settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η αγάπη;

Απάντηση


Η ελληνική λέξη αγάπη αναφέρεται πολλές φορές στην Καινή Διαθήκη και μεταφράζεται συχνά ως “love” στην αγγλική γλώσσα. Σε τι διαφέρει η «αγάπη-love» από άλλες μορφές αγάπης; Η ουσία της αγάπης (love) είναι η καλή θέληση, η αγαθότητα και η ηθελημένη ευχαρίστηση στο αντικείμενο τής αγάπης. Η λέξη αγάπη δεν χρησιμοποιείται στην Καινή Διαθήκη ως αναφορά τής ρομαντικής ή σεξουαλικής αγάπης. Ούτε αναφέρεται στην στενή φιλία ή στην αδελφική αγάπη, όπου χρησιμοποιείται η λέξη φιλία. Η έννοια τής αγάπης εμπεριέχει την πιστότητα, την αφοσίωση και αποτελεί ενέργεια τής βούλησης. Διακρίνεται από τις άλλες μορφές αγάπης από την ευγενή ηθική φύση της και τον δυνατό χαρακτήρα της. Η αγάπη (love) περιγράφεται όμορφα στην Α΄ Κορινθίους κεφάλαιο 13.

Η λέξη αγάπη χρησιμοποιείται πέραν της Καινής Διαθήκης σε ποικιλία συμφραζομένων αλλά στην Καινή Διαθήκη παίρνει ένα συγκεκριμένο νόημα. Η αγάπη είναι αυτή που έχει ο Θεός και πηγάζει από Αυτόν, Του οποίου η φύση καθ’ εαυτή είναι αγάπη: «… ο Θεός είναι αγάπη» (Α΄ Ιωάννου 4:8). Ο Θεός δεν αγαπά απλώς· είναι ο ίδιος αγάπη. Κάθε τι που κάνει ο Θεός πηγάζει από την αγάπη Του. Η λέξη αγάπη χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει την δική μας αγάπη προς τον Θεό (Λουκάς 10:27)· ο πιστός σεβασμός τού υπηρέτη προς τον κύριό του αποκαλείται αγάπη (Ματθαίος 6:24), αλλά και η προσκόλληση τού ανθρώπου σ’ αυτόν τον κόσμο (Ιωάννης 3:19).

Ο τύπος της αγάπης που χαρακτηρίζει τον Θεό δεν είναι κάποιο επιπόλαιο, ευσυγκίνητο συναίσθημα, όπως ακούμε συχνά σε περιγραφές. Ο Θεός αγαπά διότι η φύση Του είναι αγάπη και αυτή εκφράζει την ύπαρξή Του. Αγαπά τους αντιπαθητικούς και τους κακούς, όχι διότι αξίζουμε την αγάπη Του ή ένεκα οιασδήποτε ανωτερότητας που κατέχουμε, αλλά διότι αυτή είναι η φύση Του, ν’ αγαπά και πρέπει να είναι αληθής προς αυτήν.

Η αγάπη φανερώνεται πάντοτε από τα έργα της. Η αγάπη τού Θεού φανερώθηκε απολύτως καθαρά πάνω στον σταυρό. «Ο Θεός, όμως, επειδή είναι πλούσιος σε έλεος, εξαιτίας τής πολλής του αγάπης με την οποία μάς αγάπησε, και ενώ ήμασταν νεκροί εξαιτίας τών αμαρτημάτων, μας ζωοποίησε μαζί με τον Χριστό· κατά χάρη είστε σωσμένοι» (Εφεσίους 2:4-5). Δεν αξίζαμε τέτοια θυσία, «Ο Θεός, όμως, δείχνει τη δική του αγάπη σε μας, επειδή, ενώ εμείς ήμασταν ακόμα αμαρτωλοί, ο Χριστός πέθανε για χάρη μας» (Ρωμαίους 5:8). Δεν αξίζουμε την αγάπη τού Θεού που είναι γεμάτη χάρη κι επιζητεί αδιάκοπα την ωφέλεια αυτών που αγαπά. Η Αγία Γραφή λέει πως είμαστε οι ανάξιοι παραλήπτες τής άφθονης αγάπης τού Θεού (Α΄ Ιωάννου 3:1). Η αγάπη τού Θεού οδήγησε τον Υιό Του να θυσιαστεί υπέρ αυτών που αγαπάει (Ιωάννης 3:16-18).

Οφείλουμε ν’ αγαπάμε ο ένας τον άλλον με αυτήν την αγάπη είτε πρόκειται για πιστούς αδελφούς και αδελφές (Ιωάννης 13:34) είτε για άσπονδους εχθρούς (Ματθαίος 5:44). Ο Ιησούς μάς έδωσε την παραβολή τού Καλού Σαμαρείτη ως ένα παράδειγμα θυσίας υπέρ των άλλων, ακόμη και υπέρ αυτών που ενδεχομένως δεν νοιάζονται καθόλου για μας. Το υπόδειγμα τής αγάπης αυτής από τον Χριστό δεν βασίζεται σε κάποιο συναίσθημα· πρόκειται, αντιθέτως, για αποφασιστική πράξη τής θέλησης, μια χαρούμενη απόφαση που θέτει την ευημερία τού πλησίον υπεράνω της δικής μας.

Η αγάπη αυτή δεν εκδηλώνεται εκ του φυσικού στην ζωή μας. Είμαστε ανίκανοι να παράγουμε τέτοια αγάπη διότι η φύση μας είναι ξεπεσμένη. Αν θέλουμε ν’ αγαπάμε όπως αγαπάει ο Θεός, θα λάβουμε την αγάπη αυτήν από την πηγή Της. Είναι η αγάπη τού Θεού που «είναι ξεχυμένη μέσα στις καρδιές μας διαμέσου τού Αγίου Πνεύματος, που δόθηκε σε μας» όταν γίναμε παιδιά τού Θεού (Ρωμαίους 5:5, σύγκρινε Γαλάτας 5:22). «Από τούτο έχουμε γνωρίσει την αγάπη, επειδή εκείνος την ψυχή του έβαλε για χάρη μας, κι εμείς οφείλουμε να βάζουμε τις ψυχές μας για χάρη των αδελφών.» (Α΄ Ιωάννου 3:16). Με την αγάπη που μας αγάπησε ο Θεός είμαστε ικανοί ν’ αγαπάμε αλλήλους.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η αγάπη;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries