settings icon
share icon
Ερώτηση

Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο;

ΑπάντησηΤο βιβλίο τού Ιώβ θέτει πολύ απλά ένα ερώτημα για την μετά θάνατο ζωή: «Αν ο άνθρωπος πεθάνει, θα ξαναζήσει;» (Ιώβ 14:14). Είναι εύκολο να θέτουμε ερωτήματα· είναι δύσκολο να βρούμε κάποιον που μπορεί ν’ απαντήσει το ερώτημα με κύρος και εμπειρία.

Ο Ιησούς Χριστός είναι εκείνο το πρόσωπο που μπορεί να μιλήσει με πραγματική εξουσία (και εμπειρία) σχετικά με την μετά θάνατο ζωή. Αυτό που Του δίνει μοναδική εξουσία να μιλήσει για τον Ουρανό είναι το γεγονός πως ήρθε από ’κεί: «κανένας δεν ανέβηκε στον ουρανό, παρά αυτός που κατέβηκε από τον ουρανό, ο Υιός τού ανθρώπου, αυτός που είναι στον ουρανό» (Ιωάννης 3:13). Ο Κύριος Ιησούς, έχοντας εμπειρία στον Ουρανό, μας φανερώνει τρεις βασικές αλήθειες για το θέμα τής ζωής μετά τον θάνατο:

1. Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο.
2. Όταν κάποιος πεθαίνει, υπάρχουν δύο πιθανοί προορισμοί που μπορεί κάποιος να οδηγηθεί.
3. Υπάρχει ένας τρόπος για να εξασφαλίσει κάποιος μία καλή εμπειρία μετά τον θάνατο.

Πρώτον, ο Χριστός βεβαιώνει αρκετές φορές ότι υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο. Για παράδειγμα, σε μια συζήτηση με τους Σαδδουκαίους, οι οποίοι αρνούνταν το δόγμα τής ανάστασης, ο Ιησούς είπε, «Για τους νεκρούς, όμως, ότι ανασταίνονται, δεν διαβάσατε στο βιβλίο τού Μωυσή, πώς είπε σ’ αυτόν ο Θεός, στην περίπτωση τής βάτου, λέγοντας: «Εγώ είμαι ο Θεός τού Αβραάμ, και ο Θεός τού Ισαάκ, και ο Θεός τού Ιακώβ»; Δεν είναι ο Θεός νεκρών, αλλά Θεός ζωντανών· εσείς, λοιπόν, πλανιέστε πολύ.» (Μάρκος 12:26-27). Σύμφωνα με τον Ιησού, εκείνοι που είχαν πεθάνει αιώνες πριν, ήταν εκείνη την στιγμή ζωντανοί μαζί με τον Θεό.

Σε μια άλλη περικοπή, ο Ιησούς παρηγορεί τους μαθητές Του (και εμάς) λέγοντάς τους για την ζωή που ακολουθεί τον θάνατο. Μπορούν να προσδοκούν πως θα είναι μαζί Του στον Ουρανό: «Ας μην ταράζεται η καρδιά σας. Πιστεύετε στον Θεό και σ’ εμένα πιστεύετε. Στο σπίτι τού Πατέρα μου υπάρχουν πολλοί χώροι διαμονής, διαφορετικά θα σας το έλεγα. Πηγαίνω, λοιπόν, να σας ετοιμάσω τόπο. Κι αφού πάω και σας ετοιμάσω τόπο, θα έρθω πάλι και θα σας πάρω κοντά μου για να είστε κι εσείς όπου είμαι εγώ.» (Ιωάννης 14:1-3, μτφ ΛΟΓΟΥ).

Ο Ιησούς μιλάει ακόμη με εξουσία για τους δύο διαφορετικούς προορισμούς που ακολουθούν τον θάνατο. Στην αφήγηση τού πλουσίου και του Λαζάρου, ο Ιησούς λέει, «Πέθανε, όμως, ο φτωχός και φέρθηκε από τους αγγέλους στον κόλπο τού Αβραάμ. Πέθανε δε και ο πλούσιος και θάφτηκε. Και μέσα στον άδη, καθώς ύψωσε τα μάτια του, ενώ βρισκόταν μέσα σε βάσανα, βλέπει από μακριά τον Αβραάμ, και τον Λάζαρο στην αγκαλιά του.» (Λουκάς 16:22-23). Σημείωσε πως δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση για τους αποθανόντες· μεταβαίνουν απευθείας στον αιώνιο προορισμό τους. Ο Ιησούς δίδαξε περισσότερα για τους διαφορετικούς προορισμούς των δικαίων και των αδίκων στις περικοπές Ματθαίος 25:46 και Ιωάννης 5:25-29.

Ο Ιησούς τόνισε πως αυτό που καθορίζει τον αιώνιο προορισμό ενός ανθρώπου είναι το κατά πόσον ή όχι έχει πίστη στον μονογενή Γιο τού Θεού. Η ανάγκη για πίστη είναι ξεκάθαρη: «Για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή. Επειδή, με τέτοιον τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή. Δεδομένου ότι, ο Θεός δεν απέστειλε τον Υιό του στον κόσμο, για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να σωθεί ο κόσμος διαμέσου αυτού. Όποιος πιστεύει σ’ αυτόν, δεν κρίνεται· όποιος, όμως, δεν πιστεύει, έχει ήδη κριθεί επειδή δεν πίστεψε στο όνομα του μονογενή Υιού τού Θεού.» (Ιωάννης 3:15-18).

Για τους ανθρώπους που μετανοούν για τις αμαρτίες τους και δέχονται τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα των, μετά τον θάνατο τούς ακολουθεί μια αιωνιότητα απόλαυσης τού Θεού. Για εκείνους, όμως, που απορρίπτουν τον Χριστό, η κατάστασή τους μετά τον θάνατο θα είναι πολύ διαφορετική. Ο Ιησούς περιγράφει τον προορισμό τους ως «σκοτάδι το εξώτερο· εκεί θα είναι το κλάμα και το τρίξιμο τών δοντιών» (Ματθαίος 8:12). Ως η θεόσταλτη εξουσία για την μετά θάνατο ζωή, ο Ιησούς μάς προειδοποιεί να επιλέξουμε σοφά: «Μπείτε μέσα από τη στενή πύλη· επειδή, πλατιά είναι η πύλη, και ευρύχωρος ο δρόμος που φέρνει στην απώλεια, και πολλοί είναι αυτοί που μπαίνουν μέσα απ’ αυτήν. Επειδή, στενή είναι η πύλη, και θλιμμένος ο δρόμος που φέρνει στη ζωή, και λίγοι είναι αυτοί που την βρίσκουν.» (Ματθαίος 7:13-14).

Ο G. B. Hardy, ένας Καναδός επιστήμονας, αναφερόμενος στην ζωή μετά τον θάνατο είπε κάποτε, «Εχω δύο ερωτήσεις να κάνω. Η πρώτη, έχει νικήσει ποτέ κάποιος τον θάνατο; Η δεύτερη, άνοιξε αυτός δρόμο για μένα ώστε να τον νικήσω κι εγώ;» Η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις του Hardy είναι «ναι». Υπάρχει ένα Πρόσωπο που έχει νικήσει τον θάνατο και έχει ανοίξει δρόμο σε κάθε έναν που Τον εμπιστεύεται ώστε να τον υπερνικήσει και αυτός. Κανένας που εμπιστεύεται τον Ιησού Χριστό δεν χρειάζεται να φοβάται τον θάνατο· αντιθέτως μπορούμε να χαιρόμαστε στην σωτηρία τού Κυρίου: «Όταν τούτο το φθαρτό ντυθεί αφθαρσία, και τούτο το θνητό ντυθεί αθανασία, τότε θα πραγματοποιηθεί ο λόγος, που είναι γραμμένος: «Καταβροχθίστηκε ο θάνατος με νίκη». «Θάνατε, πού είναι το κεντρί σου; Άδη, πού είναι η νίκη σου;» (Α΄ Κορινθίους 15:54-55).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries