή, γνωστή ως Νεφιλείμ. Αυτό ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία αλλά το συναντάμε πραγματικά στην Γραφή. Υπάρχουν εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ αυτής της αφήγησης και των αφηγήσεων άλλων αρχαίων κοινωνιών. Για παράδειγμα, τα γραπτά τών αρχαίων Σουμερίων (οι πρώτοι που δημιούργησαν γραπτή γλώσσα) αναφέρουν την παρουσία των «Ανουννάκι», θεότητες που ήρθαν από τον Ουρανό για να κατοικήσουν στη γη με τους ανθρώπους. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι οι θεοί των Σουμερίων έρχονταν συχνά σ’ αυτούς με τη μορφή φιδιών.

Όταν δει κανείς τις αφηγήσεις αυτές σε συνδυασμό με τα εκπληκτικά πράγματα που δημιούργησαν οι αρχαίοι άνθρωποι, μπορεί να διατυπώσει τη θεωρία ότι τα δαιμόνια ήρθαν στη γη με μορφή υπάρξεων ενός άλλου κόσμου, μετέδωσαν στους ανθρώπους εντυπωσιακή σοφία και γνώση και έσμιξαν σεξουαλικά με τις θυγατέρες τους σε μια προσπάθεια να τους απομακρύνουν από τον Θεό. Βλέπουμε ήδη από την εμπειρία της Εύας με το φίδι, ότι τα δαιμόνια θα χρησιμοποιήσουν τον πειρασμό τής ανώτερης σοφίας για να παγιδεύσουν τον άνθρωπο, και ότι ο άνθρωπος είναι πολύ ευάλωτος σ’ αυτόν.

Θα μπορούσαν οι έσχατοι καιροί να περιλαμβάνουν μια παρόμοια απάτη σχετικά με τους εξωγήινους; Η Αγία Γραφή δεν θίγει ευθέως το θέμα, αλλά είναι βεβαίως αληθοφανές για διάφορους λόγους. Πρώτον, η Γραφή μάς λέει ότι ο κόσμος θα ενωθεί υπό την εξουσία τού Αντιχρίστου. Προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ όλων των θρησκειών τού κόσμου, θα είχε νόημα αυτός που πραγματοποιεί την ένωση να έχει μια τελείως διαφορετική προέλευση —να είναι εξωγήινος. Είναι δύσκολο να φανταστούμε πως μια θρησκεία θα εξουσιάζει όλες τις άλλες, εκτός εάν κάποια νέα εξωγήινη γνώση αποτελούσε την πηγή της έλξης και της δύναμης αυτής της νέας «θρησκείας». Αυτό θα ήταν συναφές με προηγούμενες απάτες και θα αποτελούσε έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο ώστε να ξεγελαστούν πολλοί άνθρωποι.

Δεύτερον, η απάτη αυτή θα μπορούσε να δώσει μια απάντηση στο πρόβλημα τής προέλευσης τής γης. Η επιστημονική θεωρία ότι η εξέλιξη της ζωής πάνω στη γη πραγματοποιήθηκε τυχαία, δεν έχει ακόμη απάντηση για την αρχή τής ζωής. Υπάρχει μαρτυρία για μια «μεγάλη έκρηξη», αλλά αυτό δεν εξηγεί την αιτία που την προκάλεσε. Αν έρχονταν σε μας εξωγήινες υπάρξεις και μας έδιναν μια εξωγήινη εξήγηση τής ζωής στη γη, της προέλευσης τών θρησκειών τού κόσμου κι ακόμη της προέλευσης τού πλανήτη μας, θα ακούγονταν πολύ πειστικές.

Λέγοντας αυτά, δεν πρέπει να φοβόμαστε. Ο Κύριος είπε πως δεν μας αφήσει και δεν θα μας εγκαταλείψει αλλά και ότι θα μας προστατεύει (Α΄ Βασιλέων 8:57, Ματθαίος 10:31, Ησαΐας 41:10). Τα δαιμόνια / άγγελοι δεν είναι παντοδύναμα ούτε πανταχού παρόντα. Ο Χριστός είπε πως η εμφάνισή Του στους έσχατους καιρούς θα γίνει σαν την αστραπή —κάτι που όλοι το βλέπουν. Είπε να προσέχουμε τον οιονδήποτε που θα πει «εγώ είμαι ο Χριστός» ή κάθε ομάδα ανθρώπων που θα πει «εκεί είναι ο Χριστός» ή «εδώ είναι» (Ματθαίος 24:23-24). Είπε πως οι αετοί συγκεντρώνονται γύρω από ένα νεκρό σώμα, εννοώντας πως αν δεις μια ομάδα ανθρώπων να περιστοιχίζει κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι ο Χριστός, το πρόσωπο αυτό είναι ψευδοπροφήτης και είναι νεκρό.

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι σε κάθε άνθρωπο ή ύπαρξη που κάνει σημεία και θαύματα χωρίς την βιβλική αξιοπιστία ή χωρίς εμφανή υπακοή στον Κύριο Ιησού, στον καθένα που προσφέρει έναν τρόπο ένωσης τών θρησκειών τού κόσμου ή των κυβερνήσεων (Αποκάλυψη 13:5-8), σε κάθε ύπαρξη που προωθεί τις αφύσικες σεξουαλικές σχέσεις (Γένεση 6:4, Ιούδα 1:6-7), και φυσικά, στον καθένα που αρνείται ότι ο Ιησούς είναι Θεός (Β΄ Ιωάννου 1:7). Περαιτέρω, καθένας που παρουσιάζει ένα «υποκατάστατο» τού Χριστού, που Τον παρουσιάζει ως «έναν θεό αλλά όχι τον Θεό», ή που ισχυρίζεται πως ήταν απλώς ένας καλός δάσκαλος, απλώς ένας άνθρωπος, ή ακόμη, ένας υπεράνθρωπος ή ένα εξωγήινο δημιούργημα, είναι απατεώνας.

Τέλος, αν η εμφάνιση τών δαιμονίων ως εξωγήινων αποτελεί μέρος τών εσχάτων καιρών, θα πρέπει να θυμόμαστε πως και αυτά είναι δημιουργήματα που υπόκεινται στον Κυρίαρχο Θεό και λογοδοτούν απολύτως σ’ Αυτόν. Οι περιγραφές τών δαιμονίων στο βιβλίο τής Αποκάλυψης φοβίζουν, είτε πρόκειται για εξωγήινη εμφάνιση είτε όχι (Αποκάλυψη 9:1-12), αλλά δεν πρέπει να φοβόμαστε αυτούς που μπορούν να σκοτώσουν το σώμα, παρά μόνον Εκείνον που μπορεί να σκοτώσει και το σώμα και την ψυχή στην κόλαση (Ματθαίος 10:28). Ασχέτως του τι μας συμβαίνει στη γη, πρέπει να πιστεύουμε ότι ο Κύριος είναι Σωτήρας, Λυτρωτής και Προστάτης των ψυχών όλων όσων Τον εμπιστεύονται (Ψαλμός 9:10, 22:5).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Θα μπορούσε ν’ αποτελεί μέρος τών εσχάτων καιρών μια απάτη περί εξωγήινων;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries