settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η ηλικία τού σύμπαντος;

Απάντηση


Στην Γένεση 1:1 διαβάζουμε ότι «στην αρχή δημιούργησε ο Θεός τον ουρανό και τη γη». Η Αγία Γραφή δεν χρονολογεί την Δημιουργία· ο μόνος υπαινιγμός είναι ότι αυτή συνέβη «στην αρχή». Στην εβραϊκή γλώσσα η λέξη «αρχή» είναι ρεσίτ, που έχει τις σημασίες, αρχή, πρώτος, κεφάλι.

Ολοι οι χριστιανοί συμφωνούν ότι ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν. Εκεί που οι χριστιανοί διαφωνούν είναι στην ερμηνεία τής λέξης ημέρα (εβραϊκά γιομ) στο πρώτο κεφάλαιο τής Γένεσης. Αυτοί που υποστηρίζουν την κυριολεκτική «ημέρα» των 24 ωρών, πιστεύουν σε μια νέα, συγκριτικά, γη. Εκείνοι που υποστηρίζουν μια μη κυριολεκτική, ποιητική «ημέρα», πιστεύουν σε μια πολύ αρχαιότερη γη.

Πολλοί μελετητές και χριστιανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η λέξη ημέρα στην Γένεση αναφέρεται κυριολεκτικά στην ημέρα τών 24 ωρών. Αυτό θα εξηγούσε την επανάληψη που συναντάμε στο 1ο κεφάλαιο τής Γένεσης «Και έγινε εσπέρα, και έγινε πρωί». Μια εσπέρα και ένα πρωί αποτελούν μία ημέρα (για τους Ιουδαίους η νέα ημέρα ξεκινάει με την δύση τού ήλιου). Αλλοι επισημαίνουν πως η λέξη ημέρα δεν χρησιμοποιείται κυριολεκτικά σε άλλα σημεία τών Γραφών, π.χ., «η ημέρα τού Κυρίου», και επιχειρηματολογούν πως από την εσπέρα ως το πρωί δεν είναι μια ημέρα και θα πρέπει να κατανοηθεί μεταφορικά, ότι αναφέρεται σε αρχές και τέλη χρονικών περιόδων.

Αν οι γενεαλογίες στα κεφάλαια 5 και 11 της Γένεσης, και η υπόλοιπη ιστορία τής Παλαιάς Διαθήκης ερμηνευθούν αυστηρά κυριολεκτικά, η Δημιουργία τού Αδάμ και της Εύας μπορεί να χρονολογηθεί κατά προσέγγιση περί το 4.000 π.Χ. αλλά θα επρόκειτο για μια χρονολόγηση τής δημιουργίας τού Αδάμ, όχι απαραίτητα τής δημιουργίας τής Γης, πόσο μάλλον του σύμπαντος. Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα του «κενού» χρόνου στην αφήγηση τού 1ου κεφαλαίου τής Γένεσης.

Λέγοντας όλα αυτά, η Αγία Γραφή δεν κάνει ξεκάθαρα λόγο για την ηλικία τού σύμπαντος. Οι Διακονίες Got Questions υιοθετούν την θέση τής νεότερης γης και πιστεύουν πως η κυριολεκτική ερμηνεία τής ημέρας τών 24 ωρών στο 1ο κεφάλαιο τής Γένεσης είναι η καλύτερη. Την ίδια στιγμή, δεν έχουμε σοβαρές διαφωνίες με την ιδέα ότι η γη και το σύμπαν μπορεί να είναι σημαντικά αρχαιότερα από τα 6.000 χρόνια. Είτε οι διαφορές εξηγούνται με κενά χρόνου είτε ότι ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν με την «εμφάνιση τού αιώνα» ή με κάποιον άλλον παράγοντα — ένα σύμπαν αρχαιότερο των 6.000 χρόνων δεν προκαλεί σημαντικά βιβλικά ή θεολογικά προβλήματα.

Τελικώς, όμως, η ηλικία τού σύμπαντος δεν μπορεί ν’ αποδειχθεί από τις Γραφές ή την επιστήμη. Είτε ο κόσμος έχει ηλικία 6.000 χρόνων είτε δισεκατομμυρίων χρόνων, και οι δύο απόψεις (και οποιαδήποτε άλλη μεταξύ τους) βασίζονται στην πίστη και σε υποθέσεις. Είναι πάντοτε σοφό ν’ αμφισβητούμε τα κίνητρα εκείνων που επιχειρηματολογούν ότι η γη πρέπει να έχει ηλικία δισεκατομμυρίων ετών, καθώς η Αγία Γραφή δεν φαίνεται να υποστηρίζει μια τέτοια υπόθεση.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η ηλικία τού σύμπαντος;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries