settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί ο Θεός πρόσταξε τον Αβραάμ να θυσιάσει τον Ισαάκ;

Απάντηση


Ο Αβραάμ στην πορεία του με τον Θεό Τον είχε υπακούσει πολλές φορές αλλά καμία δοκιμασία δεν μπορούσε να είναι τόσο έντονη όσο αυτή που συναντούμε στο 22ο κεφάλαιο της Γένεσης. Ο Θεός πρόσταξε τον Αβραάμ: «Πάρε τώρα τον γιο σου τον μονογενή που αγάπησες, τον Ισαάκ, και πήγαινε στον τόπο Μοριά και πρόσφερέ τον εκεί σε ολοκαύτωμα» (Γένεσις 22:2α). Πρόκειται για μια απίστευτη προσταγή διότι ο Ισαάκ ήταν ο γιος της υπόσχεσης. Πώς ανταποκρίθηκε ο Αβραάμ; Με άμεση υπακοή· νωρίς το επόμενο πρωί, ξεκίνησε το ταξίδι με δύο υπηρέτες, ένα γαϊδούρι, με τα ξύλα για τη θυσία και τον αγαπημένο του γιο, τον Ισαάκ. Η αδιαμφισβήτητη υπακοή του στην εντολή του Θεού που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, έδωσε στον Θεό τη δόξα που Του αξίζει κι αποτελεί παράδειγμα για μας στο πώς να Τον δοξάζουμε. Όταν υπακούμε όπως ο Αβραάμ, εμπιστευόμενοι τον Θεό πως το σχέδιό Του αποτελεί την καλύτερη δυνατή πλοκή, Τον δοξάζουμε και εξυψώνουμε τις ιδιότητές Του. Ο Αβραάμ αντιμετώπισε με υπακοή μια εντολή που συντρίβει κι εξύμνησε την κυριαρχική αγάπη του Θεού, την αξιοπιστία Του, την καλοσύνη Του και μας πρόσφερε ένα παράδειγμα ν' ακολουθήσουμε. Η πίστη του στον Θεό που κλήθηκε να γνωρίσει και αγαπήσει, τον τοποθέτησε στο πάνθεο των ηρώων της πίστης του 11ου κεφαλαίου της προς Εβραίους επιστολής.

Ο Θεός χρησιμοποιεί την υποδειγματική πίστη του Αβραάμ ως το μόνο μέσο σωτηρίας για όλους όσους τον ακολουθούν. Στη Γένεση 15:6 μας λέει πως «πίστεψε στον Κύριο και λογαριάστηκε σ' αυτόν για δικαιοσύνη». Η αλήθεια αυτή αποτελεί τη βάση της χριστιανικής πίστης, όπως διακηρύττεται στην Ρωμαίους 4:3 και στην Ιακώβου 2:23. Η δικαιοσύνη που λογαριάστηκε ως δικαιοσύνη στον Αβραάμ είναι η ίδια που λογαριάζεται σε μας όταν δεχόμαστε με πίστη τη θυσία που ο Θεός παρείχε για τις αμαρτίες μας-τον Ιησού Χριστό. «Εκείνον που δεν γνώρισε αμαρτία, τον έκανε για χάρη μας αμαρτία, για να γίνουμε εμείς δικαιοσύνη του Θεού διαμέσου αυτού.» (Β Κορινθίους 5:21)

Η ιστορία του Αβραάμ στην Παλαιά Διαθήκη είναι η βάση της διδασκαλίας της Καινής Διαθήκης για τον εξιλασμό, τη προσφορά-θυσία του Κυρίου Ιησού επάνω στο σταυρό για την αμαρτία του ανθρώπινου γένους. Ο Ιησούς είπε πολλούς αιώνες μετά τον Αβραάμ, «ο Αβραάμ, ο πατέρας σας, είχε αγαλλίαση να δει τη δική μου ημέρα· και είδε, και χάρηκε» (Ιωάννης 8:56). Παρατίθενται παρακάτω κάποιες παράλληλες αλήθειες μεταξύ των δύο βιβλικών αφηγήσεων:

• «Πάρε τον γιο σου τον μονογενή, τον Ισαάκ» (εδ. 2)· «με τέτοιον τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή» (Ιωάννης 3:16).

• «Πήγαινε στον τόπο Μοριά, και πρόσφερέ τον εκεί…» (εδ. 2)· θεωρείται πως αυτή η περιοχή είναι ο τόπος που κτίστηκε η Ιερουσαλήμ πολλά χρόνια μετά, όπου ο Ιησούς σταυρώθηκε έξω από τα τείχη της πόλης (Εβραίους 13:12).

• «Πρόσφερέ τον εκεί σε ολοκαύτωμα» (εδ. 2)· «ο Χριστός πέθανε εξαιτίας των αμαρτιών μας σύμφωνα με τις γραφές» (Α Κορινθίους 15:3).

• «Και αφού ο Αβραάμ πήρε τα ξύλα της ολοκαύτωσης, τα έβαλε επάνω στον Ισαάκ τον γιο του» (εδ. 6)· «Και βαστάζοντας τον σταυρό του…» (Ιωάννης 19:17).

• «Πού είναι το πρόβατο για την ολοκαύτωση;» (εδ. 7)· ο Ιωάννης είπε, «Δέστε, ο Αμνός του Θεού, που σηκώνει την αμαρτία του κόσμου» (Ιωάννης 1:29).

• Ο Ισαάκ, ο γιος, υπάκουσε στον πατέρα του για να θυσιαστεί (εδ. 9)· ο Ιησούς προσευχήθηκε, «Πατέρα μου, αν είναι δυνατόν, ας παρέλθει από μένα αυτό το ποτήρι· όμως, όχι όπως εγώ θέλω, αλλ' όπως εσύ.» (Ματθαίος 26:39)

• Ανάσταση-Ισαάκ (παραβολικά) και ο Ιησούς πραγματικά: «Με πίστη, ο Αβραάμ, όταν δοκιμαζόταν πρόσφερε τον Ισαάκ· και πρόσφερε τον μονογενή του, εκείνος που αποδέχθηκε τις υποσχέσεις, προς τον οποίο ειπώθηκε ότι: «Στον Ισαάκ θα κληθεί σε σένα σπέρμα», κάνοντας τον συλλογισμό ότι ο Θεός μπορεί και από τους νεκρούς να τον σηκώσει· γι' αυτό και τον πήρε πίσω, παραβολικά.» (Εβραίους 11:17-19)· ο Ιησούς, «θάφτηκε και την τρίτη ημέρα αναστήθηκε, σύμφωνα με τις γραφές» (Α Κορινθίους 15:4).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί ο Θεός πρόσταξε τον Αβραάμ να θυσιάσει τον Ισαάκ;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries