Ερώτηση
Τι εννοούσε ο Ιησούς όταν υποσχέθηκε μια άφθονη ζωή;
Απάντηση
Στον Ιωάννη 10:10, είπε ο Ιησούς, «Ο κλέφτης δεν έρχεται, παρά μόνο για να κλέψει, να σφάξει και να εξολοθρέψει· εγώ όμως ήρθα για να έχουν τα πρόβατά μου ζωή, και μάλιστα ζωή περίσσια.» (ΝΜΒ) Ο Κύριος Ιησούς δεν έρχεται για εγωιστικούς λόγους όπως ο κλέφτης. Έρχεται να δώσει και όχι να πάρει. Έρχεται για ν' αποκτήσουν οι άνθρωποι ζωή με νόημα, σκοπό, χαρά, ζωή αιώνια. Λαμβάνουμε αυτήν τη ζωή όταν δεχόμαστε τον Χριστό ως Σωτήρα μας.
Η λέξη που μεταφράζεται «άφθονη» ή «περίσσια» στο αρχικό κείμενο είναι «περισσόν», που σημαίνει «υπέρ το μέτρο, που υπερβαίνει τον συνήθη αριθμό ή το σύνηθες μέγεθος, υπερβάλλον, καθ' υπερβολή μεγάλο, υπέρμετρο, ασύνηθες». Με δυο λόγια, ο Ιησούς μας υπόσχεται μια ζωή πολύ καλύτερη από αυτήν που θα μπορούσαμε να φανταστούμε, μια ιδέα που μας θυμίζει το Α΄ Κορινθίους 2:9: «Μάτι δεν τα είδε κι ούτε τ' άκουσε αυτί κι ούτε που τα 'βαλε ο λογισμός του ανθρώπου,
όσα ετοίμασε ο Θεός για κείνους που τον αγαπούν» (ΝΜΒ). Ο απόστολος Παύλος μας λέει ότι ο Θεός είναι δυνατός να κάνει περισσότερο από άφθονα όλα όσα του ζητάμε ή έχουμε κατά νου, και τα κάνει αυτά με τη δύναμή Του, μια δύναμη που εργάζεται μέσα μας αν Του ανήκουμε (Εφεσίους 3:20).
Πριν αρχίσουμε να οραματιζόμαστε πολυτελή σπίτια, ακριβά αυτοκίνητα, κρουαζιέρες σε όλον τον κόσμο και περισσότερα χρήματα που να μην ξέρουμε τι να τα κάνουμε, χρειάζεται να σταματήσουμε για να σκεφτούμε τι δίδαξε ο Ιησούς σχετικά με την άφθονη ζωή. Η Γραφή μας λέει ότι ο πλούτος, η αίγλη, η θέση και η δύναμη σ' αυτόν τον κόσμο δεν αποτελούν τις προτεραιότητες του Θεού για μας (Α΄ Κορινθίους 1:26-29). Με όρους οικονομικούς, ακαδημαϊκούς και κοινωνικής κατάστασης, οι περισσότεροι χριστιανοί δεν προέρχονται από τις προνομιούχες τάξεις. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η άφθονη ζωή δεν συνίσταται στην αφθονία των υλικών αγαθών. Αν αυτό συνέβαινε, τότε ο Χριστός θα ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος. Αλλά η αλήθεια είναι το αντίθετο (Ματθαίος 8:20).
Η άφθονη ζωή είναι η αιώνια ζωή, μια ζωή που αρχίζει τη στιγμή που ερχόμαστε στον Χριστό και τον δεχόμαστε ως Σωτήρα, και συνεχίζεται σε όλη την αιωνιότητα. Ο βιβλικός ορισμός της ζωής –ειδικά της αιώνιας ζωής- δόθηκε από τον ίδιο τον Χριστό: «Και να ποια είναι η αιώνια ζωή: Ν' αναγνωρίζουν οι άνθρωποι εσένα ως τον μόνο αληθινό Θεό, καθώς κι εκείνον που έστειλες, τον Ιησού Χριστό» (Ιωάννης 17:3). Ο ορισμός αυτός δεν αναφέρεται σε μάκρος ημερών, υγεία, ευημερία, οικογένεια ή απασχόληση. Για την ακρίβεια, το μόνο πράγμα που αναφέρει είναι η γνώση του Θεού, που είναι το κλειδί για μια αληθώς άφθονη ζωή.
Ποια είναι η άφθονη ζωή; Πρώτον, αφθονία είναι η πνευματική αφθονία και όχι η υλική. Πραγματικά, ο Θεός δεν ενδιαφέρεται υπερβολικά για τις φυσικές καταστάσεις της ζωής μας. Μας διαβεβαιώνει ότι δεν χρειάζεται να στενοχωριόμαστε για το τι θα φάμε ή τι θα ντυθούμε (Ματθαίος 6:25-32, Φιλιππησίους 4:19). Οι φυσικές ευλογίες μπορεί ν' αποτελούν ή να μην αποτελούν μέρος μιας θεοκεντρικής ζωής· ούτε ο πλούτος ούτε η φτώχεια αποτελούν σίγουρη ένδειξη ότι στεκόμαστε με τον Θεό. Ο Σολομών είχε όλες τις υλικές ευλογίες που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος και τις θεώρησε ανώφελες (Εκκλησιαστής 5:10-15). Ο Παύλος, από την άλλη πλευρά, ήταν ικανοποιημένος σε οποιεσδήποτε φυσικές περιστάσεις βρισκόταν (Φιλιππησίους 4:11-12).
Δεύτερον, η αιώνια ζωή, που είναι η ζωή που αφορά τον χριστιανό, δεν καθορίζεται από τη διάρκεια αλλά από τη σχέση με τον Θεό. Από τη στιγμή της μεταστροφής μας λαμβάνουμε το Άγιο Πνεύμα και μας λέει η Γραφή ότι ήδη έχουμε αιώνια ζωή (Α΄ Ιωάννου 5:11-13), αν και όχι φυσικά στην πληρότητά της. Το μάκρος της ζωής στη γη δεν είναι ταυτόσημο με την άφθονη ζωή.
Τελικά, η χριστιανική ζωή κινείται γύρω από την εντολή «Αυξάνεστε δε στη χάρη και στη γνώση του Κυρίου μας και Σωτήρα, του Ιησού Χριστού» (Β΄ Πέτρου 3:18). Αυτό μας διδάσκει ότι η άφθονη ζωή είναι μια συνεχής διαδικασία μάθησης, πρακτικής και ωρίμανσης, όπως επίσης και αποτυχίας, αποκατάστασης, προσαρμογής, αντοχής και υπερνίκησης, διότι στην παρούσα κατάσταση, «βλέπουμε τα πράγματα θαμπά, σαν μέσα από μεταλλικό καθρέφτη» (Α΄ Κορινθίους 13:12, ΝΜΒ). Μια μέρα θα δούμε τον Θεό πρόσωπο προς πρόσωπο, και θα Τον γνωρίσουμε πλήρως όπως Εκείνος μας γνωρίζει πλήρως (Α΄ Κορινθίους 13:12). Δεν θ' αγωνιζόμαστε πλέον ενάντια στην αμαρτία και την αμφιβολία. Εκείνη θα είναι η πλήρως άφθονη ζωή.
Αν και είναι στη φύση μας να επιθυμούμε υλικά πράγματα, η προοπτική μας στη ζωή ως χριστιανοί πρέπει να έχει αλλάξει (Ρωμαίους 12:2). Όπως γινόμαστε καινούρια δημιουργήματα όταν ερχόμαστε στον Χριστό (Β΄ Κορινθίους 5:17), έτσι και η αντίληψή μας περί «αφθονίας» πρέπει ν' ανακαινιστεί. Η αληθινή άφθονη ζωή συνίσταται σε αφθονία αγάπης, χαράς, ειρήνης και του υπόλοιπου καρπού του Πνεύματος (Γαλάτας 5:22-23), και όχι σε αφθονία «πραγμάτων». Συνίσταται σε ζωή που είναι αιώνια, και συνεπώς, σε ενδιαφέρον για το αιώνιο και όχι το προσωρινό. Ο Παύλος μας παρακινεί, «οι σκέψεις σας να είναι στραμμένες προς αυτά κι όχι προς τα γήινα πράγματα. Γιατί πεθάνατε μαζί με τον Χριστό κι η ζωή σας είναι κρυμμένη μαζί με τον Χριστό στον Θεό» (Κολοσσαείς 3:2-3, ΝΜΒ).
English
Τι εννοούσε ο Ιησούς όταν υποσχέθηκε μια άφθονη ζωή;