settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Αγία Γραφή για το AIDS / HIV; Είναι το AIDS / HIV μια κρίση από τον Θεό;

Απάντηση


Κατά βάση, κάθε αρρώστια είναι μια κρίση από τον Θεό. Ο Αδάμ και η Εύα δεν γνώριζαν κανενός είδους φθορά πριν από την Πτώση. Όταν ο Θεός πρόφερε κρίση πάνω στον Αδάμ, ο θάνατος εισήλθε στον κόσμο (Γένεση 3:19, Ρωμαίους 5:12). Κάθε αρρώστια, από το σύνηθες κρυολόγημα ως τον καρκίνο, είναι μέρος της κατάρας, και όλοι μας ζούμε σ' έναν καταραμένο κόσμο και υποκείμεθα στη φθορά. Έτσι, ναι το AIDS / HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), μαζί με άλλες αρρώστιες αποτελούν μέρος της κρίσης του Θεού πάνω σ' έναν καταραμένο κόσμο.

Η Αγία Γραφή διδάσκει απλά πως οι επιλογές μας έχουν συνέπειες. Ό,τι σπέρνει ο άνθρωπος, αυτό θερίζει (Γαλάτας 6:7-8). Η δικαιοσύνη φέρνει ευλογία: «Φύλαγε τις εντολές μου και θα ζήσεις» (Παροιμίες 7:2)· και η αμαρτία φέρνει κρίση: «Αυτός που σπέρνει ανομία, θα θερίσει συμφορές» (Παροιμίες 22:8). Ένα από τα προβλήματά μας είναι ότι θέλουμε απόλυτη ελευθερία· να επιλέγουμε τις πράξεις μας αλλά να μην υπάρχουν συνέπειες. Η πραγματικότητα είναι πως όταν επιλέγουμε μια σειρά ενεργειών, αυτομάτως επιλέγουμε τα σχετικά αποτελέσματα. Οι Γραφές προειδοποιούν ότι η σεξουαλική αμαρτία εμπεριέχει την κρίση από τον Θεό. «Εκείνος, όμως, που πορνεύει αμαρτάνει στο ίδιο του το σώμα» (Α΄ Κορινθίους 6:18). «Τους πόρνους, όμως, και τους μοιχούς θα τους κρίνει ο Θεός» (Εβραίους 13:4). Δεν μπορεί κανένας ν' αρνηθεί πως μια ζωή σύμφωνη με τις βιβλικές αρχές (σεξουαλική πιστότητα στο γάμο) μειώνει δραστικά τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό HIV (AIDS) και τα άλλα ΣΜΝ.

Στην Ρωμαίους 1:18-32 αποδίδεται το κατηγορητήριο στον εθνικό, ειδωλολατρικό κόσμο. Αρχίζει με τα εξής λόγια: «Επειδή, οργή του Θεού αποκαλύπτεται από τον ουρανό επάνω σε κάθε ασέβεια και αδικία ανθρώπων». Η περικοπή αυτή διδάσκει ότι η αμαρτία της ομοφυλοφιλίας έχει τις ρίζες της στην άρνηση του Θεού. Φέρνει ντροπή, εξαχρείωση, και την «ανάλογη τιμωρία». Από τη στιγμή που τα ΣΜΝ, όπως το AIDS / HIV, είναι σχετικά, ως επί το πλείστον, με τη σεξουαλική αμαρτία, θα πρέπει να θεωρούνται ως μέρος της «τιμωρίας» που αποκαλύπτει την «οργή του Θεού» ενάντια στην αδικία των ανθρώπων (εδάφιο 18). Μια φράση-κλειδί είναι «ο Θεός τους παρέδωσε», κι αναφέρεται τρεις φορές. Ο Θεός τούς παρέδωσε στην ακαθαρσία (εδάφιο 24), σε πάθη ατιμίας (εδάφιο 26) και σε αδόκιμο νου (εδάφιο 28). Το νόημα είναι ότι το ανθρώπινο γένος επέλεξε να τραβήξει τον δρόμο του και ο Θεός το επέτρεψε. Η παραχώρηση ελευθερίας στο ανθρώπινο γένος ν' απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο ήταν καθ' εαυτή η τιμωρία στην πρώτη αμαρτία.

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως καθένας που πάσχει από AIDS / HIV είναι ένοχος σεξουαλικής αμαρτίας ή πως οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν να σωθούν. Είναι τραγικό πως κάποιοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από AIDS / HIV μέσω μετάγγισης αίματος από αθώα επαφή με κάποιο πρόσωπο που είχε AIDS / HIV, και το πιο δυσάρεστο, με τη σύλληψη στη μήτρα μιας μητέρας που είχε AIDS / HIV. Η χριστιανική ανταπόκριση στο AIDS / HIV θα πρέπει να είναι αυτή του ελέους και της χάρης. Ασχέτως του πώς μεταδόθηκε η αρρώστια, η ευθύνη μας είναι να είμαστε υπηρέτες χάρης, αγάπης, ελέους και συγχώρεσης. Δεν έχουμε το δικαίωμα ή την εξουσία να διακηρύξουμε πως μια μόλυνση από AIDS / HIV αποτελεί μια συγκεκριμένη κρίση από τον Θεό λόγω μιας συγκεκριμένης αμαρτίας κάποιου ανθρώπου. Έχουμε την ευθύνη να πράξουμε το καλό σε όλους (Λουκάς 10:29-37), και το ευαγγέλιο που κάνουμε γνωστό στους ανθρώπους εξακολουθεί να είναι «η δύναμη του Θεού προς σωτηρία σε κάθε έναν που πιστεύει» (Ρωμαίους 1:16).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Αγία Γραφή για το AIDS / HIV; Είναι το AIDS / HIV μια κρίση από τον Θεό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries