settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς μπορεί να θεραπευτεί μια γυναίκα που έχει κάνει έκτρωση;

Απάντηση


Είναι λυπηρό πως η πράξη της έκτρωσης και η μεταμέλεια που την ακολουθεί είναι μια τόσο συνήθης εμπειρία. Ενώ είναι αλήθεια πως δεν μπορεί ν' ακυρωθεί μια έκτρωση, είναι επίσης αλήθεια πως υπάρχει θεραπεία και αποκατάσταση μετά το συμβάν. Ο Θεός κάθε παρηγοριάς και θεραπείας είναι πέρα για πέρα δυνατός να απαλύνει τη λύπη και τον πόνο που προκαλεί η έκτρωση και ν' αποκαταστήσει τη ζωή και τη χαρά αυτών των γυναικών.

Αν και είναι ευλογία τα παιδιά, δεν έρχονται πάντοτε στη ζωή κάτω από τις πλέον ευχάριστες συνθήκες. Μια από τις συνέπειες της προγαμιαίας σεξουαλικής επαφής είναι, συχνά, η σύλληψη ενός αθέλητου παιδιού. Όταν αυτό συμβεί, μπορεί να τρομάξει εκείνους που δεν είναι προετοιμασμένοι οικονομικά, συναισθηματικά αλλά και φυσικά ν' αναλάβουν την ευθύνη τους. Πολλές γυναίκες και έφηβες κοπέλες που αποφασίζουν να κάνουν έκτρωση είναι φοβισμένες, συγχυσμένες, απελπισμένες και εξαιρετικά ευάλωτες. Στην αναζήτησή τους για απαντήσεις, ξεγελιούνται πως τα αγέννητα παιδιά είναι αναλώσιμες «μάζες ιστού», και όχι αγέννητες ανθρώπινες υπάρξεις. Συχνά, η αποκάλυψη αυτή έρχεται αργότερα, στη μορφή του μετα-εκτρωτικού συνδρόμου, της ενοχής και της κατάθλιψης.

Υπάρχουν καλά νέα για κάθε γυναίκα που έκανε έκτρωση, κι αυτά είναι ότι ο Θεός προσφέρει άφεση σε κάθε μια που την ζητάει. Στη Ρωμαίους 3:22 λέει πως γινόμαστε δίκαιοι διαμέσου της πίστης στον Ιησού Χριστό που πήρε τις αμαρτίες μας. Όλοι μας μπορούμε να σωθούμε κατά τον ίδιο τρόπο, ασχέτως του ποιοι είμαστε και τι έχουμε κάνει. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να καταφύγουμε στον Θεό για θεραπεία. Δεν υπάρχει κάτι τόσο πολύ κακό που μπορούμε να κάνουμε και δεν γίνεται να συγχωρηθούμε. Ο Θεός προσφέρει άφεση, κι επίσης προσφέρει ειρήνη στο νου και την καρδιά, αν την λάβουμε πιστεύοντας στον Ιησού Χριστό, επιτρέποντάς Του να κατοικήσει μόνιμα στη ζωή μας και να την εξουσιάζει.

Μερικές γυναίκες που είναι ήδη χριστιανές, βρίσκονται σε τέτοιες συνθήκες που ενδέχεται ν' αποφασίσουν να κάνουν έκτρωση, ίσως από φόβο για το πώς θα τις αντιμετωπίσει η χριστιανική κοινότητα, όταν η επιλογή τους να έχουν προγαμιαία σεξουαλική σχέση έχει γίνει τελείως φανερή. Ακόμη κι αν γνωρίζει η χριστιανή γυναίκα πώς αισθάνεται ο Θεός για την έκτρωση, εκείνη αισθάνεται, λόγω απελπισίας, ότι πρέπει ν' απαλλαγεί από την «απόδειξη». Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στην εκκλησία, όταν δεν υποστηρίζει τις γυναίκες σε τέτοια περίπτωση έτσι όπως θα έπρεπε. Είναι σημαντικό να διαβεβαιώσουμε αυτές τις γυναίκες πως αν και ο Θεός δεν επιδοκιμάζει τις πράξεις τους, είναι έτοιμος να συγχωρήσει και να λυτρώσει. Το ίδιο αληθεύει για μια χριστιανή γυναίκα που έχει κάνει έκτρωση. Ναι, έσφαλλε, πρόκειται για αφαίρεση μιας ζωής αλλά δεν είναι ασυγχώρητη. Η Αγία Γραφή λέει πως δεν υπάρχει ουδεμία κατάκριση για εκείνους που ανήκουν στον Ιησού Χριστό (Ρωμαίους 8:1), κι έτσι όταν Του ζητάμε συγχώρηση, Εκείνος την προσφέρει χωρίς ενδοιασμούς. Αυτό δεν γίνεται διότι την αξίζουμε αλλά ένεκα της φύσης του Κυρίου μας που είναι αγάπη.

Όταν μια γυναίκα αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις της έκτρωσης, ενδέχεται να δυσκολευτεί να συγχωρήσει τον εαυτό της. Ο Θεός, όμως, δεν θέλει να ζούμε διαρκώς με ενοχή· θέλει να μάθουμε από τα λάθη μας ώστε η τελική κατάληξη ν' αποβεί υπέρ του Θεού και ημών. Θα χρειαστεί πολλή προσευχή, που απλά πρόκειται για συνομιλία με τον Θεό. Η προσευχή και η μελέτη της Αγίας Γραφής μας βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα τον Θεό, έτσι ώστε να Τον εμπιστευθούμε να μας θεραπεύσει, και να καταστούμε καλύτερα εξοπλισμένοι να κάνουμε το έργο Του. Αντί να κολλήσει στην πράξη που έκανε, θα πρέπει η γυναίκα να πάρει θάρρος ώστε να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της για να βοηθήσεις άλλες γυναίκες. Θα χρειαστεί, μάλλον, να δεχτεί χριστιανική συμβουλευτική για να ξεπεράσει την εμπειρία της που είναι τραυματική. Αλλά στη συνέχεια, αν εμπιστευθεί τον Κύριο, θα γίνει πιο δυνατή και πνευματικά πιο ώριμη. Θα έχει περάσει μέσα από μια εμπειρία που ο Θεός μπορεί να χρησιμοποιήσει για να δυναμώσει τον χαρακτήρα της και να την προετοιμάσει για να διακονήσει άλλους ανθρώπους.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς μπορεί να θεραπευτεί μια γυναίκα που έχει κάνει έκτρωση;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries