settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι η κακοποίηση ένας αποδεκτός λόγος διαζυγίου;

Απάντηση



Η Αγία Γραφή σιωπά στο ζήτημα της συζυγικής κακοποίησης ως λόγο διαζυγίου, αν και είναι προφανές τι προσδοκά ο Θεός από ένα γάμο (Εφεσίους 5:22–33). Η κακοποίηση αντιβαίνει σε κάθε τι που σχετίζεται με τη θεοσέβεια. Η φυσική βία ενάντια σ' ένα σύζυγο είναι ανήθικη και δεν θα πρέπει να γίνεται ανεκτή από κανένα. Κανένας δεν θα πρέπει να παραμένει σ' ένα ανασφαλές περιβάλλον, είτε το επικίνδυνο πρόσωπο είναι οικογενειακό μέλος, είτε φίλος, υπάλληλος, φροντιστής ή ξένος. Η φυσική κακοποίηση είναι παράνομη και οι πολιτειακές εξουσίες είναι οι πρώτες που πρέπει να ενημερωθούν σε περίπτωση συμβάντος κακοποίησης.

Ο(η) σύζυγος που κακοποιείται θα πρέπει αμέσως ν' αναζητήσει έναν ασφαλή τόπο. Αν υπάρχουν παιδιά, θα πρέπει και αυτά να προστατευθούν και να μετακινηθούν ένεκα του κινδύνου. Δεν υπάρχει τίποτα το μη βιβλικό όταν κάποιος αποχωρίζεται έναν κακοποιό· στην πραγματικότητα είναι ηθικά σωστό να προστατέψει κάποιος τον εαυτό του και τα παιδιά του.

Η Αγία Γραφή ποτέ δεν προστάζει για διαζύγιο, ακόμη και στην περίπτωση της κακοποίησης. Η Γραφή προσδιορίζει δύο αποδεκτούς λόγους για διαζύγιο: (1) την εγκατάλειψη ενός χριστιανού συζύγου από τον άπιστο σύζυγο (Α΄ Κορινθίους 7:15) και (2) τη μοιχεία (Ματθαίος 5:32). Από τη στιγμή που η Γραφή δεν συμπεριλαμβάνει την κακοποίηση ως αποδεκτό λόγο για διαζύγιο, προσέχουμε να περιορίζουμε τις συμβουλές για διαζύγιο.

Ο Θεός επιτρέπει το διαζύγιο στην περίπτωση της εγκατάλειψης και της μοιχείας, αλλά ακόμη κι αυτές οι συνθήκες δεν πυροδοτούν αυτομάτως τη διαδικασία του διαζυγίου· το διαζύγιο παραμένει η τελευταία λύση ανάγκης. Στην περίπτωση της απιστίας, είναι καλύτερα για δύο χριστιανούς να συμφιλιωθούν παρά να χωρίσουν. Είναι καλύτερα να εκτείνουμε τη συγχωρητικότητα και την αγάπη που ο Θεός μας δίνει άπλετα (Κολοσσαείς 3:13). Η συμφιλίωση, όμως, μ' έναν κακοποιό, είναι πολύ διαφορετική περίπτωση. Η συμφιλίωση μ' έναν κακοποιό σύζυγο εξαρτάται πλήρως από τον κακοποιό άνθρωπο, ν' αποδείξει την αξιοπιστία του, πράγμα που απαιτεί χρόνια –αν βέβαια τελικά συμβεί. Ο χωρισμός από έναν κακοποιό σύζυγο είναι πιθανό να κρατήσει σε μάκρος χρόνου.

Όταν ο χωρισμός έχει γίνει οριστικός, ο κακοποιός έχει την ευθύνη να ζητήσει και να λάβει βοήθεια. Το πρώτο και σπουδαιότερο είναι ν' αναζητήσει τον Θεό. «Ο καθένας που ζητάει, παίρνει κι εκείνος που γυρεύει, βρίσκει και σ' εκείνον που χτυπάει, θ' ανοιχτεί» (Ματθαίος 7:8, ΛΟΓΟΥ). Ο Θεός έχει τη δύναμη να γιατρεύει πρόσωπα και σχέσεις. Πρέπει να είναι ο Κύριος της ζωής μας, ο Κύριος των αγαθών μας και ο Κύριος του οίκου μας. Ψυχολογική βοήθεια και νομικοί περιορισμοί στον κακοποιό είναι στοιχεία απαραίτητα, και τέτοια εργαλεία είναι σημαντικά στη διαδικασία της αλλαγής του.

Αν ο κακοποιός δείξει επαληθεύσιμη αλλαγή, που μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, η σχέση μπορεί να ξαναρχίσει με πολλή προσοχή. Και ο άνδρας και η γυναίκα θα πρέπει ν' αφοσιωθούν στο δρόμο του Θεού και ν' αναπτύξουν τη σχέση τους με τον Θεό δια του Χριστού. «Κράτησέ με μακριά από την κίβδηλη διαγωγή, και μες στην καλοσύνη σου κάνε το νόμο σου να γνωρίσω. Διάλεξα να σου μείνω πιστός, τις αποφάσεις σου έβαλα οδηγό μου.» (Ψαλμός 119:29–30). Αυτή η αφοσίωση στον Θεό θα πρέπει να συνοδεύεται με έντονη συμβουλευτική από έναν έμπιστο ποιμένα ή πιστό, επαγγελματία σύμβουλο. Η συμβουλευτική θα πρέπει πρώτα να γίνει προσωπικά, μετά ως ζευγάρι και τελικά ως πλήρης οικογένεια, καθώς όλοι χρειάζονται θεραπεία. Η αλλαγή είναι δυνατή για ένα κακοποιό πρόσωπο που πραγματικά μετανοεί και ταπεινά παραδίδεται στον Κύριο (Β΄ Κορινθίους 3:18).

Υπάρχει ένας αριθμός με «κόκκινες σημαίες» που πρέπει κάποιος ν' αναζητήσει, πριν εισέλθει σε μια μόνιμη σχέση. Δυστυχώς, αυτοί οι δείκτες ενδέχεται να μην είναι ορατοί παρά μόνο μετά το γάμο, καθώς πολλοί κακοποιοί είναι επιδέξιοι στην απόκρυψη της αληθινής τους φύσης. Παρ' όλ' αυτά, μια σύντομη απαρίθμηση στοιχείων που πρέπει κάποιος να προσέξει, περιλαμβάνει παράλογη ζήλεια, την ανάγκη να ελέγχει τις καταστάσεις, ευερέθιστη διάθεση, σκληρότητα απέναντι στα ζώα, προσπάθειες ν' απομονώσει το άλλο πρόσωπο από τους φίλους του ή την οικογένειά του, χρήση οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ουσιών, και έλλειψη σεβασμού στα όρια, στην ιδιωτικότητα, στον προσωπικό χώρο ή τις ηθικές αξίες. Αν βλέπεις κάποια από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια σε κάποιο πρόσωπο με το οποίο ξεκινάς να σχετίζεσαι, σε παρακαλώ να ζητήσεις συμβουλή από κάποιον εξοικειωμένο με συνθήκες κακομεταχείρισης.

Αν βρίσκεσαι τώρα σε μια κατάσταση κακομεταχείρισης, είτε ο κακοποιός είναι σύζυγος, γονιός, παιδί, φροντιστής, δάσκαλος, συγγενής ή οποιοσδήποτε άλλος, σε καλώ να κατανοήσεις ότι ο Θεός δεν θέλει να παραμείνεις σ' αυτήν την κατάσταση. Δεν είναι το θέλημα του Θεού ν' αποδέχεσαι τη φυσική, σεξουαλική ή ψυχολογική κακοποίηση. Άφησε την κατάσταση, βρες κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει στην ασφαλή σου παραμονή και πρόσφυγε αμέσως στην επιβολή του νόμου. Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση, προσεύχου για την οδηγία του Θεού και την προστασία Του.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι η κακοποίηση ένας αποδεκτός λόγος διαζυγίου;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries