settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει να μένω εν Χριστώ;

Απάντηση


Το «μένειν» σημαίνει, να ζω, να συνεχίζω ή να παραμένω· έτσι, το να μένω εν Χριστώ σημαίνει να ζω εν Αυτώ ή να παραμένω σ’ Αυτόν. Όταν σώζεται κάποιος, περιγράφεται ως «ων εν Χριστώ» (Ρωμαίους 8:1, Β’ Κορινθίους 5:17), διατηρείται ασφαλής σε μια σταθερή σχέση (Ιωάννης 10:28-29). Συνεπώς, το να μένει κάποιος ενωμένος με τον Χριστό δεν αποτελεί ένα ξεχωριστό επίπεδο χριστιανικής εμπειρίας, που είναι διαθέσιμο μόνο σε μερικούς· αντιθέτως, αποτελεί την θέση όλων τών αληθινών πιστών. Η διαφορά μεταξύ αυτών που μένουν εν Χριστώ και αυτών που δεν μένουν, είναι η διαφορά μεταξύ τών σωσμένων και των μη σωσμένων.

Το μένειν εν Χριστώ διδάσκεται στην Α΄ Ιωάννου 2:5-6, όπου είναι συνώνυμο με την γνώση τού Χριστού (εδάφια 2 και 3). Παρακάτω, στο ίδιο κεφάλαιο, ο Ιωάννης εξισώνει το «μένειν» στον Πατέρα και στον Υιό με την υπόσχεση τής αιώνιας ζωής (εδάφια 24 και 25). Οι βιβλικές φράσεις «μένειν εν Χριστώ» και «γινώσκειν τον Χριστόν» αποτελούν αναφορές στο ίδιο πράγμα: την σωτηρία.

Η φράση μένειν εν Χριστώ απεικονίζει μια οικεία, στενή σχέση και όχι μια επιφανειακή γνωριμία. Στην περικοπή Ιωάννης 15:4-7, ο Ιησούς λέει στους μαθητές Του πως η άντληση ζωής απ’ Αυτόν είναι ουσιώδης και χρησιμοποιεί την εικόνα τών κληματόβεργων που είναι ενωμένες με το αμπέλι: «Μείνετε ενωμένοι μαζί μου και εγώ ενωμένος μαζί σας. Όπως το κλήμα δεν μπορεί να φέρει καρπό από μόνο του, αν δεν μείνει ενωμένο με την άμπελο, έτσι κι εσείς, αν δεν μείνετε ενωμένοι μαζί μου. Εγώ είμαι η άμπελος, εσείς τα κλήματα· εκείνος που μένει ενωμένος μαζί μου, και εγώ μαζί του, αυτός φέρνει πολύ καρπό, επειδή, χωρίς εμένα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε. Αν κάποιος δεν μείνει ενωμένος μαζί μου, ρίχνεται έξω, όπως το κλήμα, και ξεραίνεται· και τα μαζεύουν και τα ρίχνουν σε φωτιά, και καίγονται. Αν μείνετε ενωμένοι μαζί μου, και τα λόγια μου μείνουν μέσα σας, θα ζητάτε ό,τι αν θέλετε, και θα γίνει σε σας.» Χωρίς την ζωτική ένωση με τον Χριστό που παρέχει η σωτηρία, δεν μπορεί να υπάρξει ζωή και παραγωγικότητα. Σε άλλο σημείο η Αγία Γραφή παρομοιάζει την σχέση μας με τον Χριστό με την σχέση τής κεφαλής και του σώματος (Κολοσσαείς 1:18)—μια άλλη βασική ένωση.

Κάποιοι εκλαμβάνουν την προειδοποίηση τού Ιωάννης 15:6 (τα κλήματα που δεν μένουν ενωμένα με το αμπέλι κόβονται και καίγονται) να σημαίνει ότι οι χριστιανοί πάντοτε κινδυνεύουν να χάσουν την σωτηρία τους. Με άλλα λόγια, λένε πως είναι αδύνατο να σωθείς αλλά να μην «μένεις ενωμένος», οπότε θα αποκοπείς. Αλλά αυτό θα ίσχυε μόνον εάν το «μένειν εν Χριστώ» ήταν κάτι ξέχωρο από την σωτηρία, που αναφερόταν σε μια κατάσταση οικειότητας με τον Χριστό, την οποίαν αγωνιζόμαστε να πραγματοποιήσουμε μετά την σωτηρία μας. Η Αγία Γραφή είναι ξεκάθαρη πως η σωτηρία πηγάζει από την χάρη και διατηρείται με την χάρη (Γαλάτας 3:2-3). Πλέον αυτού, αν ένα κλήμα γινόταν ν’ αποκοπεί από το αμπέλι, με αποτέλεσμα να χάσει την σωτηρία του, τότε άλλες πολύ σαφείς βιβλικές περικοπές θα βρίσκονταν σε αντίφαση μεταξύ τους (δες Ιωάννης 10:27-30).

Είναι καλύτερα να ερμηνεύσουμε την μεταφορά τής Αμπέλου ως εξής: Ο Ιησούς είναι προφανώς η πραγματική Αμπελος. Τα κλαδιά που «μένουν» ενωμένα μ’ Αυτόν είναι οι αληθώς σωσμένοι — έχουν μια πραγματική και ζώσα σύνδεση με τον Σωτήρα. Τα μαραμένα κλήματα που δεν «μένουν» ενωμένα μαζί Του είναι οι μη σωσμένοι υποκριτές που προσποιούνται ότι είναι αφοσιωμένοι στην Αμπελο αλλά δεν αντλούν ζωή απ’ Αυτόν. Στο τέλος, οι υποκριτές θα φανερωθούν όπως ακριβώς είναι: κόλακες που δεν είναι αληθώς αφοσιωμένοι στον Ιησού. Για κάποιο χρονικό διάστημα, τόσο ο Πέτρος όσο και ο Ιούδας φαίνονταν να ταυτίζονται στην πορεία τους με τον Χριστό. Αλλά ο Πέτρος ήταν προσκολλημένος στην Αμπελο· ο Ιούδας δεν ήταν.

Ο Ιωάννης επαναδιατυπώνει την πραγματικότητα τών μαραμένων κλημάτων ως εξής: «Βγήκαν από ανάμεσά μας, αλλά δεν ήσαν από μας· επειδή, αν ήσαν από μας, θα έμεναν μαζί μας. Αλλά βγήκαν από ανάμεσά μας, για να φανερωθούν ότι όλοι δεν είναι από μας.» (Α΄ Ιωάννου 2:19).

Μία από τις αποδείξεις τής σωτηρίας είναι η εγκαρτέρηση, ή η σταθερή ένωση με τον Χριστό. Οι σωσμένοι θα συνεχίσουν να πορεύονται με τον Χριστό (δες Αποκάλυψη 2:26), δηλαδή, θα «μείνουν» ενωμένοι μαζί Του. Ο Θεός θα ολοκληρώσει το έργο Του μέσα τους (Φιλιππησίους 1:6), και θα φέρουν πολύ καρπό για την δόξα τού Θεού (Ιωάννης 15:5). Αυτοί που ξεπέφτουν, γυρίζουν την πλάτη τους στον Χριστό ή αποτυγχάνουν να παραμείνουν, απλώς δείχνουν την έλλειψη τής σώζουσας πίστης. Η διατήρηση τής ενότητας με τον Χριστό δεν είναι αυτό που μας σώζει· είναι όμως ένα από τα σημάδια τής σωτηρίας.

Αποδείξεις τής ένωσής μας με τον Χριστός (τουτέστιν, αποδείξεις ότι κάποιος έχει πραγματικά σωθεί και δεν υποκρίνεται) είναι μεταξύ άλλων, η υπακοή μας στις εντολές του Χριστού (Ιωάννης 15:10, Α΄ Ιωάννου 3:24)· ότι ακολουθούμε το παράδειγμα τού Ιησού (Α΄ Ιωάννου 2:6)· ότι ζούμε ελεύθεροι από την συνήθεια τής αμαρτίας (Α΄ Ιωάννου 3:6)· και η συναίσθηση τής θείας παρουσίας μέσα μας (Α΄ Ιωάννου 4:13).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει να μένω εν Χριστώ;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries